• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2019

00:14

OD VELIKOG ZNAČAJA! MEDIJI: Poziv Vučiću na samit Višegradske grupe SVOJEVRSNI PRESEDAN!

Politika

OD VELIKOG ZNAČAJA! MEDIJI: Poziv Vučiću na samit Višegradske grupe SVOJEVRSNI PRESEDAN!

Podeli vest

Beogradski listovi ističu u sutrašnjim izdanjima značaj poziva predsednika Češke Miloša Zemana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da učestvuje na samitu Višegradske grupe (Česka, Slovačka, Mađarska i Poljska), na kome će kao gost učestvovati i Slovenija

Blic ocenjuje da taj poziv predstavlja "svojevrsni presedan" i dodaje da, "iako se po pravilu na ovim sastancima ne govori o temama o kojima učesnici imaju dijametralne stavove, Kosovo bi moglo da bude tema".

Ovaj potez češkog predsednika ima poseban značaj imajući u vidu njegovu izjavu prilikom nedavne posete Beogradu da bi Češka mogla da preispita svoju odluku da prizna nezavisnost Kosova.

- Poziv zemlji koja nije članica Višegradske četvorke (V4) izuzetak je i ovim činom Zeman je prilično iznenadio sve. Uradio je to smišljeno da pokaže jasno opredeljenje Višegradske grupe prema Srbiji - kaže za list jedan izvor iz diplomatskih krugova, a kako navodi, to se može tumačiti i kao poruka Evropskoj uniji.

U izjavi za Politku Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da Srbija u spoljnoj politici preko Višegradske grupe izlazi iz "jugosfere" i da njen put prema EU ne vodi preko Hrvatske, već preko Mađarske.

- Srbija pokazuje ovim da nije samo balkanska nego i srednjoevropska zemlja i da "naš put ka Briselu ne treba da vodi preko Zagreba, nego preko Budimpešte. U našoj spoljnoj politici treba da se držimo formule što manje Hrvatske, a što više Mađarske - rekao je Rajić, ističući da sa zemljama V4 Srbija nema nijedno otvoreno pitanje. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sudija

pre 4 godine

Manite se vi puta za Brisel jer ce vas oni unistiti.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija