• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.10.2019

21:20

ŠARČEVIĆ SA VANGOM: Uspešna realizacija projekata u oblasti nauke i obrazovanja!

Politika

ŠARČEVIĆ SA VANGOM: Uspešna realizacija projekata u oblasti nauke i obrazovanja!

Podeli vest

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine Vang Džigangom o mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti nauke i tehnološkog razvoja

Šarčević je rekao da je cilj Srbije još bolja i tešnja saradnja sa kineskim univerzitetima i institutima.

- Odnosi između dve zemlje su srdačni i prijateljski, a saradnja u oblasti obrazovanja i nauke, u formalnom smislu, datira još od pre 62 godine. Svakako u poslednjih deset godina postoji intenzivna saradnja dve zemlje. Iz godine u godinu povećavamo obim naučne i obrazovne saradnje - kazao je Šarčević, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je dodao da je u prethodnoj deceniji u okviru te saradnje realizovano 37 projekata, kao i da je u toku realizacija 19 projekata.

Šarčević je podsetio da je saradnja ostvarivana u različitim oblastima, među kojima su i biomedicina, poljoprivreda, robotika, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine, informacione tehnologije.



Na Četvrtom zasedanju srpsko-kineskog Mešovitog komiteta za naučno-tehnološku saradnju, održanom 16. januara 2018. godine u Pekingu, za finansiranje je odobreno 6 istraživačko-razvojnih projekata. Realizacija aktivnosti odobrenih projekata se uspešno odvija.

Novi pozivi za istraživačko-razvojne projekte između Narodne Republike Kine i Republike Srbije biće raspisani u oktobru.

Kineski ministar istakao je da je inicijativa „Pojas i put“ predstavlja osnovu za dobru saradnju dve zemlje.

On je istako da bi obe zemlje trebalo da se usredsrede na prioritetne projekte u oblasti nauke, kao i da predlaže da se intenzivira razmena kadrova među institutima iz Srbije i Kine i da se razmotri mogućnost otvaranja zajedničkih laboratorija i centara za istraživanje.

Sastanak je održan u Beogradu uoči Četvrte konferencije NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koja počinje sutra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17