• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2019

16:52

AMERI OPIPAVAJU PULS SRBIJE, "MALI TRAMP" ŽELI REŠENJE ZA KOSOVO NA PREČAC! Grenel poslat da PRESECA, a ne da PREGOVARA! Stručnjak za spoljnu politiku OBJASNIO šta se krije iza posete američkog izaslanika!

Politika

AMERI OPIPAVAJU PULS SRBIJE, "MALI TRAMP" ŽELI REŠENJE ZA KOSOVO NA PREČAC! Grenel poslat da PRESECA, a ne da PREGOVARA! Stručnjak za spoljnu politiku OBJASNIO šta se krije iza posete američkog izaslanika!

Podeli vest

Razgovor o kosovskom pitanju predsednika Aleksandra Vučića i izaslanika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, nije bio ohrabrujući, ocenjuje bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović, koji smatra da je američki diplomata postavljen kao čovek odluka, a ne kao čovek koji treba da pregovara

Jovanović kaže da se, nakon današnje izjave predsednika Vučića, potvrdila sumnja da je novi izaslanik čovek koji treba da preseca i donosi odluke, a ne da pregovara.

Moguće je, dodaje, i da je to taktika "ispitivanja terena" da bi se jasnije saznalo do koje granice SAD mogu da vrše pritisak i insistiraju na ekstremnom zahtevu, a to je priznanje Kosova - takvo kakvo.

Vučić je, nakon jučerašnjeg sastanka sa Trampovim specijalnim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine, novinarima rekao da je razgovor bio ozbiljan, otvoren i odgovoran, da je to sve što može da kaže, kao i da mu treba vremena da promisli i vidi "šta nam je dalje činiti".

U razgovoru sa novinarima Vučić je potom rekao i da Beogradu niko ništa ne nudi po pitanju Kosova i Metohije i da "neće ništa da nam daju".

NIKO NAM NE NUDI PODELU KOSOVA, NEĆU DA POTPIŠEM NIŠTA! Vučić OBJASNIO: Prvi put kad nam nešto ponude, ZGRABIĆU TO! (VIDEO)



Komentarišući to što je Vučić preneo novinarima, Jovanović kaže da će naredni kontakti sa američkim posrednikom dati jasniju sliku o tome da li je američko preuzimanje kormila u razgovorima o konačnom rešavanju pitanja KiM želja da se to reši "praktično na prečac" diktatom političke volje Amerike ili je ovo samo zagrevanje da bi se ispitao puls sagovornika.

- Videćemo da li će iza ovoga slediti neka druga taktika koja bi bila i mekša i više ličila na pregovore, nego na razgovore u kojima će jedna strana zahtevati, a druga morati to da sluša i sasluša - rekao je Jovanović.

ČAK NI NAMA NIJE REKAO NIŠTA O SASTANKU... VUČIĆEV RAZGOVOR SA TRAMPOVIM IZASLANIKOM VEOMA, VEOMA TEŽAK... Predsednikova savetnica za medije otkrila nepoznate detalje susreta, ali i šta se krije iza "malog Šengena"...



Kaže i da je po svemu sudeći američki vrh odlučio da ubrza raspravu o Kosovu na jedan manje-više naredbodavan način, da Beograd ono što je stvoreno na terenu prihvati, legitimizuje i ratifikuje i da se SAD oslobodi tog pitanja i vrlo nezgodne hipoteke koja ima i moralni, politički i geopolitički značaj za tu zemlju.

Jovanović kaže da bi Srbija trebalo da ponovi svoje argumente koji su, ističe, jači od američkih i oslanjaju se na pravo, iako nemaju moć sile koju poseduje SAD.

- To je da je Kosovo bespravno izdvojeno iz Srbije, da je uzurpirano samoproglašavanjem nezavisnosti i odlukom Amerike i drugih njenih prijatelja da to priznaju, da je u punom sukobu sa prijemom Crne Gore i Srbije u UN. To je nešto što obavezuje sve zemlje koje su glasale za takav prijem, a glasala je i SAD i neka se izjasne zašto su to napustili i zašto su preko toga prešli - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug

Vladislav Jovanović



Kaže da ne očekuje da bi SAD uvažila te argumente, ali bi širom međunarodne javnosti bilo jasnije da je u pitanju vršenje jednog pravnog i političkog nasilja, ne samo nad Srbijom, već i nad međunarodnim pravom.

- Imamo prostora za manervisanje i reafirmisanje i isticanje nasih argumenata zasnovanih na međunarodnih i pravnim principima i dokumentima - ponovio je Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 4 godine

Ovaj liči na dedu revolveraša.Vučić zna kako se preveslaju ovakvi tipovi.

Saradžogla

pre 4 godine

ВЕСТИ ИЗ БУДУЋНОСТИ ... Вест прва ... Светска сила Тртртанија је жестоком акцијом са неба,земље и подземља помогла да Мексико заузме Тексас.Америка која мисли да је Сједињена послала је своју војску да поврати Тексас али су залутали?Америчка војска само зна да ратује по свету а на својој територији тешко?Вест друга ... Србија и Јапан се договорили да заједничку границу прелазе без показивања докумената а само уз поздрав : - Здраво брате или сестро! Шта има?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija