• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

21.09.2019

21:36

PRVI PUT U ISTORIJI SRBIJA PRODALA ORUŽJE DRŽAVI ČLANICI EU! "Nora" i "Miloš" na paradi na Kipru!

Politika

PRVI PUT U ISTORIJI SRBIJA PRODALA ORUŽJE DRŽAVI ČLANICI EU! "Nora" i "Miloš" na paradi na Kipru!

Podeli vest

Srpske haubice "nora B-52" i oklopna vozila "miloš" biće 1. oktobra predstavljeni na velikoj vojnoj paradi u Nikoziji. U toku obuka kiparskih vojnika za rukovanje ovom opremom

Republika Kipar će 1. oktobra, povodom svog dana nezavisnosti, organizovati u Nikoziji veliku vojnu paradu, na kojoj će prvi put u jednoj zemlji članici EU biti predstavljene srpske samohodne haubice "nora B-52" i specijalna oklopna vozila "miloš"!

Ova ostrvska zemlja jedina je zapadna država koja je kupila oružje i vojnu opremu proizvedene u Srbiji.

Biser namenske industrije

Prva baterija od šest samohodnih haubica "nora B-52" već je isporučena Kipru, a u toku je obuka kiparskih vojnika za upravljanje ovim artiljerijskim oružjem. Inače, ugovor između kompanije "Jugoimport SDPR", koja proizvodi "noru" i "miloša", i oružanih snaga Kipra predviđa izvoz ukupno četiri baterije, odnosno 24 "nore" i osam lakih oklopnih vozila "miloš", koja služe za artiljerijsko izviđanje, osmatranje i komandovanje.

Činjenice

Lako oklopno vozilo "miloš"

* maksimalna brzina na putu 110 km/h
* posadu čini 8 članova
* ima bacače granata
* naoružan mitraljezom 12,77 mm
* termovizijski i radarski sistem za osmatranje
* kamere za noćno osmatranje i vožnju

Komentarišući ova saznanja, vojno-politički komentator i novoimenovani ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski kaže da "nora" spada među pet najboljih samohodnih haubica u svetu i da je biser naše namenske industrije.

Foto: Nora

- To je najsloženiji i najkomplikovaniji borbeni sistem koji je ikada proizveden u Srbiji. Zbog toga je jako značajno što je jedna država članica EU kupila od nas ovo oružje i time možda utrla put nekim drugim zemljama da takođe kupe "noru" - kaže Lazanski, podvlačeći da je posao sa Kiprom vredan više od 40 miliona evra.

Činjenice

Samohodna haubica "nora - B52"

* kalibar topa 155 milimetara
* domet 41 kilometar
* ispaljuje četiri granate u minuti
* posadu čini pet članova
* maksimalna brzina od 80 do 100 km/h
* poseduje sposobnost savladavanja vodenih prepreka

- Vojna industrija Srbije je privredna grana u kojoj se najbrže okreće novac, odnosno uloženo se najbrže vraća. Srbija je do sada izvezla "nore" u Mjanmar, Bangladeš, Keniju, a sada i na Kipar, i nadam se da će ovaj ugovor otvoriti vrata novim tržištima - zaključuje Lazanski.

Povratak u velikom stilu

S njim je saglasan i vojni analitičar Vlade Radulović, koji smatra da se prodajom jednog složenog borbenog sistema kakav je "nora" zemlji članici EU Srbija u velikom stilu vraća na zapadno tržište.

SDPR: Prodor na zapadno tržište

U "Jugoimportu SDPR" kažu da izvoz "nore" na Kipar predstavlja ozbiljan projekat i prodor srpskog naoružanja na zapadno tržište.

- Kipar je i ranije bio naš partner još dok je postojala stara Jugoslavija. Obnavljanje saradnje i izvoz jednog ozbiljnog i složenog sistema kakav je "nora" od izuzetnog je značaja za našu zemlju. Prodaja "nora" državi koja je članica EU stavlja nas u red ozbiljnih proizvođača naoružanja. Osim "nora", na Kipar smo izvezli i višenamensko taktičko oklopno vozilo "miloš", koje karakteriše visoka prohodnost i pokretljivost, visoka balistička i protivminska zaštita i mogućnost prevoza do osam članova posade. U zavisnosti od integrisanja razne vrste opreme i naoružanja, ovo vozilo može da ima i razne namene - objašnjavaju u "Jugoimportu SDPR".

- Srbija je i do sada izvozila municiju za streljačko naoružanje u zemlje NATO, a sada prvi put i jedan složeni borbeni sistem kakav je "nora". Izvozom ovog artiljerijskog oružja na Kipar otvorena su vrata za nova tržišta. Pregovori sa Kiprom su trajali dugo, zbog proceduralnih prepreka jer je ova država članica EU, ali na kraju je sve, srećom, završeno kako treba - napominje Radulović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
grof01

pre 4 godine

Cipru?! ha ha ha Naravno kad nisu imali para za pravo naoružanje. To da je ikako naoružanje,Erdogan bi uzeo i to pola ostrva što im je ostavio :)

Samosvesna građanka

pre 4 godine

To jeste velik uspeh - takav, da će glavešine i simpatizeri opozicionih stranaka takav uspeh odmah umanjivati svojim komentarima koji takve komentare rado objavljuju.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija