• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA DAKIĆ

19.10.2019

08:00

ZAPADNI MEDIJI: POSETA RUSKOG PREMIJERA VIŠE NEGO ZNAČAJNA! Medvedev nam donosi Putinovu GARANCIJU ZA KOSOVO!

Politika

ZAPADNI MEDIJI: POSETA RUSKOG PREMIJERA VIŠE NEGO ZNAČAJNA! Medvedev nam donosi Putinovu GARANCIJU ZA KOSOVO!

Podeli vest

Ako Beograd to zatraži, Rusija će snažno podržati podelu Kosova ili bilo koje drugo rešenje, javlja nemački javni medijski servis "Dojče vele". Rusija spremna da Srbiji isporuči i PVO sistem "pancir-S"

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji danas stiže u posetu Beogradu, donosi Srbiji čvrste garancije Kremlja u vezi sa pitanjem Kosova, pišu zapadni mediji.

Nemački javni servis "Dojče vele" javlja da je zvanična Moskva spremna da podrži i podelu Kosova i svako drugo rešenje sa kojim bi se Srbija saglasila i koje bi dobilo podršku Saveta bezbednosti UN.

Medvedev, inače, danas posle punih deset godina dolazi u Beograd, gde će prisustvovati obeležavanju 75. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Odgovor Trampu

Domaćin ruskom premijeru biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a o važnosti poruka koje će dvojica državnika razmeniti svedoči i činjenica da je zvaničnim protokolom predviđen razgovor u četiri oka u trajanju od čak 45 minuta, što je neuobičajeno dugo vreme u ovakvim prilikama.

Poseta Medvedeva Srbiji pada u vreme kada je američki predsednik Donald Tramp pokrenuo diplomatsku ofanzivu ka Srbiji i delegirao specijalnog izaslanika Ričarda Grenela za pregovore Beograda i Prištine. Istovremeno, Vučić će u decembru posetiti Moskvu na poziv predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, a jedna od glavnih tema biće situacija oko KiM. Ruski analitičar iz Fondacije za naprednu politiku Oleg Bondarenko kaže za "Dojče vele" da bi Moskva zaista mogla da podrži podelu Kosova.

- Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju značajni spoljnopolitički uspesi, između ostalog i na Kosovu... Moskva bi mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa tim saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti UN - navodi Bondarenko.

Spoljnopolitički analitičar Dušan Reljić smatra da se poseta Medvedeva može posmatrati i kao odgovor na poteze Vašingtona.

Satnica posete Medvedeva

* 12.00 Medvedeva na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekuje Ana Brnabić
* 12.30 Medvedev na vežbi "Sloboda 2019" na aerodromu u Batajnici
* 14.30 Svečani doček za premijera Medvedeva u Palati Srbije
* 14.45 Razgovor Medvedeva i premijerke Ane Brnabić
* 16.30 Obraćanje narodnim poslanicima u Skupštini Srbije
* 17.00 Premijeri Srbije i Rusije polažu vence na Kalemegdanu
* 17.40 Razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem
* 18.40 Izjave za medije predsednika Vučića i premijera Medvedeva
* 20.00 Svečana akademija u Centru "Sava" povodom oslobođenja Beograda

- Poseta Medvedeva služi i da Rusija još jednom potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija. Ta podrška Kremlja ima veliku važnost za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i pred zapadnim partnerima - ocenjuje Reljić iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

Raznovrstan program

Pored pitanja Kosova, Vučić i Medvedev razgovaraće i o ekonomskoj saradnji, a biće potpisano i nekoliko bilateralnih sporazuma. Očekuje se da Medvedev poseban akcenat stavi na gradnju "Turskog toka", kao i na pristupanje Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji 25. oktobra ove godine.

Biće reči i o vojnotehničkoj saradnji, a deo novog ruskog naoružanja u Srbiji Medvedev će moći da vidi i na svečanom prikazu vojne osposobljenosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" na aerodromu u Batajnici. Očekuje se i da premijer Medvedev prenese Putinove garancije o isporuci PVO sistema "pancir".

Na vojnom prikazu u Batajnici učestvovaće oko 2.400 vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, te 25 aviona, među kojima i "migovi 29", popularne "Đavolje kočije" Mi-35, kao i transportni helikopteri Mi-17, koje je Srbija nabavila od Rusije.

Putin spreman da nam odmah pošalje "pancir"

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da Srbiji u najkraćem vremenskom roku isporuči PVO sistem "pancir-S1". Garancije o ovom dogovoru Vučiću bi tokom posete Beogradu mogao da prenese ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Reč je o sistemu koji je lično Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine. Vojni eksperti "pancir" nazivaju i "ubicom apača".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mix

pre 4 godine

Nikakva podela gospodo Rusi, hvala vam ali celo Kosovo je Srpsko, delite vi Ceceniju,Krim i Osetiju

zoran miljkovic

pre 4 godine

СВЕ ДОК ЈЕ СРБИЈА ПОД УТИЦАЈЕМ РУСИЈЕ,НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ДОГОВОРА СА АЛБАНЦИМА,ПУТИН ЈАСНО ТРАЖИ ДА СРБИЈА ПОШТУЈЕ РЕЗОЛУЦИЈУ,А ТО ЈЕ КОСОВО САСТАВНИ ДЕО СРБИЈЕ,БРИГА ПУТИНА ШТО ТО НА ТЕРЕНУ НИЈЕ ТАКО. ТО ЈЕ ВРЛО ОПАСНА ИГРА КОЈА СРБИЈУ НА КРАЈУ УВЛАЧИ У ОРУЖАНИ СУКОБ,Срби ће опет испасти будале и гинуће недужна деца, ЗАРАД ТУЂИХ ИНТЕРЕСА.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija