• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net/Informer.rs

03.10.2019

11:06

MILO, DUŠKO I RAMUŠ NE MOGU DA POMERAJU GRANICE, MA KOLIKO DA SE VOLE! Zogović: Haradinaj da razmišlja o danima kada će vratiti oteto, a ne o novim otimanjima!

Politika

MILO, DUŠKO I RAMUŠ NE MOGU DA POMERAJU GRANICE, MA KOLIKO DA SE VOLE! Zogović: Haradinaj da razmišlja o danima kada će vratiti oteto, a ne o novim otimanjima!

Podeli vest

Ramušu Haradinaju bi bilo pametnije da počne razmišljati da dolaze dani kada će morati da vraća oteto, a ne da se zanosi novim otimanjima, rekao je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.

- Kada na prevoju Čakor na topografskoj karti putnim pravcem prema Peći postavite lenjir, jasno se vidi da je tesnac „Kotlovi“, gde se nalazi granica, između privremeno okupirane južne srpske pokrajine i Crne Gore, od prevoja Čakor udaljena 4200 metara vazdušne linije. Milo Đukanović, Duško Marković i Ramuš Haradinaj ne mogu pomerati granice. Ma koliko da se vole, poštuju i rade za iste gazde. Ne prihvatamo nikakve njihove igre oko i bez granica!

Čakor je obeležio jedan deo mog ranog detinjstva. Deda i baba po majci, išli su leti u planinu, a mi ih obilazili, kada god je bilo prilike. Tu je bio i prvi odmor, drugi kod Patrijaršije, kada bi krivudavim prašnjavim putem putovali za Peć, gotovo na nedeljnom nivou. Deda i baba su odavno preminuli, a odnedavno im se pridružila i majka - navodi se u reagovanju.

Izdigli su se ovog puta gore negde iznad Čakora. Koji je uvek bio i ostao tu, a i mi smo tu, uvek spremni da ga branimo i odbranimo od svakog ko bi da otima. Prošlost i budućnost omeđeni su nam tom planinom, kao najvećim zavetom prema precima i najvećom obavezom prema potomcima.

BOLESNIK! NIKŠIĆANIN SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO PSA! Neprikladno dirao životinju u blizini DEČJEG IGRALIŠTA!

Polimlje je i onako nerazdvojno povezano sa Metohijom i Visokim Dečanima. Crkva je bila jedini preživeli čuvar srpske srednjovekovne državne tradicije. Osećanje i kazivanje da s one strane planina postoji zdanje Srpskog carstva, grejali su misao o staroj slavi i veličini, kao dokaz da nije bilo od iskona tursko, nego naše. Evo nekoliko živih činjenica.

- Veličani su odlazili da kose manastirske livade sve dok su ih Arnauti sprečili, što je bio trag Velike, kao dečanskog poseda po kraljevoj povelji. Stari srpski rod Radenovići, nije kidao veze sa manastirom. Neki naši preci su tamo u službi i odbrani Manastira uložili živote - saopštio je Zogović.

Oslobođenje granica u Metohiji i naseljavanje stanovnika iz Crne Gore predstavlja veliki istorijski proces. Iz toga je izvođeno i pitanje puta života ne samo za naseljenike nego i čitavu oblast, pa i širi državni interes. Kolski put Andrijevica – Peć, kao i druge puteve preduzela je okupaciona vlast od 1916. godine. Radili su zarobljenici Rusi, Rumuni, Italijani, popisano je svo radno sposobno stanovništvo, a mesne vlasti su prikupljale radnu snagu. Posle rata nastavljeno je građenje puta pod teškim uslovima.

U jesen 1924. put nije bio završen, kada je kralj Aleksandar u Peći prisustvovao ustoličenju patrijarha i održao zdravicu „iz pehara cara Dušana“; Septembar 1925. je vreme kada je kralj pohodio Metohiju i Crnu Goru izgrađenim putem od Metohije.

Foto: Ilustracija

Prisustvo kralja Jugoslavije na koti Čakora 1849. m (višoj za 91 m od Lovćena) doživljeno je kao osvetljenje tamnog vilajeta. O tome je dosta pisano i drugi govore. U Viskom Dečanima kralj je upalio dve sveće, koje je, po predanju izlila kneginja Milica i ostavila pored olatara da ih upali osvetnik Kosova. Pesmom „Dvije svijeće“; govorio je Trifun Đukić.

- Označeno je novo doba oslobođenja i ujedinjenja u veliku domovinu. Od Andrijevice do Peći je 76 km a od Murine šesdesetak kilometara, onim često „zavejanim“ putem Murino-Čakor-Peć. Ramuš, Milo i Duško, ne mogu se pogađati oko Čakora, niti njime poravnavati račune. Čakor nije na prodaju. Još manje se Čakor da oteti i prihvatiti onog kome nikada pripadao nije. Zna to Ramuš Haradinaj odlično, ali pitanje je da li je to jasno Markoviću i Đukanoviću. Biće da nije, čim Ramuš toliko na njih računa - zaključio je poslanik DF Milun Zogović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija