• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2019

22:06

EU BLOKIRALA MAKEDONIJU ZBOG ZAEVA I BOKIJA 13! Italijani tvrde da Makedonci ne mogu u EU zbog šefa vlade!

Politika

EU BLOKIRALA MAKEDONIJU ZBOG ZAEVA I BOKIJA 13! Italijani tvrde da Makedonci ne mogu u EU zbog šefa vlade!

Podeli vest

Severnoj Makedoniji nije odobren početak pregovora sa EU zbog toga što nadležni u Briselu imaju dokaze da je premijer Zoran Zaev i lično umešan u milionsku korupciju, piše list 'La Verita'. Zaev je reketirao sa Bokijem 13 i zbog toga bi morao da završi u zatvoru, tvrde Italijani

Severna Makedonija nije dobila datum za početak pregovora o ulasku u EU zbog Zorana Zaeva i učesnika rijalitija Bojana Jovanovskog, zvanog Boki 13, ocena je italijanskog lista "La Verita". On piše da je francuski predsednik Emanuel Makron blokirao Skoplje zbog korupcionaške afere u kojoj je Zaev reketirao biznismene preko Bokija 13, a zbog čega bi, kako list naglašava, premijer Severne Makedonije morao da ode u zatvor.

Foto: ilustracija/rojsters

Politički mrtav

"La Verita", koja je letos otkrila aferu "Reket", objavila je u nedelju tekst pod naslovom "Iskre između Pariza i Berlina zbog Skoplja". U njemu je izneta analiza situacije u Makedoniji nakon blokade EU, za koju Italijani tvrde da je odgovoran korupcionaški skandal.

Foto: ilustracija/rojsters

Kriv premijer

Najnoviji udarac za Makedoniju leži u postupcima njihovog premijera, koji bi trebalo da bude pod istragom
"La Verita"

 

- Najnoviji udarac za Makedoniju leži u postupcima njihovog premijera, koji bi trebalo da bude pod istragom - ističe "La Verita".

 

List donosi i nova otkrića u vezi sa aferom "Reket" i dodaje da šef vlade u Skoplju nema više mnogo opcija.

- Makedonski premijer Zoran Zaev je nakon telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim liderima odlučio da se ne oseća krivim zbog situacije. On će ponuditi prevremene parlamentarne izbore, koji će mu omogućiti da ne podnese ostavku i da manevriše u pregovorima za sastav naredne vlade, isključujući opoziciju - piše italijanski list i procenjuje da Zaev nije ni svestan da je politički mrtav.

- Nijedan strani lider niti investitor više ne računa na njega - zaključuje "La verita".

Da pisanje italijanske štampe nije daleko od istine potvrdio je i sam Zaev. On se u subotu požalio da četiri meseca nije uspeo da zakaže sastanak sa Makronom, a ignorisao ga je čak i ambasador Francuske u Skoplju. Veruje se da se to dogodilo jer su francuske službe znale za reketiranje kojim se Zaev bavi i pre nego što su italijanski mediji obelodanili aferu.

Foto: ilustracija/rojsters

Predsednik raspisuje vanredne parlamentarne izbore?

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski sazvao je juče sastanak sa liderima najvećih stranaka na kojem su glavna tema bili vanredni parlamentarni izbori. Šefovi političkih partija već su se složili da se ide na prevremene izbore, ali je sporan ostao datum.
Zaev je izjavio da su izbori jedini način da narod izabere dalji put države i nada se da će mu narod ponovo dati poverenje za nastavak reformi. S druge strane, lider opozicione i najjače stranke u zemlji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski veruje da će izbori biti najbolja kazna za Zaeva i njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji je na silu došao na vlast 2017.

- Tražio sam sastanak sa predsednikom Makronom i francuskim ambasadorom u Skoplju Kristijanom Timonijumom četiri meseca, ali bezuspešno. Uvek želim da se sastanem sa predsednikom Francuske, sjajnom zemljom i velikim prijateljem Severne Makedonije, verujem da ćemo u budućnosti imati priliku da razgovaramo - naveo je Zaev.

Čitav niz afera

Inače, u aferi "Reket" dosad su za iznudu i pranje novca, osim Bokija 13, uhapšeni i ljudi iz samog vrha države i bliski saradnici Zaeva, poput šefice specijalnog tužilaštva Katice Janeve i potpredsednice parlamenta Frosine Remenski.

Klupko je počelo da se odmotava nakon što je list "La Verita" letos objavio video-snimke i transkripte prisluškivanih razgovora iz kojih se vidi da je Zaev preko Bokija 13 reketirao makedonskog tajkuna Jordana Kamčeva, koji se nalazio u kućnom pritvoru. Zaev je tražio osam miliona evra da bi ga oslobodio.

Na objavljenim snimcima vidi se da je od biznismena dobio 1,5 miliona, koje je u tajkunovoj kući Boki 13 sa svojim saradnikom prebrojao, stavio u torbu i izneo, a onda ih ostavio na vladinom parkingu. Od objave tog snimka, otkriveno je da je makedonski premijer preko Bokija 13 reketirao još nekoliko biznismena i da je u svoju šemu uključio policiju, sudstvo i svoje najbliže stranačke kolege iz parlamenta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija