• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

31.10.2019

23:30

PRPA, BATO! TRAMP REŠIO DA DO MARTA 2020. PODELI KOSOVO!? Šiptari u Americi u sve većoj panici

Politika

PRPA, BATO! TRAMP REŠIO DA DO MARTA 2020. PODELI KOSOVO!? Šiptari u Americi u sve većoj panici

Podeli vest

Albanski lobista Danijel Server tvrdi da američki predsednik ima tajni plan za Kosovo * Tramp spreman da popusti Srbima i odobri podelu, tvrdi Server

Predsednik SAD Donald Tramp rešio je da do marta 2020. godine podeli Kosovo i Metohiju i tako okonča jednu od najvećih evropskih kriza.

Ovo tvrdi poznati albanski lobista profesor Danijel Server. On kaže da administracija u Vašingtonu ima tajni plan za Kosovo koji podrazumeva 'popuštanje Srbima i podršku podeli'. Prema rečima Servera, Tramp je imenovao ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela upravo sa ciljem da 'oživi ideju razmene teritorije'.

Zajednički pritisak

Server tvrdi da će se Amerikancima u pritisku na Prištinu pridružiti i najviši funkcioneri EU, zbog čega će Albancima biti veoma teško da se odupru.
"Evropljani i Amerikanci vršiće jak pritisak na Prištinu da postigne dogovor sa Beogradom pre izbora u Srbiji na proleće 2020. godine. Ne vidim nikakvu prednost za Kosovo ako popusti pod tim pritiskom. Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum kako bi potom postigla dobar. Loš sporazum je svaki koji krši suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a dobar sporazum bi obezbedio dovoljan stepen decentralizacije i manjinskim zajednicama omogućio da upravljaju svojim sredinama", napisao je Server na svom blogu.

Igor Jevtić, Srpska lista
Srpska lista nikada neće podržati politiku nestajanja Srba sa Kosova. Mi smo spremni za razgovor sa svima koji će sa nama razgovarati sa punim uvažavanjem i poštovanjem.

Ovaj američki 'stručnjak za Balkan', inače profesor Univerziteta 'Džons Hopkins' u Vašingtonu, naglašava i da mu nije najjasnije zašto su SAD imenovale dvojicu izaslanika za proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova - Metjua Palmera i Ričarda Grenela.

"Ne bi me iznenadilo da etnički nacionalista, ambasador Grenel, koji je već uradio sve što može da uvredi vladu Nemačke, pokuša da oživi propalu ideju o razmeni teritorija. Za stabilnost regiona ključno je da se granice ne crtaju po etničkim linijama", ističe Sever.

 

 

Komentarišući ove navode, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da nikako ne treba izgubiti iz vida da je Server deklarisani albanski lobista, pa njegove izjave treba analizirari kao strah od konačnog razrešenja kosmetskog pitanja.
- To konačno rešenje bi podrazumevalo odustajanje Albanaca od maksimalističkih zahteva. Iako bi bilo lepo da je gospodin Server, inače odličan poznavalac prilika na Balkanu, u pravu, plašim se da smo od konačnog sporazuma i dalje jako daleko - podvlači Rajić.

Suštinski kompromis

I istoričar i politički analitičar Nemanja Starović ocenjuje da Serverove izjave treba uzeti sa velikim oprezom.
- Tvrdnja o namerama Bele kuće da se ubrza postizanje sporazuma Beograda i Prištine čini se tačnom, o čemu govori imenovanje dva američka specijalna izaslanika za ovo pitanje, što nije dosad zabeleženo u istoriji američke diplomatije. Evidentno je da Grenel za misiju ima postizanje 'mirovnog sporazuma' u veoma ambicioznom vremenskom okviru. No, imajući u vidu kristalno jasne stavove Srbije, oličene u tvrdnji predsednika Vučića da neće dozvoliti bilo kakvo poniženje naše države i naroda, verujem da i sam Grenel shvata kako je sporazum moguć jedino po modelu suštinskog kompromisa. Takođe, uprkos protivljenju daljim teritorijalnim promenama na Balkanu koje dolazi iz brojnih evropskih prestonica, dosad nije ponuđen nijedan drugi model koji bi predstavljao kompromis - zaključuje Starović.

AMERI UCENILI SRBIJU, PRESTANITE DA RUŠITE PRIŠTINU U MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI! Traže da lažnu državu pustimo u Interpol, u UN, da ne lobiramo za povlačenje priznanja...

Sednica SB UN o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biće održana danas u Njujorku, a stavove Srbije zastupaće šef diplomatije Ivica Dačić. Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK za period od 16. maja do 15. septembra ove godine.
- Preneću stavove predsednika Vučića da želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o bezuslovnom priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju potpuno neprihvatljivo - poručuje Dačić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Da podelimo naše.Valkda će doći vreme da i oni podele američke teritorije sa larinoamerikancima,kinezima,italijanima itd.

Bane

pre 4 godine

Kakva zamena teritorija? Da li je to po Ustavu i po rezoluciji 1244?

Lala iz Banata

pre 4 godine

Треба му "нешто" пред председничке изборе...А то "нешто", чиме би у кампању, је изгледа наше Косово...Да се претстави америчкој јавности као "миротворац"... Нажалост цена је наше Косово... Питање је само да ли ће Вучић издржати такав притисак...? Да ли можемо да се одупремо замци....?

SimaFE

pre 4 godine

Šta, Prpa bato!? Ni metar manje! Nikakve podele ne dolaze u obzir.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17