• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.09.2019

09:58

ŠTA VUČIĆA ČEKA U NJUJORKU? Angela, Riker, Lavrov, Micotakis... kakve poruke će saopštiti predsedniku Srbije

Politika

ŠTA VUČIĆA ČEKA U NJUJORKU? Angela, Riker, Lavrov, Micotakis... kakve poruke će saopštiti predsedniku Srbije

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje početkom sledeće sedmice u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika u fokusu će svakako biti izgledi za rešavanje kosovskog pitanja "po najmanjoj mogućoj ceni" za Srbiju


 

Predsednik Vučić će se, po dolasku u Njujork, sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njenu inicijativu.

Vučić je rekao da ga je iznenadilo što je nemačka kancelarka, koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim, a zahvalan joj je na toj vrsti pažnje.

Najavljujući da će imati i brojne druge bilateralne susrete u Njujorku, Vučić je kazao da će ti razgovori biti teški, jer će Kosovo biti dominantna tema.

- Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak, jer Tramp zakazuje neke skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom - rekao je Vučić uoči puta u SAD.

Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije trebalo bi, prema još nezvaničnim informacijama, da se sastane i sa premijerom Irske Leom Varadakarom, te predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom.

Na njegovoj agendi je i razgovor sa vršiocem dužnosti pomocnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt Dipartmentu Filipom Rikerom, te i političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom.

Vučić je sam najavio i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

- On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Isto tako prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp za učesnike 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije učestvovaće i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji UNESKO „Budućnost obrazovanja", na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednik Portugalije Marselo Rebela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gresni pop Milorad

pre 4 godine

ŠTA VUČIĆA ČEKA U NJUJORKU? - Vučića u Njujorku očekuje sučeljavanja sa istinom tj. onim što je obećao.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija