• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2019

15:58

LINTA: Antievropska izjava Grabar Kitarović o Vukovaru!

Politika

LINTA: Antievropska izjava Grabar Kitarović o Vukovaru!

Podeli vest

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, ocenio je danas kao antievropsku izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da u Vukovaru nisu sazreli uslovi za ćirilicu i poštovanje prava Srba, sve dok se ne reše tzv. velike stvari

 

- Hrvatska predsednica iznosi bezočnu laž da se u Vukovaru krše prava većinskog hrvatskog naroda i da je tobože prvo potrebno da se procesuiraju ratni zločini protiv Hrvata u Vukovaru, a da se tek onda poštuju nacionalna i ljudska prava prava vukovarskih Srba - saopštio je Linta.

Tom izjavom, naveo je on, Kolinda Grabar Kitarović je po ko zna koji put potvrdila da krši Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i evropske vrijednosti, posebno, ljudska prava i vladavinu prava.

Linta ističe da Grabar Kitarović besramno ćuti na činjenicu da su u Vukovaru u proleće 1991. godine hrvatske paravojne formacije počele da sprovode teror nad srpskim narodom i uništavaju srpsku imovinu. Posebno je važno naglasiti, kaže Linta, da su sve civilne žrtve u Vukovaru bile upravo posledica te ustaške agresije.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica „Protiv zaborava”, koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba, rekao je Linta i podsetio da za navedene zločine protiv Srba niko nije optužen, a kamoli osuđen.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno počne da procesuira brojne zločine nad Srbima u Vukovaru.

- Bez kažnjavanja hrvatskih zločinaca i odbacivanja lažne teze o tzv. velikosrpskoj agresiji, nije moguće govoriti o smirivanju tenzija i pomirenju Srba i Hrvata u Vukovaru i Hrvatskoj - zaključio je Linta u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija