• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2019

18:05

MINISTARSTVU RUDARSTVA omogućen pristup podacima CEOP!

Politika

MINISTARSTVU RUDARSTVA omogućen pristup podacima CEOP!

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić potpisali su Sporazum o pristupu podacima i dokumentaciji Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP)

Potpisivanjem sporazuma Ministarstvu se dozvoljava pristup i preuzimanje upravnih akata koji se kroz CEOP sistem donose u postupku izdavanja elektronskih građevinskih dozvola (rešenje o izdavanju lokacijskih uslova, rešenje o izdavanju građevinske dozvole, rešenje o izdavanju upotrebne dozvole, potvrda o pravosnažnosti građevinske dozvole).

Takođe, Ministarstvo će moći da pristupi tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje se gradi energetski objekat (izvod iz projekta za potrebe pribavljanja građevinske dozvole, idejni projekat) i svim drugim podacima o činjenicama u CEOP sistemu, koji su od značaja za upravno postupanje Ministarstva. 

Antić je naglasio da se na ovaj način značajno unapređuje rad Ministarstva, koje stiče mogućnost da postupa delotvornije i ekonomičnije kada odlučuje o zahtevima stranaka.

Ministar je ukazao na to da se i strankama olakšava ostvarivanje prava koja im pripadaju uz smanjenje troškova, bez dostavljanja akata i tehničke dokumentacije, koja je sastavni deo CEOP sistema, a koju su do sada samostalno dostavljali.

On je rekao da je potpisivanjem ovog sporazuma Ministarstvu omogućeno da primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, kojim je propisano da je organ dužan da po službenoj dužnosti vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, da ih pribavlja i obrađuje.

Lučić je objasnio da se na osnovu elektronskih registara, obezbeđuje efikasnije sprovođenje Zakona o upravnom postupku i Zakona o elektronskoj upravi, pa je APR u prvoj polovini ove godine pružio javnom sektoru podatke za 2,5 miliona subjekata, što je dva puta više od dosadašnjeg godišnjeg maksimuma.

On je naveo da je u odnosu na sve postupke sprovedene tokom prošle godine, 40 odsto postupaka APR sproveo bez naknade, a najviše besplatnih postupaka odnosilo se na isporuku podataka putem veb-servisa za državne organe i organizacije, pokrajinske i organe lokalne samouprave.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija