• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.10.2019

19:44

TRAMP MORA DA DOĐE U SRBIJU! ANALITIČARI IZ VAŠINGTONA: Predsednik SAD mora da smanji rastući uticaj Kine!

Politika

TRAMP MORA DA DOĐE U SRBIJU! ANALITIČARI IZ VAŠINGTONA: Predsednik SAD mora da smanji rastući uticaj Kine!

Podeli vest

Predsednik SAD mora da smanji rastući uticaj Kine, ocenjuju analitičari iz Vašingtona i dodaju: 'Svojom posetom on će poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana treba što pre da uđu u EU'

Američki predsednik Donald Tramp mora što brže da smanji rastući uticaj Kine na Zapadnom Balkanu, pre svega u Srbiji, a za to najbolje rešenje jeste da uskoro poseti Beograd!

Ovo se navodi u studiji američkog Centra za analizu evropske politike (CEPA), čiji stručnjaci ističu i da bi EU morala hitno da otvori sve fondove prema regionu. Analitičari iz Vašingtona tvrde da je veliki kineski uticaj na države Zapadnog Balkana 'štetan' i da je potreban konkretan signal EU i SAD da region ima blisku evropsku budućnost. A najbolji signal bio bi upravo Trampov dolazak.

Dajte im novac

Vašingtonski stratezi ističu da Kina javno podržava Zapadni Balkan na putu ka EU, ali da njihove investicije u regionu imaju negativan efekat na šanse da te države zaista i postanu članice.

Marko Đurić
kancelarija za KiM

Hvala Kini na iskrenoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Nastavićemo da podržavamo pravo Kine na slobodan i miroljubiv razvoj, bez sankcija i pritisaka i unutrašnjeg mešanja.

'EU treba da omogući balkanskim državama pun pristup fondovima za razvoj infrastrukture kako bi se smanjio štetan uticaj Kine. Specifični načini na koje 'Pojas i put' ometa integraciju Zapadnog Balkana u EU razlikuju se od države do države, ali pre svega uključuju tzv. 'dužničku diplomatiju', promovisanje ekološke politike, koja nije u skladu sa standardima EU, i iskorišćavanje korupcije u pojedinim vladama, navodi se u izveštaju.

Američki stručnjaci, dalje, predlažu da Brisel otvori ne samo strukturne fondove kandidatima za članstvo u EU već i Kohezioni fond, koji je trenutno rezervisan samo za zemlje-članice.

"EU treba da promeni način na koji je godinama tretirala Zapadni Balkan. Umesto da parola na Zapadnom Balkanu bude 'stabilnost', treba da pokaže da se razlikuje od Kine i povrati kredibilitet. Osim toga, predsednik SAD Donald Tramp treba da poseti region i potvrdi američku podršku evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana", ističu američki eksperti u svojoj analizi.

Foto: Tanjug

Komentarišući ove navode, general Vladimir Lazarević kaže da se gotovo svakodnevno smenjuju američke i evropske analize, ocene i procene u vezi sa Zapadnim Balkanom i našom zemljom.
- Sve više preovlađuju procene da u našem regionu igra nije završena. Reklo bi se da te procene nisu preterano nerealne i da počinju da priznaju da postoje i interesi države Srbije. U tom smislu, sve te priče treba vrlo ozbiljno analizirati - podvlači Lazarević.

Izvinjenje za NATO

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin ocenjuje da je normalno i prirodno da Srbija sarađuje prvenstveno sa zemljama EU jer su to naši susedi i Srbija je stara evropska država.
- Međutim, Srbija treba da sarađuje i sa ostalim zemljama koje poštuju naš suverenitet. Tramp bi svakako trebalo da poseti Srbiju, ako ni zbog čega, onda zato što smo bili saveznici u dva svetska rata. Treba da kaže da su pogrešili što je NATO pakt izvršio agresiju 1999. i što su od svih bivših jugoslovenskih republika samo Srbiji pokušali da otmu deo teritorije. Kina je ekonomski jaka zemlja i normalno je da bude ekonomski prisutna. Zašto to smeta EU i SAD? Kina je veliki prijatelj Srbije i zato verujem da sa njima treba da sarađujemo na ravnopravnim odnosima - zaključuje Šljivančanin.

AKO OVO URADI, DODIK ĆE U OTVORENI RAT SA SAD I BRITANIJOM, BIH u sadašnjem obliku NEĆE POSTOJATI, a sve što su nametnuli EŠDAUN, PETRIČ, INCKO IDE NA SMETLIŠTE

Deđanski: Traže nešto, ne nude ama baš ništa

Foto: Beta

 

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodnih odnosa, kaže da je ovo vrlo realna analiza.
- Nemoguće je zahtevati da zemlje regiona odustanu od zaštite svojih interesa i daljeg razvoja, a ne nuditi im ništa zauzvrat. Dolazak Trampa u Srbiju pokazao bi da Amerika zaista želi da ovde nešto promeni. Da vidimo šta možemo dobiti, ali moramo paziti da ne naljutimo naše prijatelje - naglašava Deđanski.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Pa uticaj Kine je lako umanjiti. Jednostavno, kad Kinezi ponude da izgrade most za 40 miliona, neka ponude Amerikanci za 30 a ne 120 uz pretnje da ako ne prihvatimo njihovu realnu cenu možemo da "nastradamo"... što inače redovno rade.

Major

pre 4 godine

Neka vrati Kosovo do Draca i posalje jedno dvadeset milijardi dolara za pocetak. A onda ce vidimo, mozda i dobije vizu...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija