• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

29.10.2019

23:11

ISTOČNI KRAK KORIDORA 10 OTVARA SE 9. NOVEMBRA! Autoput od Niša do Bugarske granice uskoro spreman za saobraćaj!

Politika

ISTOČNI KRAK KORIDORA 10 OTVARA SE 9. NOVEMBRA! Autoput od Niša do Bugarske granice uskoro spreman za saobraćaj!

Podeli vest

Impozantna deonica ima čak 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji, a u kompletan istočni krak je ugrađeno oko 780.000 tona asfalta * Svečano će ga pustiti u saobraćaj najviši zvaničnici Srbije i Bugarske

Istočni krak Koridora 10, od Niša do graničnog prelaza Gradina kod Dimitrovgrada, dug 86,9 kilometara, juče je u potpunosti asfaltiran, a 31. oktobra biće završen i spreman za otvaranje, najavio je direktor sektora za izgradnju "Koridora Srbije" Aleksandar Senić.

On je istakao da je do četvrtka još ostalo da se postave horizontalne i vertikalne signalizacije i da se proveri oprema u tunelu Bancarevo. Svečano otvaranje i puštanje u saobraćaj ove izuzetno važne deonice biće 9. novembra, u prisustvu najviših državnih zvaničnika Srbije i Bugarske.

Istočni krak Koridora 10 koštao je 476 miliona evra. Impozantna deonica ima čak 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji, a u kompletan istočni krak je ugrađeno oko 780.000 tona asfalta, iskopano oko 12,5 miliona kubika zemlje, dok je u nasipe ugrađeno oko 9,5 miliona kubika materijala.

Teško kao Grdelica

Senić tvrdi da je deonica Prosek - Crvena reka, dužine 22,5 kilometara, koja je poslednja završena, bila ubedljivo najkomplikovanija i u rangu onih u Grdelici.
- Posle Grdeličke klisure ovo je najteža deonica na Koridoru 10, tu su nažalost loše izvršena geotehnička ispitivanja i morali smo da menjamo skoro celu projektno-tehničku dokumentaciju, paralelno vršeći dodatna geotehnička istraživanja, izmenu projekata i izvodeći radove. Pored ove deonice, najveći pojedinačni izazov bila je Kosina šest kod tunela Bancarevo, gde je rešenje pronađeno u produžetku jedne od tunelskih cevi galerijom, čija je realizacija trajala nekoliko meseci - objasnio je direktor sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Foto: Informer

Šef projekta "Istok" u "Koridorima Srbije" Dušan Mijuk kaže da je reč o impresivnom neimarskom poduhvatu, u kome je najveći izazov na izgradnji bila borba sa prirodom.
- Stabilizacija je izvršena na čak 40 kosina, od čega 26 na deonici Bancarevo - Crvena reka i 14 na deonici Prosek - Bancarevo. Na kraju smo ipak uspešno savladali prirodu u toj velikoj borbi koju smo vodili. Koliko je situacija bila komplikovana, najbolje ću vam opisati ako vam kažem da je četiri do pet kosina bilo nalik onim najkomplikovanijim u Grdeličkoj klisuri - objasnio je Mijuk.

 

 

San postaje java

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za Informer da je ono što je do sada bio san mnogih postalo konačno java - završetak kompletnog Koridora 10 kroz Srbiju.

- Kao što smo i obećali, do kraja meseca biće okončani svi građevinski radovi na završetku istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj i svečano puštanje u saobraćaj biće 9. novembra, kako je planirano, u prisustvu najviših predstavnika Srbije i Bugarske. Naša vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić završili su ono o čemu su mnogi samo pričali, a još više njih sanjalo - kompletan Koridor 10, autoput i prema Severnoj Makedoniji i prema Bugarskoj. Ovim autoputem Srbija je zauzela nezaobilazno mesto u drumskom saobraćaju - kaže Mihajlovićeva.

PROMENA VREMENA MOŽE DA BUDE KOBNA PO ZDRAVLJE! Evo za koga je DOLAZAK HLADNIH DANA NAJOPASNIJI!

 

Foto: Informer

Ovo je tek početak, gradi se širom Srbije

Ministarka Mihajlović dodaje da nema stajanja kada je infrastruktura u pitanju i da je pred nama veliki posao.
- Nakon istočnog kraka, očekuje nas i završetak autoputa "Miloš Veliki" od Obrenovca do Surčina, tako da će se od Svetog Nikole svi koji iz Beograda putuju za Čačak uključivati na put sa obilaznice oko Beograda, na samo par minuta od aerodroma. I nastavljamo radove na "Milošu Velikom" od Preljine do Požege, kao i na autoputu Beograd - Sarajevo na deonici od Kuzmina do Sremske Rače. Očekuje nas i početak radova na Moravskom koridoru od Čačka do Kruševca, zatim na Autoputu mira od Niša do Merdara, izgradnji autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica - naglašava Mihajlovićeva.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija