• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.10.2019

21:06

PREMIJER DMITRIJ MEDVEDEV DONEO U BEOGRAD VEOMA VAŽAN SPORAZUM! Rusi će graditi novi nuklearni centar u Srbiji

Politika

PREMIJER DMITRIJ MEDVEDEV DONEO U BEOGRAD VEOMA VAŽAN SPORAZUM! Rusi će graditi novi nuklearni centar u Srbiji

Podeli vest

Ruska državna nuklearna korporacija 'Rosatom' izgradiće u Vinči najmoderniji nuklearni centar sa novim reaktorom. Srbiji će biti prebačena najnovija tehnologija

Tokom subotnje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva potpisan je, između ostalih, i veoma važan međudržavni sporazum na osnovu kog će Rusija u našoj zemlji izgraditi najsavremeniji nuklearni centar!

Ruska državna nuklearna korporacija 'Rosatom' izgradiće najverovatnije u Vinči nuklearni centar poslednje generacije sa potpuno novim višenamenskim reaktorom za istraživanje. Moskva će u Srbiju prebaciti i najnoviju tehnologiju, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratoriju. Ovaj centar, tvrde upućeni, biće najmoderniji centar za istraživanje u ovom delu Evrope i Srbija će od njega imati velike koristi, pre svega u nuklearnoj medicini, u lečenju najtežih bolesnika.

Vučić: Niko nam nije nudio podelu Kosova

Vučić je rekao da Srbiji niko nikada nije nudio razgraničenje niti podelu Kosova, jer je Kosovo 'za zemlje EU i SAD nezavisno'.
- Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je to i kada nudio?! Niko! Niko i nikada nam to nije nudio, nažalost, zato što je po njima Kosovo celovito i nezavisno. Tačka... - rekao je Vučić.

Inovativni projekat

Korporacija 'Rosatom' saopštila je da je sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj potpisala sporazum o saradnji na izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije.

- Centar će imati višenamenski reaktor za istraživanja ispunjen teškom vodom pod pritiskom, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratorije. Centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije, koji ćemo zajednički izgraditi u Srbiji, predstavljaće inovativni projekat zasnovan na najnaprednijim nuklearnim tehnologijama. Projekat je rezultat naše dugoročne saradnje u ovoj oblasti i baziran je na tradicionalnim vezama ruskih i srpskih nuklearnih istraživača - rekao je direktor 'Rosatoma' Aleksej Likačjov.

Ovo je samo jedan u nizu sporazuma (vidite okvir) potpisanih tokom posete premijera Medvedeva našoj zemlji. Ruskog premijera je na aerodromu 'Nikola Tesla' dočekala predsednica Vlade Ana Brnabić, a Medvedev je potom otišao na vojni aerodrom 'Pukovnik pilot Milenko Pavlović' u Batajnici, gde je u društvu predsednika Aleksandra Vučića i drugih funkcionera prisustvovao vežbi 'Sloboda 2019' povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Nakon toga je organizovan svečani doček ispred Palate Srbije i razgovor sa premijerkom Brnabić, a potom i obraćanje u parlamentu. Pošto su Medvedev i Brnabićeva položili vence palim ruskim borcima i posetili Kalemegdan, usledili su razgovor sa predsednikom Vučićem, svečana akademija u Centru 'Sava' i posebna večera u čast ruskog zvaničnika.

Potpisani sporazumi

* Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu
* Sporazum vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara
* Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd - Vrbnica - granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo - granica sa Crnom Gorom
* Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji
* Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije
* Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja
* Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije
* Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju
* Memorandum o razumevanju o saradnji carinskih službi na aerodromima 'Nikola Tesla' i 'Šeremetjevo'

Predsednik Vučić je zahvalio Medvedevu na razumevanju težine političke pozicije u kojoj se Srbija danas nalazi, dok je premijer Rusije poručio da će nastaviti dosledno da podržavaju Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

Medvedevu ikona, Vučiću knjiga i vina

Predsednik Vučić i premijer Medvedev razmenili su i poklone. Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila, naslikanu temperom na dasci, dok je ruski zvaničnik srpskom lideru doneo na dar antikvarnu knjigu 'Jugoslavija: Istorija, politika, kultura' iz 1930. godine i kolekciju najboljih ruskih vina.

- Odnosi Srbije i Rusije su možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i puni su poverenja i uvažavanja. To je od ključnog značaja za Srbiju kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima - istakao je Vučić, dok je Medvedev naglasio da Srbija može računati na svaku podršku.

Otkrivena spomen-ploča crvenoarmejcima na Trgu

Na beogradskom Trgu Republike, gde se od 1944. do 1954. nalazila grobnica crvenoarmejaca koji su poginuli u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, juče je otkrivena spomen-ploča.
Spomen-ploču su otkrili ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je rekao da 940 poginulih crvenoarmejaca i oko 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije opominju da slobodu treba da čuvamo.

- Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo govorili srpskim prijateljima. Polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke srpskih prijatelja prema EU - podvukao je Medvedev.

Ispunjena očekivanja

Komentarišući posetu ruskog premijera, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je ona ispunila očekivanja.

- Tri su najvažnije poruke. Prvo, dve zemlje su pokazale da zajedno dižu glas protiv revizije istorije. Drugo, napravljen je iskorak na polju saradnje u naučnoistraživačkoj oblasti, naročito sporazumima u nuklearnoj sferi. I treće, Rusija je odlučno i čvrsto pružila podršku Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova. Ta čvrsta podrška Rusije čini neprelaznu prepreku pokušajima promotera i mentora tzv. kosovske nezavisnosti da je uvedu u UN - zaključuje Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Nuklearni centar u Vinči???!!! Pa tamo je direktor sa njegovim lopužama pokrao sve živo!!!

zoki

pre 4 godine

Neznam dali nam treba nuklearni centar . Cemu ce da nam sluzi ??? Pa necemo valjda da pravimo ATOMSKU BOMBU ili ATOMSKU CENTRALU ??? Glupo , zar ne ???

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija