• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

18.09.2019

23:10

KURC: SRBI, GLASAJTE ZA MENE, PA ĆU I JA PODRŽATI PODELU KiM! Predizborna kampanja u Austriji donosi neverovatna obećanja!

Politika

KURC: SRBI, GLASAJTE ZA MENE, PA ĆU I JA PODRŽATI PODELU KiM! Predizborna kampanja u Austriji donosi neverovatna obećanja!

Podeli vest

Austrija će podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica, poručio kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u jeku predizborne kampanje uoči prevremenih parlamentarnih izbora poručio je da zvanični Beč podržava podelu Kosova kao konačno rešenje dijaloga Beograda i Prištine!

Bez kompromisa nema rešenja

Jedino rešenje jeste kompromis. Ništa ne može da se postigne ucenama i ultimatumima
Jelena Vukoičić, politikolog


Kurc je poručio da će Austrija podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica. Ovakva izjava austrijskog kancelara, koja i te kako ide naruku našoj državi, dolazi u jeku izborne kampanje, što stručnjaci tumače i kao svojevrsnu borbu za glasove Srba kojih u Austriji, prema nekim procenama ima više od 700.000! Prema njihovim rečima, ipak, ne treba potcenjivati ovakve izjave koje ukazuju na to da se u Evropi pojavljuje sve više glasova koji su protiv Prištine.

Moj ugao

DUŠAN JANJIĆ
ANALITIČAR


Verovatno će biti napravljen novi format razgovora Beograda i Prištine i u njega će biti uključeni novi diplomatski igrači, uključujući i Rusiju.

Nastaviti dijalog
Sebastijan Kurc kaže da je stav Austrije povodom kosovske krize vrlo jasan i da tu nema nikakve zabune.
- Podržavamo sve ono oko čega se dogovore dve strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja reše dijalogom. Važno je da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene i da se otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom. Potrebna je nova dinamika, jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup Evropskoj uniji - naglašava Kurc.

Čekajte, bre!

DUŠAN KOVAČEVIĆ
DRAMSKI PISAC


Rešenja kosovskog pitanja neće biti ako ostane zahtev za uzajamnim priznanjem. To nije predlog, to je ultimatum.

Prema njegovim rečima, Brisel ima raznolike mogućnosti da deluje i utiče na Prištinu, ali da je neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromis.


- Nadam se i da će specijalni izaslanik SAD za Balkan moći da doprinese pronalaženju rešenja kosovskog problema, u saradnji sa EU. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno, jer samo zajedno možemo više postići - podvlači Kurc.

Brnabićeva danas sa Merkelovom u Berlinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je dvodnevnu posetu Berlinu. Ona se juče sastala sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom.

Brnabićeva će se danas sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Komentarišući ove navode, politikolog Jelena Vukoičić kaže da očigledno sve veći broj političara na Zapadu, čije su države priznale Kosovo kao nezavisnu državu, shvata da je kompromis jedino rešenje.
- Ništa ne može da se postigne ucenama i ultimatumima upućenim Srbiji. Tome je svakako doprinela velika diplomatska ofanziva Beograda koja je rezultirala povlačenjem priznanja od strane više zemalja, poboljšanje imidža i sveukupno jačanje Srbije kao države, kao i promene na međunarodnoj političkoj sceni - ističe Vukoičićeva.

Da se ja pitam

ŠTEFI KRISPER
PARTIJA NEOS


Sebastijan Kurc treba da prestane da 'pali' na Balkanu. Svojim neodgovornim pristupom ugrožava bezbednost Zapadnog Balkana i Austrije.

Postepeno postaje stav Evrope
Politički analitičar Mišel Zubenica ocenjuje da nije Kurcov stav nije iznenađenje, iako traje kampanja.
- Razgraničenje jeste vrlo verovatno rešenje kosovskog problema koje će uslediti. Pošto je na početku jedino deo administracije u Vašingtonu zagovarao tu ideju, međunarodna zajednica pod njihovim pritiskom postepeno prihvata taj stav kao svoj - zaključuje Zubenica.

Srbiji je mesto u EU

Kurc dodaje i da Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom.

- Zato se zalažem za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima sa EU i u primeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su u tome već napravile važan napredak i nadam se da će to nastaviti u budućnosti - poručuje Kurc.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59