• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Net.hr

03.11.2019

08:23 >> 08:25

HRVATSKA NA NOGAMA - SRBI SNIMAJU FILM O JASENOVCU, finansira ga Vlada, podržava američki ekspert za holokaust! POSLE NJEGA NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO! (FOTO/VIDEO)

Politika

HRVATSKA NA NOGAMA - SRBI SNIMAJU FILM O JASENOVCU, finansira ga Vlada, podržava američki ekspert za holokaust! POSLE NJEGA NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Film "Dara iz Jasenovca", čije snimanje finansiraju Vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS), trebalo bi da bude završen do kraja godine, a premijera je planirana za maj 2020. godine, na 75. godišnjicu proboja logoraša iz Jasenovca! Film prati sudbinu devojčice Dare i njene porodice u vreme Drugog svetskog rata, neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, kada su mnoga deca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premeštena u logor Stara Gradiška

Snimanje filma o Jasenovcu sa posebnom pažnjom se prati u Hrvatskoj, a kako i ne bi jer se "nazovi istoričari i eksperti" iz petnih žila ubiše da dokažu kako je Jasenovac bio tek radni logor i da u njemu nisu činjeni nikakvi zločini. Štaviše, logoraši su "tamo imali pregršt zabavnih sadržaja, od sportskih aktivnosti do pozorišnih predstava"!  

Ipak, u moru negativnih reakcija portal Net.hr je na zgražanje "povampirenih ustaša u današnjoj lijepoj njihovoj" korektno preneo da se u Srbiji snima film o najstrašnijem logoru u istoriji čovečanstva.

Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), devojčica iz Potkozarja, čiji su preci bili u Jasenovcu. Režiju potpisuje Predrag Gaga Antonijević, scenarij je napisala Nataša Drakulić, a po žanru su autori film svrstali film u akcionu dramu, naglašavajući kako su nastojali da istorijske činjenice budu što verodostojnije i tačnije.

JASENOVAC JE ČETNIČKA IZMIŠLJOTINA! Direktor Memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić žestoko uvredio Srbe, OVO MOŽE DA KAŽE SAMO BOLESTAN UM!

Antonijević je istakao kako je ekipi filma "jako važno da izraze estetiku smrti i ubijanja", dok su talentovani glumci uspeli kroz iskrenu emociju pridoneti "da se grozote manje vide, ali duboko osete". 

Foto: Printskrin video

Ono što posebno bili hrvatske desničare je to što je stručni konsultant filmskoj ekipi američki ekspert za holokaust Majkl Berenbaum. On je uveren da film ima priliku da ispriča priču - "jer se ljudi identifikuju sa pričom" - kako bi se spoznala i ispričala istina o Jasenovcu. 

Berenbaum je uveren da će se mnogi poistovetiti sa "strašnom sudbinom devojčice, njenom hrabrošću i snagom", sa devojčicom "koja pokazuje život, moć i snagu da bi se to izdržalo".

- Kvalitet filma leži u njegovoj suptilnosti i dubokoj ljudskosti. Važno je pokazati da se to desilo ljudima, kao i da su ljudima te monstruozne zločine učinili upravo ljudi, a ne neka čudovišta i druga bića. Smatram vrlo smelom odlukom da sve to bude prikazano kroz nežnost i nedužnost jedne devojčice -rekao je Berenbaum.

Redatelj Predrag Antonijević potvrdio je da je trećina snimanja završena, napravljen je deo koji se snima u logoru, na lokalitetu napuštene ciglane u selu Kolut kod Sombora, gde su izgrađeni dodatni objekti, te 500 metara pruge, a dnevno je bilo angažirano prosečno oko 270 statista. Drugi deo snimanja odnosiće se na događanja u logoru Stara Gradiška. 

Foto: Printskrin video

Na pitanje da li u filmu ima glumaca iz Hrvatske, Antonijević je odgovorio kako to - premda ima puno prijatelja u Hrvatskoj - nije moguće i da "nažalost nema hrabrih hrvatskih glumca" koji bi igrali u njegovom filmu. 

TITO LIČNO SAKRIO DOKAZE O GENOCIDU NAD SRBIMA U JASENOVCU! Jednog čoveka zadužio da ih pošalje na OVU TAJNU LOKACIJU! Ranković smenjen jer je otkrio ZAVERU!

Ustvrdiio je i da je u Hrvatskoj Jasenovac "tabu tema", te da bi "sigurno imali problema" kad bi glumili. Antonijević je ocenio kako je u Hrvatskoj "iz nekog čudnog razloga došlo do poplave ljubavi prema NDH".
 
Pomoć u distribuciji filma u SAD obećao je američki filmski producent srpskog porekla Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević). On je ocenio "šokantnim" da 75 godina nito nije podržao snimanje filma o Jasenovcu.

- Veoma je važno da film bude iskren, s podacima, jer se radi o istorijskim događajima. Ako je film dobar, nema problema za distribuciju i gledaoce - ocenio je Dan Tana, a za režisera Predraga Antonijevića rekao da je "srpski Steven Spilberg".

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan istakla je da će "Dara iz Jasenovca" biti prvi igrani film o Jasenovcu, te da neće imati privatnih sponzora, jer je bitno da država stane i za projekta i da se o filmu priča, a cilj je da "doživi holivudsku premijeru". 

Foto: Printskrin video

Trivan je najavila da će država pomoći kako bi projekt mogao biti "završen na dostojanstven način".

NE, NIJE KRIVA HRVATSKA, ZA OVO ZLO JE ODGOVORNA ISKLJUČIVO EU! Kosor: Srbi nisu bili antifašisti, samo su Hrvati ratovali protiv Hitlera! AKO POSTOJI, OVO JE JEDINICA ZA BEŠČAŠĆE!

Vlada i Filmski centar Srbije (FCS) do sada su izdvojili 2,3 miliona evra za film, a procene kažu da bi mogao koštati od 2,9 do 3,3 miliona evra.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kiki

pre 4 godine

To treba odvojiti vise miliona sredstava, pozvati lepo vrh holivuda i na engleskom za ceo svet snimiti film, tako se to radi danas u danasnje vreme i tako se pokaze svetu sta se desilo, ovaj domaci film pogledace par nas i to je to

Lala iz Banata

pre 4 godine

Jasenovac nije bio konc-lager...TO JE BIO PAKAO NA ZEMLJI sa UPRAVOM SOTONINIH SLUGU, ciji potomci se i danas k po Zagrabu...A na dusi nose 20.000 zivora male i jadne srpske dece sa Kozare... Stara Gradiska je pakao kojim su upravljali UMOBOLNICI najgore vrste koje je iznedrio Sotona licno i dao im vlast... Njegovo seme i danas se Zagrebom sepuri i slavi ... - popijenu krv nevinih ljudi...

Milutin Vranjski

pre 4 godine

Ono što su Nemci za Jevreje, to su krvati za Srbe. Nikada ne zaboraviti, uvek pamtiti!

Branko

pre 4 godine

Konacno da Hrvati dobiju pecat koji im pripada !!!???? " HRVATI SU HRABAR NAROD, NE BOJE SE NI STIDA NI SRAMA "

zoran

pre 4 godine

Bice ovo veliki doprinos trajnoj ljubavi Srba i Hrvata..sada su na redu Hrvati..pa onda opet Srbi..i tako redom..nasoj deci samo preostaje da spakuju kofere i odu odavde sa Balkana, a politicarima da ostanu u amanet njihove prazne, privatne drzave..ne sumnjam da ce svi oni pricati kako je sve ovo sto rade u interesu njihovih naroda..ocigledno da svako ima svoju istinu od koje boli glava i da do sada nikada nisu ni pokusali biti prijatelji..bravo za sve a posebno za rezisere koji nemaju maste da urade filmove na univerzalne ljudske teme vec samo one koje unose novo zlo i patnju...unapred se izvinjavam svima onima koji ne dele moje misljenje..hocu da zivim i radujem se zivotu, prostoru i dobrim ljudima

PetarS

pre 4 godine

ZATO sto smo gurali POD TEPIH ustaske zlocine i izjednacavali Ustase i Cetnike (Jugoslovensku vojsku u otadzbini JVuO) zarad BRATSTVA I JEDNISTVA, nam se desila "Oluja" 1995, a koja je ZAVRSILA ZAPOCETO u NDH (1/3 POBITI, 1/3POKRSTITI,1/3 PROTERATI)!!!!

ime

pre 4 godine

Najzad. I nije dovoljan samo jedan film. Zar nisu i Kustirica i Zafranović i još neki pokrenuli ideju da rade film o Jasenovcu, Glini, stradanjima Srba. Nikoga, nikoga ne treba odbacivati! Samo male kulture su rastrošne i ''bacaju'', od hrane, znanja do ljudi. Velike kulture sve sabiraju, upotrebljavaju, sve i svako im je važan-zato su velike, za svakoga ima mesta. Toliko su nas zatirali i zataškavali i ubijali da Srbija mora da nađe načina da o tome progovori na svim mestima za govor. Jermeni su se izborili da se stradanje nad njima nazove genocid. Srbi to moraju da postignu. Neko je dobro rekao prethodnih dana...da se znalo da je nad Srbima izvršen genocid, ne bi nikome palo na pamet da se jošjednom, po ko zna koji put pokrene takav monstruozan, mengelovski medijski i konkretan linč nad Srbijom koji traje i danas. Zato, Vostani Serbije! Iskoristi sve ljudske resurse, sve talente, sva znanja, podatke, informacije, sve.

Roksi

pre 4 godine

Jedva čekam film, moja pokojna majka je 1940 god. i ona je jedno od preživele dece iz strašnog logora smrti Stara Gradiška. Nažalost u tom istom logoru je ubijena u poodmakloj trudnoći njena mlada majka i mnogi drugi. Drago mi je da će se nakon toliko godina snimiti takav film zbog svih žrtava u ta dva zloglasna logora.

Zlatko Petrović

pre 4 godine

Ako snime film o NDH kao što je snimio muzej genocida u Beogradu,a dr Veljko Đurić Mišina direk muzeja genocida bio i režiser filma o NDH,ONDA JE BOLJE I DA NE SNIMAJU. Muzej genocida u Beogradu i dr Veljko Đurić Mišina kao direktor muzeja genocida u Beogradu u dva filma prikazali su samo 40 000 ubijenih Srba u NDH na Velebitu i nema više brojke ubijenih Srba u NDH do kraja 1945g. A Veljko Đurić Mišina je i dalje direk muzeja genocida u Beogradu i sigurno će biti glavni i u tom novom filmu o NDH. On i episkop Slavonski su glavni zagovornici da minimiziraju Srpske žrtve u NDH,i samim tim NEGIRAJU genocid u NDH. Oni su i glavni u Papinom dijalogu kao predstavnici SPC oko kanonizacije Stepinca. Ovo je jedinstven slučaj na svetu da direktor muzeja genocida u Beogradu dr Veljko Đurić Mišina BUDE direk muzeja genocida u Beogradu KOJI NEGIRA GENOCID.

PetarS

pre 4 godine

Trebalo bi OBRATITI PAZNJU na MUZIKU U FILMU, jer lepa inprikladna muzika moze pojacati efekat price (filma). Evo primera, "Bodigard, Titanik, Da Vincijev kod, Gospodar prstenova, ...". Ako treba angazujte inostrane kompozitore!! A drugo, sto se tice ovog citata da "nema dovoljno hrabrih Hrvata da ucestvuju u filmu o Jasenovcu" TREBA DA SE STIDE NAZOVI UMETNICI IZ SRBIJE KOJI SU IGRALI U ANTI-SRPSKIM FILMOVIMA,!!! Pocevsi od Mirjane Karanovic koja je glumila u filmu BiH o silovanim mussimankama koji je dobio POLITICKOG Oskara, pa sve do onih mladjih"glumaca" Koji su glumili u "filmu Andjeline Djoli po istoj ANTI-SRPSKOJ Temi. Znajuci da NI ZA JEDAN MASOVNI ZLOCIN NAD SRBIMA NIKO NIJE OSUDJEN!!! E ZATO smo 90ih prosli kako smo prosli, JER SMO SAMI UCESTVOVALI U ANTI-SRPSKOJ PROPAGANDI!!! Zapadu je onda bilo LAKO da odredi KRIVCE ZA SVE!!

Major

pre 4 godine

Bojim se velikog peglanja. Sta znaci izbegavanje surovosti samog cina zlocina zarad drugih aspekata filmske drame. Ko ima pravo posle Zafranovica i " Okupacije..." da umanjuje strahote i izbegava sustinu Jasenovca - monstruoznost? Mi, ciji su najblizi i najmiliji stradali tamo i ne samo tamo bicemo sudije. Neka se niko ne poigrava sa Jasenovcem!

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija