• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.09.2019

23:00

RUSKI AMBASADOR U BIH PETAR IVANCOV UPOZORAVA: Bakir ruši RS, preti novi rat!

Politika

RUSKI AMBASADOR U BIH PETAR IVANCOV UPOZORAVA: Bakir ruši RS, preti novi rat!

Podeli vest

Bakir Izetbegović promenama Ustava BiH hoće da sruši Dejton i mogao bi da izazove rušenje etničke ravnoteže u BiH, a to može imati vrlo ozbiljne posledice, upozorava ambasador Ivancov

Lider SDA Bakir Izetbegović svojim inicijativama koje predviđaju promenu Ustava BiH ruši Republiku Srpsku i izaziva nove tenzije koje mogu imati ozbiljne posledice po ceo region, pa čak i novi rat!
Ovo dramatično upozorenje stiže od Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH, koji kaže da Izetbegović otvoreno preti Srbima, ali i Hrvatima. Ivancov kaže da je deklaracija SDA koja predviđa izmene Ustava i stvaranje Republike BiH suprotna osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, zbog čega druga dva konstitutivna naroda strahuju za položaj u zemlji.

Zapad se pravi lud

Prema njegovim rečima, potrebno je jačati međuetničko poverenje u BiH, a ne stvarati nove opasne tenzije.

- Inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne su osnovnim principima Dejtona i opasne su jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što opet može imati vrlo ozbiljne posledice. Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju da je ovo pretnja za njihov položaj u zemlji - kaže Ivancov, dodajući da je potrebno mnogo snažnije reagovanje međunarodne zajednice.

- Reagovanje OHR na deklaraciju je previše blago. Trebalo je da to reagovanje sadrži ocenu usklađenosti inicijativa s odredbama mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ali nažalost nije. OHR je odlučio da se ograniči citiranjem dokumenata u ime Saveta za sprovođenje mira (PIC), a zatim je akcentovao teritorijalni integritet BiH. Ne podržavam to. S druge strane, ne mogu da ne obratim pažnju na tonalitet i brzinu kojom se pojavljuju komentari OHR u slučajevima kad se radi o nečemu što dolazi iz RS. Oni su momentalni i vrlo oštri, često bez razloga - podvlači Ivancov.

Komentarišući ove navode, Staša Košarac, šef poslanika Dodikovog SNSD u Skupštini BiH, kaže da Izetbegović ne napušta politiku kojom želi da od BiH napravi državu samo Bošnjaka, samo muslimana.

- Deklaracija SDA je vrlo jasna, oni žele da Srbe i Hrvate gurnu u stranu. Otvoreno krše Dejtonski sporazum. Naše je pravo da odbacimo taj dokument i branimo interese RS. Brinu me dvostruki aršini OHR, koji svojim blagim reagovanjem praktično podržavaju Bošnjake i ovakve inicijative. RS je međunarodno priznat entitet i tako će i ostati - naglašava Košarac.

Glumi autoritet

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke, ocenjuje da bi Savet za sprovođenje mira sasvim sigurno sazvao vanrednu sednicu da su sličnu deklaraciju donele partije u RS.

- S obzirom na to da je reč o SDA, reakcije međunarodne zajednice došle su sa zadrškom i bile su neuverljive i blage. Deklaracija SDA ima kontinuitet sa Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića. Ona prenebregava političku volju druga dva konstitutivna naroda i autoritativno promoviše ratne ciljeve. Deklaracija jeste dokaz da se program SDA od 1992. nije promenio, u njoj se nalaze komponente objave rata Srbima, ali i Hrvatima - upozorava Ćeranić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aco

pre 4 godine

Tako je hteo i njegov babo pa znamo kako se zavrsi.Sami muslimani ce ovoga osuditi.

Rastko

pre 4 godine

Zapadu nije bitno to sto se Balkan bukvalno etnicki ''CISTI'' sto ratom sto unutrasnjim vrlo perfidno ''pravno'' kvarnim ponasanjem vecinskog naroda prema nacionalnim manjinama sto je slucaj u SVIM bivsim republikama SFRJ-a bez razlike , vec im je bitno da svaka velika vojna sila svojom otvorenom politikom 'zavadi pa vladaj' ostvare svoj krajnji cilj i od svake nase bivse republike uzmu po parce teritorije za svoje potrebe i NISTA drugo.

Rastko

pre 4 godine

NE rusi Bakir R.S. pa samim tim i BIH vec Erdogan, Merkel, Dzonson i svi ostali cije drzave imaju svoje interese na tom delu teritorije .

Rastko

pre 4 godine

Nista, neki cemo i da se borimo a neki cemo i da elegantno izbegnemo.

tuzni srba

pre 4 godine

Mogu politikanti prodavat narodu i gluposti i ono gore ali da bi bilo rata za to trebaju ratnici ali tako naivnih medu narodom nema vise posle svega, mozda su se kasno opametili ali nikad nije kasno za pamet!?Ratne huskace poslati u....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija