• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.09.2019

15:18 >> 15:30

(VIDEO) BRNABIĆ POSLE SASTANKA S MERKELOVOM: KiM jedina tačka neslaganja, važno je da razgovaramo!

Politika

(VIDEO) BRNABIĆ POSLE SASTANKA S MERKELOVOM: KiM jedina tačka neslaganja, važno je da razgovaramo!

Podeli vest

Premijerka Srbije izjavila je danas u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan

- Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja - rekla je Brnabić.

Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačeke, EU i drugih međunarodnih partnera.

- Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve - rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je prenela poziv nemačkoj kancelarki da poseti Srbiju.

Brnabić: Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je cilj njene posete Berlinu i sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel taj da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

- Moj cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija - rekla je Brnabić tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.

Brnabić je navela da su teme sastanka bile ekonomija i dalje jačanje ekonomskih odnosa između Srbije i Nemačke, evropski put Srbije, regionalna stabilnost i saradnja i pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je na tom polju saradnja između Srbije i Nemačke odlična, dodajući da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

- Nemci su dobri poslodavci, važni ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija - podvukla je Brnabić.

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje.

Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.

- Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća - rekla je Brnabić i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za tim.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

- Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji - rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

 

 

Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

- Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU - rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija