• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

25.10.2019

18:53

(VIDEO) E, ZBOG OVOG SU AMERI I NATO POBESNELI - Kombinacija S-400 i "Buk M2" stvorila bi neprobojni štit nad Srbijom!

Politika

(VIDEO) E, ZBOG OVOG SU AMERI I NATO POBESNELI - Kombinacija S-400 i "Buk M2" stvorila bi neprobojni štit nad Srbijom!

Podeli vest

Vest o prebacivanju ruskog raketnog sistema S-400 i „Pancir-S" u Srbiju preneli su u udarnim terminima svi ruski mediji. Vojni eksperti u Moskvi ocenjuju da to pre svega govori o poverenju između dve armije i dve države, ali i da je to važan politički signal

Oni podsećaju da je ovo prvi put da ruski sistemi učestvuju na vojnim vežbama u inostranstvu, a posle manevara biće vraćeni u Rusiju.

Srpski raketaši su u septembru prošli u Rusiji prvu fazu obuke sa savremenim sistemima kakvi su S-400 i „Pancir S-1", koje Vojska Srbije za sada nema u svom naoružanju, što je za američki list „Nešenel interest" bio signal da se zapita da li je Srbija sledeća zemlja koja će kupiti ruski sistem S-400 i da li su vežbe "Slovenski štit" deo "velike igre" Beograda, koga optužuje da se igra i sa Rusijom i sa Zapadom, u pokušaju da nabavi najbolje oružje za svoju vojsku.

- Demonstracija naših sistema S-400 i 'Pancir-S' tokom vežbi koje će se održavati na teritoriji Srbije pomoći će Srbima da se odluče i izaberu koji im sistem protivvazdušne odbrane odgovara, da se upoznaju sa radom naših sistema PVO, s obzirom da srpska vojska u službi i dalje ima neko oružje sovjetske proizvodnje. Naravno, oni se u osnovi razlikuju od onoga što sada proizvodi Rusija. Savremeni ruski sistemi su mnogo bolji od onih sistema koji su tada napravljeni u Sovjetskom Savezu. S druge strane, Srbima je jasno da imaju pravo da sami odlučuju o pitanju organizacije protivvazdušne odbrane, a istovremeno mogu da biraju od onog šta će Rusija ili neka druga država da im ponudi, kako bi mogli da izgrade, u najmanju ruku, ešalonski sistem protivvazdušne odbrane. Kombinacija sistema S-400 i 'Buk M2', koji su u izvoznoj varijanti sistemi srednjeg dometa, kao i sistemi kraćeg dometa 'Tor M2' i 'Pancir-S', omogućili bi da se nad teritorijom Republike Srbije uspostavi potpuno neprobojni štit za sredstva vazdušnih napada - kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Ruski ekspert podseća da je Srbija vojno neutralna zemlja i da je njeno pravo briga o sopstvenom suverenitetu.

- Pre svega, sistem S-400 nije ofanzivnog, već odbrambenog karaktera, pa samim tim svaka zemlja, uključujući i vojno neutralnu, može da se pobrine za sopstveni suverenitet i da nabavlja sisteme tog tipa od koga god ona to hoće. Drugo, Srbija je nedavno pokazala interesovanje za naš sistem PVO i čak se letos u medijima vodila diskusija o tome kakvo oružje Srbija može da kupi od Rusije. Jasno je da ta informacija, s jedne strane, i nije izazvala burne reakcije od strane Evrope. Svi znaju da je Srbija 1999. godine bila izložena masovnim vazdušnim napadima taktičke avijacije od strane NATO i krstarećim raketama, koje su praktično u potpunosti uništile i civilnu infrastrukturu. Bile su srušene fabrike i mostovi preko reke Dunav, svi se sećaju te operacije, a naročito Srbija. Tada su malobrojni sistemi PVO srpske armije koliko su mogli odbijali te napade, a poznato je da protivničke snage nisu bile ravnopravne. Zbog toga se Srbija trudi da ne ulazi ni u kakve blokove, zato što postoji sećanje na to šta je sa njom uradio blok NATO-a, na čelu sa SAD. Mnogi Srbi su u tim napadima izgubili bližnje, bilo da su to bili vojnici ili civili. Zbog toga je sve ovo što se dešava logičan korak srpske PVO, a posebno u vezi sa tim što je Crna Gora nedavno ušla u NATO i kupuje vojne proizvode od Severnoatlantske alijanse - kaže Leonkov.

Imajući u vidu karakteristike ruskih sistema S-400 i "Pancir S", ekspert dodaje da to izaziva neku vrstu alergije u NATO krugovima.

- Činjenica da su u Srbiju stigli naši sistemi S-400 i 'Pancir-S', a to su sistemi protivvazdušne odbrane koji omogućavaju otkrivanje vazdušnih napada na prilično velikoj udaljenosti, to svakako izaziva neku vrstu alergije, posebno nakon što je S-400 kupila Turska, članica NATO-a, kao i Grčka, koja je nabavila slične sisteme - S-300. Sve je to reakcija političara i to potiče od SAD, koje nisu zainteresovane da neke zemlje sveta dobiju dovoljno pouzdan štit od sredstava vazdušnog napada, zato što ta sredstva za vazdušni napad predstavljaju njihovu osnovu vojne doktrine o korišćenju konvencionalnog oružja - kaže Leonkov.

Napredni sistem S-400 je jedan od najsavršenijih PVO sistema u svetu - otkriva ciljeve na udaljenosti do 600 kilometara, a uništava ih na daljini do 400 kilometara. Ukoliko bi ga Srbija nabavila - što mnogi priželjkuju - on bi bio u stanju da potpuno zaštiti našu zemlju. Međutim, nabavka S-300 ili S-400 zavisi od budžeta koji je zemlja spremna da potroši. 

To su prilično skupi sistemi daljeg dometa, pa su optimalno rešenje za jačanje protivvazdušne odbrane Srbije sistemi kratkog i srednjeg dometa: "Pancir", "Buk" i "Tor".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cika Pera

pre 4 godine

Осим ако амери не употребе AMRAAM ракете 5 генерације, имају их мало и јако су скупе, њихова основна намена је напад на радарске и ПВО системе, а 5 генрација тих ракета је направљена баш да парира С-400, ракета памти место одакле је ишао радарски сноп и препознаје конфигурацију терена, као и изглед возила, тако да је погодак 90%, али мора да се испалљује у салви од 4 комада ( по 2 са 2 авиона) како би бар једна погодила С-400, зато што је производња јако скупа (због електронике и система у ракети) и броја употребљених за 1 мету, њихова употреба је ограничена , и USAF за сада нема да их "троши" тек тако , него само за потребе тактичке авијације...

Ne lupaj

pre 4 godine

AMRAM rakete su koristili i tokom agresije na SRJ. Ima zabelezenih slucajeva da su AMRAM rakete masale radarska postrojenja i za vise od 200 metara. To sto ti pises je vise Holivudska prica, realnost je nesto sasvim drugo.

Vecko

pre 4 godine

Nije tačna konstatacija da su nam potrebni sistemi srednjeg dometa kao što je Buk da bi zamenili sistem kao što je S-400. S-400 sa jednog mesta može pokriti celu teritoriju Srbije što je jeftinije nego dati duplo veće pare da bi se to učinilo Buk-om. Odbrana Buk-m bi bila žilavija ali i daleko skuplja od kupovine 1 diviziona S-400 u kombinaciji sa 3-4 diviziona Pancir S. Uz postojeće modernizovane sisteme Srbija bi do novog kruga modernizacije bila bezbedna od nasilnih pokušaja bilo koje vrste.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Prpa bato - ufonj'o se NATO ! Sad je "rupa" još opasnija !

RINGISPIL

pre 4 godine

Ma ljudi ozraceni smo za vek vekova, zar uopste treba nesto da razmisljamo oko odbrane. Treba se besomucno naoruzavati svim i svacim ukljucujuci i ABH odbranu / zastitu. Sa evropskom unijom ma ko je sacinjavao i amerikom vise ni za kafanski sto ne treba sesti. Od Rusa nam samo treba jos gas, i jedna nuklearka i da obezdedimo Srbiju za narednih hiljadu generacija. Zivela RUSIJA i mi sa njima.

petar golemi

pre 4 godine

a da raspisemo samodoprinos za S 400, BUK , Migovi., Suhoji kineski dronovi......svaki od nas da se odrekne po 1000 USD a oni iz dijaspore po 5000 USD , kvazi biznismenima konfoskujemo imovimu i ostavimo im po 1000 000 usd ( dosta im je ) i eto nama novca za odbranu i ostale stvari......

Dragan

pre 4 godine

Posle ce S 400 biti vracen nazad u Rusiju Koji su nam onda Rusi prijatelji

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija