• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

20.10.2019

12:49

RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO JE MNOGO PRE MILOŠEVIĆA! Evo ko je zaslužan za demontažu najveće države na Balkanu (VIDEO)

Politika

RASPAD JUGOSLAVIJE POČEO JE MNOGO PRE MILOŠEVIĆA! Evo ko je zaslužan za demontažu najveće države na Balkanu (VIDEO)

Podeli vest

Borisav Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ kaže da koren raspada Jugosavije ima dosta širu konotaciju od dešavanja i delanja Miloševića

 

Za Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i MIlana Kučana važi da su “ugasili svetlo” u postojanju tadašnje Jugoslavije. Međutim, proces rastakanja druge Jugoslavije imao je vremensku postepenost i godinama se tretira kao državno i policijska obaveštajna tajna. 

Zanimljivo je da ceo proces dezintegracije Jugoslavije može da se posmatra i kroz lične odnose trojice jugoslovenskih čelnika, Josipa Broza, Aleksandra Rankovića i Edvarda Kardelja. Prve ozbiljnije čarke među njima počeće s kraja pete i početkom šeste decenije 20. veka. Kamen spoticanja bile su pripreme za promenu ustava. Na jednoj strani su bili Tito i Ranković, a na drugoj Kardelj. "Sin naših naroda i narodnosti" tada je još bio za federaciju.

Borisav Jović bivši predsednik Predsedništva SFRJ kaže da koren raspada Jugosavije ima dosta širu konotaciju od dešavanja i delanja Miloševića.

- Bio je dogovor da se Jugoslavija ne rastura dok traje Hitlerova najezda, a da nakon toga može da izađe ko želi. Nakon toga ispalo je da mora svi da izađu. Sam Tito je zahtevao da Hrvatska pri raspadu Jugoslavije izađe sa teritorijama na kojma žive Srbi – kazao je Jović.

Najbolje bi bilo da se pravo naroda na samoopredeljenje zameni pravom republike na ocepljenje i to je urađenje. Ocepljenje je urađeno po republikama – objasnio je on i rekao da se na taj način i desio progon Srba sa teritorija koje nisu Srbija.

Predlog Moše Pijade da se stvori neka nova republika čije sedište bi bilo u Banjaluci Jović kaže da za to ne postoje dokazi.

- Nisam video konkretne dokumente za to, ali sve je vrlo verovatno – dodao je.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bora

pre 4 godine

Pametno! Srbija i Srbi neka ginu za slobodu Hrvata i Slovenaca i njihovu teritoriju, njeni gradovi neka budu uništeni, dok Hrvati i Slovenci dočekuju Hitlera i Musolinija, svrstaju se u "pobednike", a posle ćemo da se razidjemo! U duhu parole "posle Tita, Tito"!

Ahmeta

pre 4 godine

Parola DOS'a je bila "POSLE NAS NIKO" .. tako da je Tito sasvim prihvatljivo resenje. A ovaj koji je sam odgovoran za raspad Jugoslavije cak i vise od Slobe i Tudjmana bolje neka cuti ..

Bosko lasta

pre 4 godine

Ostavi je tito vama dobre pozicije,samo ste vi bili nesposobni.ovom jovicu ne bi dao dve ovce da cuva a kamoli da se nadje na mestu da odlucuje o sudbini srbskog naroda u odsudnom momentu.obican slobin poltron koji pokusava da skine odgovornost sa sebe.da je vucic bio tad ovako politicki zreo kao sad nasao bi resenje za dobrobit srbskog naroda.sve su to bili trecerazredni politicari i tvrdoglavi sloba koji nije znao ni jel jugosloven,crnogorac ili srbin.

Sava

pre 4 godine

Nebi mi ni imali tog zlotvora da to nije reseno jos 43- e g.To je reseno davno,jos onog dana kad je Staljin rekao da uzima i Poljsku i Jugoslaviju a da ga ne zanima Norveska .Otud ubijanje pametnog srpskog sveta i postavljanje omunista na vece polozaje .Zato je Bora u pravu. På

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija