• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

03.10.2019

18:34

SRBI, POMOĆI ĆEMO VAM! Ambasador Rusije ODLUČNO: Samo Srbija može da razreši KOSOVSKI ČVOR!

Politika

SRBI, POMOĆI ĆEMO VAM! Ambasador Rusije ODLUČNO: Samo Srbija može da razreši KOSOVSKI ČVOR!

Podeli vest

Beograd u dijalogu sa Prištinom mora dosledno da se drži Rezolucije 1244 i stava da je Kosovo deo Srbije jer će samo tako imati glavnu ulogu u pregovorima, kaže ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. On naglašava i da će Rusija, ako Beograd bude tražio, biti uz Srbiju i pružiti joj svu neophodnu pomoć

- Ako Beograd zatraži, Rusija će biti uz Srbiju i pružiti pomoć, ali rešenje kosovskog problema je stvar Beograda. Kosovski čvor može da razreši jedino Beograd u razgovoru s Prištinom, uz pomoć međunarodne zajednice. Ako se bude držao Rezolucije 1244 i stava da je Kosovo deo Srbije, Beograd će igrati glavnu ulogu u tim pregovorima - rekao je Bocan-Harčenko.

Kompromis

Rusija je za kompromis, jer jedino on može da bude osnov za odluku Saveta bezbednosti UN
Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije


Na pitanje da li Moskva podržava podelu Kosova, iskusni ruski diplomata je doslovce odgovorio:
- Rusija je za kompromis, jer jedino kompromis između Beograda i Prištine može da bude osnov za odluku Saveta bezbednosti UN. Kada pregovori budu nastavljeni, u toku razgovora će biti i znakova i naznaka kakvo je rešenje moguće.

Moskva ne vodi bitku za uticaj na Srbiju

 

Bocan-Harčenko je naveo i da Rusija ne vodi bitke radi uspostavljanja svog uticaja nad nekom teritorijom ili državom. Upitan da li na Zapadnom Balkanu i u Srbiji postoji bitka za uticaj Rusije i SAD, Bocan-Harčenko je rekao da Moskva "takve bitke ne vodi".


- Niko od ruskih zvaničnika nikada nije rekao da su uticaj ili prisustvo neke zemlje štetni. Svaka zemlja ima pravo da razvija odnose sa bilo kojom državom za koju smatra da joj je to u interesu - zaključio je ruski ambasador.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je stav ambasadora Rusije potpuno ispravan i jasan.


- Kosovo i Metohija su i dalje u mandatu UN i ovaj problem ne može biti rešen mimo SB UN, međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Ruski stav po tom pitanju je jasan i poklapa se sa onim što su činjenice na terenu - ističe Milivojević, dodajući da Srbija mora da insistira na tome:


- Prema UN i Rezoluciji 1244, Kosovo i Metohija su deo Srbije. To mora da bude osnova i polazna tačka u budućim pregovorima Beograda i Prištine. Mora se jasno staviti do znanja da se pregovori ne mogu završiti bez Beograda.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Dragi Brate Bocan Hancenko pomognite vojno da se vrati Kosovo i Metohija u sastav Srbije i tu Srbija treba da prica sa Albanijom ne sa albancima na Kosovu i Metohiji tako da treba da Skadar pripadne Srbiji uz sve djelove Kosova i Metohije gde su Srbi i Srpski manastiri

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17