• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.09.2019

16:45

PROCURIO TAJNI PLAN VAŠINGTONA! KOSOVO JE SAMO POČETAK! Evo šta je Amerika spremila za naš deo Balkana, sve staje u PET TAČAKA!

Politika

PROCURIO TAJNI PLAN VAŠINGTONA! KOSOVO JE SAMO POČETAK! Evo šta je Amerika spremila za naš deo Balkana, sve staje u PET TAČAKA!

Podeli vest

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.

Izvor lista je naveo da su Manterove reči ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, piše S. telegraf.

- Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis", kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD. Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske - piše list.

Foto: Reuters

List piše da plan podrazumeva ponudu podele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da "neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu".

"U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan", dodaje list. 

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet tačaka

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji.
Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova "maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije". 

Foto: Printscreen You Tube

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi list. .

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. List navodi da bi nezvanično za ove namene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 4 godine

Ne treba pristajati na ucene. Amerika ima svoj kontinent i ne treba da mesa svoje lepljive prste po Evropi ili bilo gde u svetu. Citava planeta je poludela jer je popustila da im rec drzi neko "preko bare". Umesto svi da im okrenu ledja i prestanu ici za sargarepom, sve zemlje dopustaju da ih amerika i ucenjuje. Nije lud Putin sto ne da svojoj zemlji da pada pod njihov uticaj.

Rale

pre 4 godine

Neka Rusija i Kina naprave svoj plan za rešavanje balkanskog pitanja, pa da vidimo koje su sve razlike! Ako albanci treba da dobiju kompenzaciju u Severnoj Makedoniji za silom oteto Kosovo, šta sve Srbija treba da dobije za raspad SFRJ i bespravno oduzimanje Kosova? Da li treba čovek koji gradi ogradu prema susednoj državi da nama soli pamet? Mudrije mu je da ostane preko bare i gleda svoja posla. Kosovo treba dati Rusiji na 99 godina, a možda i trajno. Neka vrate šiptare odakle su došli i neka ga nasele Rusima. Naša pravoslavna braća bi čuvala srpske svetinje i mešala bi se sa Srbima. Rusija bi na taj način imala sjajno uporište u Evropi i niko ne bi sme više ništa silom da nam otima.

juznoprugas

pre 4 godine

Sesta tacka koju Ameri nisu predvideli.Ulazak Ruskih tenkova na sever Kosova i ulazak Ruske vojske u Republiku Srpsku i totalna obustava primene njihov plana na stetu Srpskog naroda!

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Šiptarima žele da nadoknade ono što će izgubiti pripadanjem Srbiji severnog dela Kosova a Srbija kao naknaduzbog gubitka ostalog dela Kosova ne dobija ništa, jer je u planu ukidanje Republike Srpske i na taj način će biti onemogućeno da kao naknadu za Kosovo dobije Republiku Srpsku (zaključila sam po tekstu u ,,trećoj tački''). I stalno ucene i pretnje i pretnje i ucene - i ništa drugo, već samo to. Zato u rešavanje kosovskog problema treba uključiti i Kinu i Rusiju, tojest: Srbija da međudržavnim sporazumima između Srbije i Kine i Srbije i Rusije, ili imeđu Srbije, Rusije i Kine Kini i Tusiji da aktivnu ulogu u rešavanju kosovskog problema. Pitam (se): ko je Americi dao pravo da samo ona rešava problem Kosova?

Mate

pre 4 godine

Brisanje granica može samo od nas pa dalje. Kod nas ipak ulazite u EU. Tako da se mora platiti što se mora, moraju se poštovati standardi i kvaliteta. A tamo šta će te raditi, nije naša briga. Crna Gora i Makedonija će vjerovatno uskoro u EU, i onda ostaje Srbija, Kosovo, Bih i Albanija. Možda se napokon i dogovorite, a možda i opet zaratite. Sve mi se čini da će biti : "jadna vam majka". Dignut će ruke od vas i USA, i Rusija i svi susjedi, i ogradit vas žicom.

sto si pametan

pre 4 godine

Sta je to u EU tako dobro pa englezi beze iz nje? - Vi ste prvi na udaru ne brini, mi nemamo nikakve ambicije ponovo da budemo u istom kolu sa vama. Sto se tice placanja, vi i slovenci morate Srbiji da platite mnogo, mnogo vise pa ni fabrike koje ste is Srbije dobili od tita niste jos platiti, i to 70 najboljih u ono vreme.

pg

pre 4 godine

Republika Srpska mora da se pripoji Srbiji i da pobegne iz BiH federacije koja je nastala kao rezultat viševekovnih hrvatsko-muslimanskih aspiracija nad Srbima. Što se ostalog tiče - NE dolazi u obzir, jer Kosovo je Srbija!!!

Ja

pre 4 godine

Amerikanci svuda u svetu naprave problem a onda ga rešavaju stvarajući novi problem kako bi trajno kontrolisali prostor. Zašto grade zid prema Meksiku? Trebalo bi tu da uspostave labavu propusnu granicu jer je u toj oblasti mešano stanovništvo. Neka primene svoj koncept u svojoj zemlji.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

davno sam pisao da braci RUSIMA treba dati KiM za 1$ (na bar 99 god.), a Somborski aerodrom za vojnu bazu,uclaniti se sto pre(ako moze jos juce) u ODKB, pa onda da odahnemo,na ove neprijateljske predloge nema potrebe da se obaziremo,pas laje vetar nosi,mi smo u potpunosti svesni ko su nam prijatelji ,a ko neprijatelji. NIKAD U EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17