• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

19.10.2019

22:15

MEDVEDEV U SRBIJI JE PLANETARNA TOP VEST, ALI TRN U OKU SAD, EU i PRIŠTINE je ono što je rekao pre nego je sleteo u Beograd!

Politika

MEDVEDEV U SRBIJI JE PLANETARNA TOP VEST, ALI TRN U OKU SAD, EU i PRIŠTINE je ono što je rekao pre nego je sleteo u Beograd!

Podeli vest

Ruski premijer Dmitrij Medvedev jasno je stavio do znanja SAD, EU i Prištini da su njihove ideje o stvaranju novih država na Balkanu izuzetno opasne i da Moskva to neće gledati skrštenih ruku, kao i da Beograd može da računa na sve vrste pomoći bratske Rusije

Ideje o stvaranju novih država na Balkanu su izuzetno opasne, jer provociraju ultranacionalističke krugove da oružjem ostvare svoje ciljeve. Ne smijemo dozvoliti ponavljanje nasilja i pokušaje jednostrane preraspodele mape balkanskog regiona, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Premijer je naglasio da je Ruska Federacija i dalje posvećena svom prethodnom stavu o Kosovu i polazi od potrebe da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Ruska strana je uverena da je prilikom rasprave i rešavanja svih pitanja potrebno to temeljiti na međunarodnom pravu, pre svega na rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, a ne na jednostranim aktima, naglasio je Medvedev u intervjuu za "Večernje novosti".

- Dakle, u tom smislu, naš stav se ne razlikuju od prethodnih. U isto vreme, ne možemo da ne primetimo procese koji su u toku, pritisak koji trenutno dolazi iz Prištine - rekao je Medvedev podsećajući na to da su nedavno tamo na vlast došli ultranacionalistički krugovi.

- Očigledno je da će se svi ovi događaji razvijati dvostrukom brzinom. Stoga mi se čini da trebamo pažljivo nadgledati šta se dešava, jer je očigledno da je Balkan još uvek prilično turbulentna regija, i nikako ne bismo smeli da dozvolimo ponavljanje bilo kakve manifestacije nasilja, pokušaja jednostrane preraspodele mape Balkana ili bilo koje druge radnje koja bi mogla dovesti do humanitarne katastrofe - rekao je on.

Medvedev je, podsetimo, ponovio da Rusija ceni stav Srbije o sankcijama koje su EU i Sjedinjene Američke Države uvele protiv Moskve.

- Kada govorimo o Srbiji, mi smo svakako uvažavamo i nastavićemo da cenimo činjenicu da je Srbija zauzela vrlo izbalansiran stav u vreme kada su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv Ruske Federacije. U Srbiji je direktno rečeno: "Mi to nećemo. Imamo poseban odnos sa Rusijom i polazimo od istorije i prakse modernih odnosa - rekao je Medvedev.

Naglasio je da Rusija svakako odaje poštovanje koliko je Srbiji bilo teško da nastavi s takvim kursom prema EU.

- Takve odluke su donete i mi ih cenimo - rekao je ruski premijer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Dragi Brate Medvedevu ajde dogovori sa Dragim Bratom Putinom da se bonbarduju albanci na Kosovu i Metohiji uz to pojacajte ulaganja u ekonomiju Srbije i sve ostale oblasti

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija