• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

08.10.2019

08:49

ĐURIĆ: Kurti ne priznaje izabrane, jer želi brisanje Srba

Politika

ĐURIĆ: Kurti ne priznaje izabrane, jer želi brisanje Srba

Podeli vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da su projekat "Velike Albanije" i brisanje Srbije i Srba sa mape okosnica programa lidera kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i da zato i govori da ne želi da razgovara sa onima za koje su Srbi glasali

- Kurti moguće neće postati premijer samoproglašenog Kosova, ali bi lako mogao da ponese titulu kosovskog barona Minhauzena. Kurti laže ceo svet da je tobože demokrata, a ne zna da izračuna da je 10 uvek više od 0 - rekao je Ðurić za Tanjug.

On je rekao da mu umesto čestitke, koju on sam zbog očigledne netrpeljivosti nije uputio onima koje su Srbi izabrali, poručuje da Kosovo nije prćija ni miraz njegov ili njegovih "enverističkih sledbenika".

- Ne želi da razgovara s demokratski izabranim predstavnicima Srba - hvala mu! Uštedeo nam je vreme i energiju da svetu objasnimo ko je i šta je - velikoalbanski, šovinistički ekstremista koji gazi osnovna demokratska načela, sanja uništenje Srba i Srbije i čitav život troši na mržnju i snove o Velikoj Albaniji i nezavisnom Kosovu koji se nikada neće ostvariti - istakao je Ðurić.

On ukazuje da Kurti želi da razgovara sa onima koji su osvojili 0,08 odsto glasova, a ne želi ni da čuje one koji su osvojili 98 procenata.

- Nema Kurtijeve Velike Albanije i neće je biti. Neće biti ni nezavisnog Kosova. Laganje sopstvenog naroda da to može da postigne preteći Srbiji i ugnjetavajući Srbe, neće ni njemu ni celom Kosovu i Metohiji doneti ništa dobro - istakao je Ðurić.

Dodao je da se Kurti hvali da neće da razgovara s demokratski izabranim predstavnicima čitavog jednog naroda, drugog po brojnosti u pokrajini u kojoj živi, a prvoj po brojnosti u državi čiji je građanin.

- Srpski državljanin Kurti obmanjuje albanski narod jeftinom šovinističkom retorikom uperenom protiv Srba. Njegovi šovinistički snovi o velikoj Albaniji njegova su prava priroda - rekao je Ðurić.



On je upozori i da "neka niko u Srbiji ne gaji opasne iluzije o Aljbinu Kurtiju kao tobožnjem novom lideru koji smenjuje ratnu generaciju albanskih političara".

Prema njegovim rečima, Kurti je separatista nad separatistima, koji čitav svoj život ratuje i bori se za stvaranje velike Albanije i poslednje dve i po decenije se isključivo bori protiv Srbije i srpskih interesa.

- Reč je o čoveku koji mrzi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a voli (nekadašnjeg komunističkog vođu Albanije) Envera Hodžu, i osobi koja vređa ženske članove porodice Vučić - rekao je Ðurić.

On je ocenio da je reč o krajnje ekstremnom i radikalnom, militantnom šovinsitičkom političaru a ne o novom licu Kosova, kako žele da ga predstave pojedini domaći i međunarodni krugovi, kojima očito ne smeta što Kurti u prvoj izjavi najavljuje nove pritiske i gaženja Srba".

- Verni sledbenik Envera Hodže ne bi da razgovara sa onima koje je narod izabrao nego sa onima koje su Srbi sa prezirom odbacili. To je ruganje u lice demokratiji i pretnja budućnosti svih građana KiM, i to je politika koja u Srbiji, posebno u njenim južnim krajevima, neće proći - zaključio je Ðurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija