• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

02.10.2019

15:52

MALI: Reforma Poreske uprave biće završena do 2023. godine

Politika

MALI: Reforma Poreske uprave biće završena do 2023. godine

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će reforma Poreske uprave biti završena do 2023.godine i ocenio da će ta institucija podstaći dalji razvoj srpske ekonomije i učiniti je atraktivnijom

Mali je u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava u načelu o rebalansu budžeta za 2019.godinu, kazao da se, kada je reč o reformi Poreske uprave, očekuje uvođenje e-fakture, koja će biti obavezna od 2022.godine, kao i fiskalizacija.

"Reforma Poreske uprave mora da prati reforma celokupne državne administracije. Imali su domaći zadatak od MMF-a da smanje broj filijala sa 178 na 37. Uradili su ogroman posao i želim da im čestitam”, rekao je Mali.

On je tokom skupštinske rasprave kazao i da se ekonomska situacija u Srbiji promenila - ranije je imala visok javni dug, deficit, negativne stope rasta, nije bilo investicija, a danas dominiraju drugačije teme - govori se o suficitu, stopama rasta ekonomije, stabilizovan je javni dug, smanjena stopa nezaposlenosti…

“Vreme fiskalne konsolidacije je prošlo i najteže mere su iza nas, sada treba da budemo sposobni da suficit iskoristimo na najbolji način. Sa merama koje preduzimamo, naša privreda mnogo više raste”, istakao je ministar.

KARAPANDŽA RUŠI MALOG JER MU NIJE DAO MILIONE! Ko je i zašto pokrenuo kampanju protiv ministra!

"To govori o opredeljenju vlade da ostvarimo veće stope rasta, a to je jedini dugoročno održiv način upravljanja fiskalnim rezultatom i politikom i u obezbeđivanju visoke stope rasta. Borimo se i nastojimo da stope rasta budu i pet, šsest, sedam odsto”, poručio je Mali.

Dodao je da je rebalansom buddzeta napravljena ravnoteža između javnih investicija i povećanja plata, kao i jednokratne pomoći penzionerima.

Jedan deo usmeren je ka povećanju plata i penzija, a 26 milijardi opredeljeno je za ulaganje u nove autoputeve i Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

"Javne investicije doprineće dodatnom rastu BDP-a. Već razmišljamo i pravimo planove, a do kraja meseca imaćemo pregled kako da uložimo preko 12 milijardi evra kroz nacionalni investicioni program u naredne četiri godine koji treba dodatno da stimuliše naš privredni rast”, istakao je Mali.

On je podsetio da izvoz takođe beleži zdrave stope rasta.

“Rast ne možete da ostvarite jednom merom, već nizom manjih mera koje moraju biti dovoljno stimulativne da omoguće rast na održiv način”, poručio je ministar finansija i dodao da rast mora biti održiv i kontinuiran.

NI NATO PAKT NE MOŽE DA ZAUSTAVI EKONOMSKI RAST SRBIJE! Palma podržao rebalans budžeta za 2019. godinu

Odgovarajući na pitanja poslanika koja su se odnosila na to zašto nema više domaćih ulaganja, on je rekao da domaće firme ne sprečava ništa da investiraju.

"Kada bilo koji investitor donese odluku da otvori fabriku i zapošljava radnike, tako podstiče rast privrede, a veoma smo uspešni u tome i cilj je da ih zadržimo da ostanu ovde i budu još bolji kako bi dalje podigli nivo svojih aktivnosti”, rekao je Mali.

Ističe i da je došlo do promene tržisnog ambijenta, da je povećan kreditni rejting zemlje, monetarna politika je stabilna, a fiskalna politika predvidiva.

"Takođe, imamo i niže troškove sredstava koje firme mogu da uzimaju kako bi investirale u proizvodnju. To je takođe važan faktor da donesu odluku da investiraju”, podvukao je ministar Mali.

Takođe je dodao da se deo zarađenog novca vraća kao subvencija preduzećima.

Mali je kazao da je u razgovoru s privrednicima mogao da čuje da oni danas ne razmisljaju o kursnim razlikama, kao ranije, jer je kurs sada stabilan. Istakaoje da su se troškovi zaduživanja preduzeća smanjili i da mogu više da investitaju i zapošljavaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija