• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovoonline

09.10.2019

16:54

ZA SEVER BEZ SRBA, JEDINSTVO SA ALBANIJOM... KURTI SE UGLEDA NA HITLERA! Manifest stranke budućeg šiptarskog premijera KAO MAJN KAMPF!

Politika

ZA SEVER BEZ SRBA, JEDINSTVO SA ALBANIJOM... KURTI SE UGLEDA NA HITLERA! Manifest stranke budućeg šiptarskog premijera KAO MAJN KAMPF!

Podeli vest

Pobednik nedeljnih izbora na Kosovu Samooopredeljenje Aljbina Kurtija ima dokument od 100 tačaka pod nazivom „Programski principi i prioriteti pokreta SAMOOPREDELJENJE!” koje, kako je navedeno, ujedinjuju promenu Kosova

Prvi odeljak, odnosno “Državotvornost i društveno-ekonomski razvoj” daje na uvid da su dva glavna prioriteta tog pokreta državotvornost i društveno-ekonomski razvoj, odnosno da se zalažu za suverenost države, ekonomski razvoj zemlje i dobrobit građana, da državotvornost vide kao subjektivnost, demokratiju, pravosuđe i građanstvo, a da društveno-ekonomski razvoj vide kao povećanje proizvodnih kapaciteta i što pravedniju raspodelu bogatstva u funkciji povećanja blagostanja.

- Osnovni preduslov realizacije ovog političko-ekonomskog projekta ostaje suverena republika - naglašeno je u tom dokumentu.

Državotvornost

Pokret Samoopredeljenje se zalaže za ograničenje Ustava Kosova kao države Albanaca i svih građana Kosova i za povratak nacionalnih albanskih simbola za državu Kosovo, piše u tački 5. odeljka “Državotvornost”

Već u narednoj tački navedeno je da se Samoopredeljenje zalaže za promenu delova Ustava Kosova koji ograničavaju suverenitet Kosova, uključujući i odbacivanje Ahtisarijevog plana koji deli teritoriju, institucije i kulturu po etničkom ključu, ujedno održavajući u životu međunarodnu vladavinu nad Kosovom.

Oni u tački 7. konstatuju da umesto da izražava volju albanskog naroda za nacionalnim ujedinjenjem, Ustav Kosova je negira, te da zato smatraju da su članovi 1.1 i 1.3 Ustava Kosova međusobno oprečni i zalažu se za izbacivanje člana 1.3 koji sprečava pravo Kosova da se ujedini sa nekom drugom državom, odnosno sa Albanijom.

Poštovanje prava na samoopredeljenje naroda je priznavanje i prihvatanje političke slobode naroda, navode oni u tački 11. odeljka “Državotvornost”.

Pravosuđe

U odeljku “Pravosuđe” oni navode da je ono osnovni element države, a u tački 25. tog odeljka navode da će se zalagati za to da pravosuđe ima u vidu 11 važnih polja delovanja, a ta tačka 11 glasi “saradnja javnih ličnosti, ili privatnih lica, sa Srbijom u cilju nanošenja štete Kosovu u prošlosti”.

Ostalih 10 tačaka koja su, kako kažu, do danas bile neprestano zanemarivane su vladavina prava, ratni zločini, rasvetljavanje sudbine nestalih, paralelne strukture Srbije, procedure prodaje društvenih i javnih preduzeća, kao i prirodnih bogatstava Kosova, poreklo bogatstva političara i osoba iz javnog života, korupcija na lokalnom nivou, kao i ona na međunarodnom koja je počinjena na Kosovu, rganizovani politički i ekonomski criminal, šverc robe, Aktivnost tajnih službi “

Građanstvo

Kosovo treba da ima i spoljno samoopredeljenje, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu, a ono, kako dalje piše, obuhvata pravo Kosova da se ujedini sa Albanijom putem dvostranih referenduma i mirovnih sporazuma.

Integritet teritorije

Situacija u severnom delu Kosova koja je nastala usled direktnih intervenisanja Srbije, putem njenih paralelnih struktura, rezultat je nefunkcionalnosti države, piše u tački 34. odeljka “Integritet teritorije”. Zbog toga se Samoopredeljenje u tom smislu zalaže za onemogućavanje funkcionisanja tih struktura u bilo kom delu Kosova. Na severnim graničnim tačkama 1 i 31 moraju se uspostaviti policija i carina Kosova, preciziraju u tom programskom dokumentu. 

Zalažemo za vraćanje svih proteranih Albanaca u svoje kuće i na svoja imanja na severu, piše već u narednoj tački tog odeljka.

Decentralizacija

U potpunosti ćemo revidirati dosadašnji proces decentralizacije, navode u tački 39. odeljka “Decentralizacija”, jer je, kako kažu, Kosovu potrebna decentralizacija bez etničkih podela koja u fokusu ima građanina Kosova, a ne Ahtisarija.

Spoljna politika

Zalažemo se da imamo JEDNU spoljnu jedinstvenu politiku sa Albanijom i da zajedno delujemo za zajedničke ciljeve nacije, u tački 42. odeljka “Spoljna politika”. 

Samoopredeljenje se zalaže za jasno razlikovanje odnosa sa državama i narodima koji poštuju volju suverenog naroda Kosova nasuprot državama i narodima koji ga ne poštuju, piše već u narednoj tački tog odeljka.

A zalažu se i za različita ograničavanja diplomatskog prisustva i delanja na teritoriji države Kosovo onih država koje se otvoreno izjašnjavaju protiv suverene egzistencije naroda i Kosova.

Zalažemo se za vojsku koja će biti garant teritorijalne celovitosti zemlje, tako da služi održivom miru, navode u tački 45. tog odeljka.

Proizvodnja i industrija

Jasno naglavaju da su protiv privatizacije pre nego što se ukine kolonizacija, jer su društvena i javna imovina Kosova nasilno prenešene na javnu i društvenu imovinu Srbije kroz kolonizujuće zakone devedesetih. 

Takođe, Samoopredeljenje naglašava da se zalaže za povezivanje energetskog sistema Kosova sa onim u Albaniji. "Hidroenergetski kapaciteti Albanije i termoenergetski Kosova, predstavljaju veliki energetski kapacitet koji će služiti svim građanima", navodi taj pokret u svom dokumentu. 

Fiskalna politika

Smatramo da približavanje poreskog sistema sa Albanijom doprinosi razvoju privreda dve zemlje. Posvećeni smo integraciji dva fiskalna sistema u jednu poresku i carinsku oblast, piše Samoopredeljenje u tački 73. odeljka “Fiskalna politika”

Kultura

- Pokret Samoopredeljenje je protiv svih političkih tendencija za fizičkim razdvajanjem naše kulturne baštine od ostatka Kosova, kao i protiv njegove uzurpacije od strane Srbije - jasno je navedeno u tački 96. odeljka “Kultura”.

Posvećeni smo afirmaciji nacionalne kulture Albanaca, piše već u narednoj tački tog odeljka.

Sport

Takođe se zalažemo za ujedinjenje sportskih liga Kosova sa onima u Albaniji, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu u tački 100, odeljka “Sport”, jer će, kako kažu, na ovaj način, kosovski sportisti biti izloženi jačoj konkurenciji koja bi razvila njihove konkurentske veštine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija