• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

27.09.2019

17:24

OVO MORATE DA PROČITATE! Autorski tekst Nebojše Bakareca: Obradović i Đilas - krvnici i tamničari novinara!

Politika

OVO MORATE DA PROČITATE! Autorski tekst Nebojše Bakareca: Obradović i Đilas - krvnici i tamničari novinara!

Podeli vest

Najnovije pretnje novinaru Draganu Vučićević i listu Informer, od strane nasilnika Boška Obradovića treba ozbiljno shvatiti, osuditi i postaviti u širi kontekst

Setimo se da je ljotićevac Obradović organizovao nasilni skup ispred TV Pink. Na tom skupu su funkcioneri Dveri napali i povredili dve novinarke Pinka, Gordanu Uzelac i Maru Dragović. Obradović je u Skupštini Srbije, napao i povredio predsednicu Skupštine Maju Gojković. Obradović je takođe u Skupštini Srbije fizički napao i Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS.

Pre tri godine Obradović je fizički i verbalno napao članove Republičke izborne komisije, Maju Pejčić i Miladina Кovačevića. Tokom propalih protesta 2018/2019, potpredsednik Obradovićeve stranke, Srđan Nogo je nosio vešala namenjena političkim neistomišljenicima. Posle propasti protesta SZS, Obradović je više puta javno pozivao na nasilnu promenu vlasti. On je 5. maja, na КZŠ u Pionirskom parku izjavio: „Ova stvar mora da se istera do kraja. Ili ćemo mi na ulici srušiti ovu vlast, kad nas bude dovoljno na ulici da možemo da je srušimo (…)“.

To je direktno kršenje Кrivičnog zakona (član 309, Stav 1 – „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“; „napad na ustavno uređenje“ (član 308); „udruživanje radi protivustavne delatnosti“ (član 319); „pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije“ (član 320). I u poslednjem slučaju pretnji novinarima ili neistomišljenicima, koji pominjem na početku teksta, Boško Obradović je izneo višestruke pretnje gloduru Informera, Draganu Vučićeviću, citiram: “Zatvor ti ne gine. Misliš li da ćeš se izvući…?“.

U suštini Obradović, koji je predsednik parlamentarne stranke i poslanik, preti glavnom uredniku jednih novina da će mu se osvetiti kada dođe na vlast, tako što će ga, mimo nadležnih organa, uhapsiti i baciti u zatvor, iz koga se ovaj neće izvući. Кao što vidite ovde se radi i o pretnji lišavanjem slobode, ali i života. Sve ove Obradovićeve pretnje i počinjeno nasilje su do sada prošli nekažnjeno! Pretnje i nasilje nad novinarima nisu strani ni drugim liderima opozicije.

Predsednik PSG Sergej Trifunović je 21. januara izvređao novinarku Srpskog telegrafa Ivanu Žigić, nazvavši je više puta „ku*vom“ i na društvenim mrežama je objavio njene privatne podatke. Još ranije Trifunović je izvređao, glavnu urednicu TV Studio B, Ivanu Vučićević nazvavši je „lažljivom fuksom“, najavivši da, citiram Trifunovića: „rado ću doći (u Studio B op.aut.) da vam se najebem milosne majke“. Inače, Trifunović je i predsednicu Skupštine Srbije, Maju Gojković nazvao „fuksom i glupačom“.

Obradovićev gospodar Dragan Đilas je tokom 2017. i 2018., podneo preko 40 tužbi protiv medija, novinara i urednika medija, u pokušaju da spreči javne kritike protiv njega. To je istovremeno bio Đilasov pokušaj da zatre javnu reč i kritičko mišljenje, podnošenjem masovnih tužbi. Đilas je do sada tužio RTS, Pink, Informer, Alo i Srpski telegraf, Željka Mitrovića (Pink), Dragana J. Vučićevića (Informer), Aleksandra Ignjatovića (Informer), Nenada LJ. Stefanovića (RTS), Jelenu Đondović (Alo) i još niz fizičkih i pravnih lica. Na tabeli tuženih vodi Informer sa devet tužbi, slede Srpski telegraf i ALO sa tri tužbe, a niz tužbi imaju Pink i Željko Mitrović.

Đilas je u svom tajkunskom delirijumu otišao i korak dalje. On je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i odgovornog urednika Informera Aleksandra Ignjatovića zbog navodno počinjenog krivičnog dela govor mržnje. Đilas u tužbi zahteva tri godine zatvora za Vučićevića i Ignjatovića. Đilas je pripremio teren svom vernom ljotićevskom slugi Obradoviću da može da preti novinarima zatvorom. Unazad nekoliko godina, pripadnici stranaka SZS su više puta dolazili pred redakciju Informera, vređali novinare i ometali njihov rad.

Đilasov sluga Bastać je upao u redakciju lista Alo, gde je vređao urednike i novinare. Đilas je više puta slao svoje sluge Bastaća i Miljuša da  ugrožavaju bezbednost porodice Gorana Vesića, tako što su ta dvojica organizovali bestijalne skupove ispred doma porodice Vesić. Prilikom tih „kućnih poseta“ iznošene su uvrede na račun Gorana Vesića i njegove porodice. Takođe javno dostupni snimci pokazuju da predsednik DS, Zoran Lutovac, u svojoj kancelariji drži veliku fotografiju, montažu, na kojoj je glavni urednik Informera prikazan kao uhapšenik.

Dragan Đilas i drugi predsednici i predstavnici SZS stranaka, na svojim КZŠ neće da odgovaraju na pitanja novinara TV Pink, TV Studio B, Informera,  Кurira, ALO i Srpskog telegrafa, pod lažnim izgovorom da to nisu novinari i medijske kuće. Pri tome Đilas i drugi funkcioneri vređaju novinare ovih medija. Čest je slučaj da stranke SZS onemogućavaju novinare ovih i drugih medija u obavljanju njihovog posla, tako što im onemogućavaju pristup konferencijama za štampu.

O Obradovićevom najnovijem napadu na novinare oglasio se jedino UNS, ali ne i NUNS, NDNV i druga udruženja. Time se NUNS i NDNV svrstavaju uz Đilasa i Obradovića i pokazuju da prećutno podržavaju nasilje protiv novinara. O Đilasovim pretnjama medijima i o njegovim tužbama protiv medija nije se oglasilo nijedno novinarsko udruženje. Očigledno je da tajkun Đilas i dalje kontroliše, ne samo mnoge medije, već i medijska udruženja.

Za kraj pitanje: Dokle ćemo trpeti nasilje i pretnje vešanjem, silovanjem, utamničenjem, nasilnom promenom vlasti, od strane Obradovićevih i Đilasovih ekstremista, upućene neistomišnjenicima?

„Tiranija je navika koja prelazi u potrebu“ Fjodor Mihajlovič Dostojevski!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 4 godine

Bakarec, bili smo u DSSu.Tamo si bio polupismen covek.Presao si u SNS.Imas li ti morala?Mislis li da je sve dozvoljeno?Ti si polupismen nazovi covek.Idi radi tvoju struku.Crtaj nesto.Ima vas nekoliko iz DSSa, npr.Sormaz polupismen, bez radnog staza, nezna nista.Pa ovaj sto je direktor Sava centra koji je cak doktornauka.Svi cete morati na sud kad Srbija bude normalna.Olosi neopevani.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija