• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.10.2019

23:46 >> 09:26

(VIDEO) TAMO GDE GORE KNJIGE, GOREĆE I LJUDI! ZASTRAŠUJUĆI SNIMCI NACISTIČKOG NASILJA ĐILASOVACA U CENTRU BEOGRADA!

Politika

(VIDEO) TAMO GDE GORE KNJIGE, GOREĆE I LJUDI! ZASTRAŠUJUĆI SNIMCI NACISTIČKOG NASILJA ĐILASOVACA U CENTRU BEOGRADA!

Podeli vest

Večeras je najavljena promocija književnog dela "Knjiga o Beogradu" Gorana Vesića koja ima humanitarni karakter, a pristalice opozicije došle su da spreče promociju

Zamenik gradonačelnika Beograda i autor knjige odrekao se novca od prodaje za lečenje bolesnog dečaka.

Međutim, opoziciji ništa nije sveto, pa izgleda ni dečiji život. Po naredbi Dragana Đilasa, Marko Bastać je sa svojom ekipom došao da spreči promociju.

Umesto da pomognu bolesnom dečaku, oni su došli da spreče humanitarnu akciju, a ponašali su se gore i od nacista -palili su knjige.

Podsetimo, 1933. godine u Berlinu nacisti su spaliljivali skoro 20.000 knjiga, među kojima su bila i dela i nemačkih autora. Jedan od autora čije su knjige spaljene u Berlinu, bio je i nemački pesnik iz 19. veka Hajnrih Hajne.

Hajne je bio jedan od najvećih nemačkih liričara XIX veka. Zbog naprednih pogleda dela su mu za života bila zabranjivana u Nemačkoj, a kako je bio jevrejskog porekla, zabrana je bila obnovljena i u doba nacizma.  

Nacisti su spalili, između ostalog, dela Eriha Marije Remarka, Tomasa Mana, Eriha Kestnera, Karla Marksa i Bertolda Brehta. Mnogi od njih su, u tom trenutku, doneli odluku da napuste zemlju.

Hajnrih Hajne je tom prilikom napisao:

- Tamo gde gore knjige, na kraju će goreti i ljudi.

Njegove reči stoje uklesane na spomeniku u Getingenu, u blizini Univerziteta.

Posle svega ovoga jasno je da opoziciju i njenog lidera Dragana Đilasa ne interesuju knjige, a ni briga o građanima mu nije jača strana, već samo želi da strpa novac u svoj džep.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 4 godine

Ви сте бре болесни. Вучићевићу полако само. И то ће проћи. Доћићете и ви на ред. Гњидо без морала

Sumadinac

pre 4 godine

Oj drzavo dokle dalje tolerirati vise ma hapsi svu tu gamad.

Penzioner

pre 4 godine

Pitam se da li bi ovi odgovarali pred zakonom kada bi ubili nekoga? Nesto mi ne lici da bi!

Lala iz Banata

pre 4 godine

**Беш таку опозицију, која сама себи "забија"... - аутоголове сваки пут кад изиђеду на "терен"...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija