• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

09.10.2019

22:56

KOSOVO NIKAD NEĆE I NE MOŽE BITI PRAVA DRŽAVA! Novi šef diplomatije EU ZAGRMEO: Ne može to bez Rusije, Kine i Indije!

Politika

KOSOVO NIKAD NEĆE I NE MOŽE BITI PRAVA DRŽAVA! Novi šef diplomatije EU ZAGRMEO: Ne može to bez Rusije, Kine i Indije!

Podeli vest

Takozvano Kosovo ne priznaju ni Rusija, ni Kina, ni pet zemalja Evropske unije, nemoguće je da ono ikada uđe u UN i postane država u punom smislu te reči

Lažnu državu Kosovo ne priznaju ni Rusija, ni Kina, ni Indija, ni pet zemalja Evropske unije, i zato je potpuno nemoguće da ono uđe u UN i postane država u punom smislu te reči!

Ovo kaže Žozep Borel, novi šef evropske diplomatije, koji naglašava da je neophodno što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima, taj dijalog predugo traje, a nikakvo rešenje nije ni na vidiku.

Zapadni Balkan mora da uđe u EU!

Žozep Borel kaže i da namerava da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana.
- Zapadni Balkan mora da uđe u članstvo Evropske unije. To bi morao da bude prioritet naše politike - ističe Borel.

Lično angažovanje

Borel naglašava da će se lično snažno angažovati na postizanju kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

FRANCUSKI PREDSEDNIK NAJAVIO DA ĆE SE UKLJUČITI U PREGOVORE! Makron: Ja ću lično da rešavam Kosovo!

- Jedna stvar je jasna: Priština i Beograd moraju da postignu sporazum. To je jako važno za celu Evropu. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet. Dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen. Takozvano 'Kosovo' mora da povuče takse, a Srbija treba da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu. Iako se zemlje članice EU razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema. Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - podvlači Borel, dodajući da će uskoro posetiti Prištinu.

Nastavak dijaloga

Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, onda Kosovo neće biti država. Zato moramo ozbiljno da radimo kako bi se razgovori nastavili
Žozep Borel, novi šef diplomatije EU

- Dobro poznajem Srbiju, a na Kosovu nikada nisam bio iz očiglednih razloga (Španija ne priznaje Kosovo, prim. aut.). Zato će moja prva poseta biti Prištini. Na kraju, EU ne može biti geostrateška sila ukoliko prvo ne reši problem u svom neposrednom okruženju - naglašava Borel.

Komentarišući ove navode, predsednik Centra za razvoj međunarodnih odnosa Stevica Deđanski kaže da je Borel realan evropski političar, koji shvata trenutnu situaciju.

- Ne može se nešto izgurati na silu, a pogotovo kada su na našoj strani Rusija, Kina, Indija, ali i Španija, kao i više od pola sveta. Baš zbog tih istinskih prijatelja naše države jedino rešenje je dijalog Beograda i Prištine. Nema više ultimatuma i mora da se nađe kompromisno rešenje. Dosta je bilo politike koja je prihvatala samo našu krivicu i radila sve da zadovolji zapadne moćnike. Takva politika je daleka prošlost - podvlači Deđanski.

Shvatio realnost

Borel je jedan realan evropski političar, koji shvata trenutnu situaciju
Stevica Deđanski, Centar za razvoj međunarodne saradnje

Izgovorio istinu

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Borel možda prvi zvaničnik EU koji je javno izgovorio istinu da tzv. Kosovo nije država.

- Nije dovoljno to što zapadne države priznaju Kosovo, moraju da ga priznaju i "nezapadne" sile. Ovo što je rekao Borel jeste uvažavanje multipolarnog poretka, budući da je letos nešto slično rekao i Emanuel Makron. To je ohrabrenje Srbiji u budućem dijalogu jer se konačno uvažava njen stav da "Kosovo" nije država. Ovo je takođe i znak da je ispravno to što se uzdamo u podršku "nezapadnih" sila, jer je očigledno i da se na Zapadu sve više shvata da više ne vode glavnu reč. Naše pozicije su jače nego što to prikazuje antisrpska propaganda - zaključuje Pavić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija