• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

17.09.2019

22:05

ANGELA ŠALJE "SPECIJALCA" ZA KOSOVO! I Nemačka hoće da se aktivno uključi u pregovore!

Politika

ANGELA ŠALJE "SPECIJALCA" ZA KOSOVO! I Nemačka hoće da se aktivno uključi u pregovore!

Podeli vest

Nemačka, na čelu sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel, ne želi da bude samo nemi posmatrač u rešavanju kosovskog problema. Zato je sa Francuskom započela razgovore sa ciljem da i EU, vođena primerom SAD, imenuje specijalnog predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine

Iako se još nije izašlo sa imenom konkretnog kandidata, spekuliše se da zvanični Berlin insistira da upravo neko od nemačkih zvaničnika bude specijalni izaslanik EU za rešavanje kosovskog pitanja. Nemački poslanik i član vladajuće CDU Peter Bajer podržao je ideju EU da imenuje posebnog čoveka zaduženog za ovaj dijalog.

Moj ugao

DRAGAN ĐUKANOVIĆ
CENTAR ZA SP. POLITIKU


Imenovanje posebnog izaslanika pokazalo bi da postoji rešenost vodećih država EU da dođe do ubrzanja normalizacije između Beograda i Prištine.


- Cilj specijalnog izaslanika EU i njegovog posebnog tima bio bi da nađe konstruktivan i iskren aspekt za nastavak procesa pregovora - rekao je Bajer i nagovestio da bi zvanično imenovanje moglo da bude objavljeno odmah nakon izbora na Kosovu 6. oktobra.

Konstruktivni pregovori

Cilj specijalnog izaslanika EU bio bi da nađe konstruktivan i iskren aspekt za nastavak procesa pregovora
Peter Bajer, poslanik Merkelove CDU


Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je kosovsko pitanje, kao što je i potvrdio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, postalo globalno važno pitanje.


- Uključivanje SAD i Rusije u rešavanje ovog problema podstaklo je i Nemačku i EU da se aktivnije uključe jer ne žele da budu skrajnute - objašnjava Milivojević, dodajući da Nemačka ima nekoliko razloga zbog kojih insistira na direktnom uključivanju u dijalog:


- Prvi razlog je to što žele da održe jake bilateralne odnose sa Beogradom i Prištinom. Drugi je da EU ne ostane po strani, a treći je briga Nemačke da Francuska ne preuzme primat unutar EU i ovim potezom želi da da do znanja da je i dalje vodeća sila EU - zaključuje Milivojević.

Da se ja pitam

SEBASTIJAN KURC
AUSTRIJSKI KANCELAR


Podržavamo sve ono oko čega se dogovore dve strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosan

pre 4 godine

Sve dok je Nemacka glavni serif u EU tesko Srbiji u odbrani teritorijalnog integriteta.

gaša

pre 4 godine

Kad ćujem ili pročitam Nemačka ja odmah kažem : -Neka hvala !!!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17