• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.10.2019

21:13

HASANI ODBRUSIO KURTIJU: Ne može on da odlučuje o sudbini Srba na Kosovu! NIŠTA BEZ SRPSKE LISTE!

Politika

HASANI ODBRUSIO KURTIJU: Ne može on da odlučuje o sudbini Srba na Kosovu! NIŠTA BEZ SRPSKE LISTE!

Podeli vest

Aljbin Kurti ne može da odlučuje o sudbini srpske manjine na kosovskoj teritoriji, izjavio je danas, Enver Hasani, bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, povodom izjave predsednika Pokreta Samoopredeljenje da o formiranju vlade neće razgovarati sa predstavnicima Srpske liste

Kako je prenela pristinska Koha, Hasani je ukazao da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i predviđa dve mogućnosti.

- Prva mogućnost je kada se srpski ministri predlažu iz sastava poslanika u Skupštini i u ovom slučaju je neophodno konsultovanje sa Srpskom listom kao pobednicom izbora - naveo je Hasani.

A druga je, kaže, kada se predloženi ministri biraju izvan sastava parlamenta i u tom slučaju je potrebna "zvanična odluka Srpske liste".

- Kao što se vidi, u ustavu ne postoji mogućnost da većina odluči o sudbini manjine. Ovo je osnovni kvalitet kosovske ustavne demokratije koji se naziva ''konsocijaciona demokratija'' i definisana je članom 96, stav 5 Ustava - jasan je Hasani.

Ako se, pojašnjava Hasani, kandidati za ministre i njihove zamenike predlažu van parlamenta, onda takva odluka zahteva većinsku podršku parlamenta.

SRPSKA LISTA OSVOJILA SVIH 10 MANDATA U PARLAMENTU! CIK prebrojala 100 odsto redovnih glasova! UBEDLJIVA POBEDA!

Podseća da se u prošlim vladama dešavalo, na primer, da ministri Srpske liste budu smenjeni, a da se na njihova mesta imenuju drugi van te liste bez formalnog odobrenja tog političkog subjekta.

Prema Hasanu, za smenu ministara nije potrebno formalno odobrenje, jer je, kako kaže, to politički proces koji se meri političkim kriterijumima ravnoteže političkih snaga.

 

 


- Ali opet, imenovanje novog ministra iz redova Srba treba da bude iz Srpske liste i ne može da bude predložen bilo ko drugi u ime srpske zajednice, ukoliko ne postoji odobrenje srpske stanke i stranaka koje su na izborima osvojile više od pet odsto srpskih glasova - izričit je Hasani.

Srpska je na vanrednim parlamentarnim izborima na kosovskoj teritoriji osvojila 52.613 glasova, ili 6,64 odsto, a na osnovu 99,25 odsto glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Srpska lista je pobednik među srpskim strankama i to je četvrta politička snaga na, kako se navodi, "nivou kosovske države".

Podseća se i da je Srpska lista na poslednjim izborima dobila značajno veću podršku u odnosu na rezultat postignut na prethodnim, 2017.

Te godine Srpska lista je imala podršku oko 35.000 glasova, dok je na ovim izborima dobila 52.000 glasova.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija