• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.11.2019

09:10

BITKA ZA KOSOVO! Palmer protiv Vučića, Amerika protiv Srbije! Ovo je 8 pitanja na kojima će Vučić insistirati na sastanku sa američkim zvaničnikom!

Politika

BITKA ZA KOSOVO! Palmer protiv Vučića, Amerika protiv Srbije! Ovo je 8 pitanja na kojima će Vučić insistirati na sastanku sa američkim zvaničnikom!

Podeli vest

Specijalni izaslanik Stejt departmenta dolazi u Beograd samo nekoliko dana pošto je otvoreno ucenio Srbiju da prizna Kosovo i čak našoj zemlji zapretio sankcijama! Vučić će insistirati na odgovorima na sva sporna pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan, a jedina tema sastanka biće pitanje Kosova i Metohije.

Do ovog sastanka dolazi u vrlo delikatnom trenutku, pošto je Palmer krajem prošle nedelje u Prištini poručio da Srbija neće ući u EU sve dok ne prizna lažnu državu Kosovo!

On je istovremeno zapretio funkcionerima Srpske liste, koji su pobedili na izborima, i zatražio od njih da se odreknu Beograda, a sastao se i sa takozvanim 'albanskim Srbima', koji nisu dobili ni 0,1% glasova, a traže da odlučuju o sudbini srpske pokrajine. Palmer je na sve to iz Skoplja zapretio Beogradu sankcijama ako nabavi ruske raketne sisteme S-400 i 'pancir', a našu zemlju je napao i zbog saradnje sa Kinom!?!

Pitanja bez odgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako saznajemo, neće pristati na Palmerove ucene i otvoreno će mu poručiti da je nemoguće da Srbi izgube sve, a da Albanci dobiju sve. U Predsedništvu kažu da će srpski lider danas insistirati na razmatranju osam ključnih tačaka koje Informer ekskluzivno objavljuje:

Mora da se šalite

Ako je sve tako kao što je Palmer rekao, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome da mi priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Pa to je neka šala!
Aleksandar Vučić

1. Zašto Metju Palmer govori da je priznanje lažne države Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU? Kako to on može da kaže kada nije zvaničnik EU? Da li to znači da su SAD preuzele punu kontrolu nad EU? I ako je priznanje Kosova zaista uslov za ulazak Srbije u EU, zašto to ne kaže bilo ko iz Brisela?

2. Zašto SAD traže da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja lažne države Kosovo? Gde se to, kada i kako Srbija obavezala da neće lobirati za povlačenje priznanja? U Briselskom sporazumu o tome nema ni reči.

3. Zašto Metju Palmer ni jednom rečju u Prištini nije pomenuo Zajednicu srpskih opština, čije je formiranje garantovano Briselskim sporazumom? Kako je moguće da Albanci u Prištini ne odgovaraju za neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza?

 

 

4. Zašto Palmer od predstavnika Srpske liste traži da se odreknu Beograda i da nađu 'prostor za delovanje u nezavisnom Kosovu'? Kako je moguće da se političkoj opciji koja je ubedljivo pobedila na Kosovu na taj način otvoreno preti?

Licemerna pretnja zbog S-400

Prema rečima naših izvora, predsednik Vučić tražiće od Metjua Palmera i pojašnjenje povodom otvorene pretnje da Vašington može da Srbiji uvede sankcije zbog raketnih sistema S-400 i 'pancir S'.

Foto: Informer DN


- Nije jasno čemu ova izjava kada Palmer sigurno zna da mi nemamo S-400. Ona je još licemernija kada se uzme u obzir činjenicu da je ta ista Amerika donirala Hrvatskoj 305 oklopnih vozila, 18 različitih borbenih sistema i čak 16 jurišnih helikoptera 'kajova' sa 32 rakete, dok su im prodali još 125 oklopnih vozila i 16 pancir haubica. Dakle, to ništa nije problem, ali je problem kad Rusi pošalju raketni sistem na vojnu vežbu u Srbiji?! - kaže izvor Informera iz Predsedništva.

5. Zašto se Metju Palmer tajno sastao sa Nenadom Rašićem i Slobodanom Petrovićem u kafani 'Bela vista' u Lapljem Selu kod Prištine? Zašto je informaciju i sliku sa tog sastanka objavio tek pošto su mediji 'provalili' tajni sastanak? Kako je moguće da Palmer podržava uključivanje Rašića i Petrovića u pregovore o Kosovu kada ti ljudi na izborima nisu dobili nikakvu podršku Srba?

6. Zašto Palmer preti Srbiji sankcijama zbog raketnog sistema S-400, a zna da ga naša država nije nabavila? I kako je moguće da se Srbiji preti zbog plana da kupi odbrambeni PVO sistem, a istovremeno se Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji kroz donacije iz SAD daje ofanzivno oružje?

Godfri: Neću da držim lekcije srpskim liderima

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je imenovanje na tu funkciju najveća prilika u njegovoj karijeri, ističući da ne planira da sa srpskim liderima ima pristup kao da će da im drži lekcije.
- Nadam se otvorenom dijalogu. Kad bude potrebno da se kažu nezgodne stvari, reći ću direktno jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji - kazao je Godfri, dodajući da imenovanje Palmera i Grenela za specijalne izaslanike za Balkan pokazuje da je Vašington jako zainteresovan za napredak dijaloga.

7. Zašto Metju Palmer napada kineske investicije u Srbiji, zašto mu smetaju Kinezi koji su preuzeli 'Železaru' u Smederevu? Zašto se zaboravlja da su tu 'Železaru' Amerikanci napustili čim nisu imali dovoljno veliki profit?

8. Zašto je Palmer obećao pomoć udruženjima 'albanskih žrtava' u Prištini u traženju ratne odštete od Srbije?!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za svako od ovih pitanja, tvrde Vučićevi bliski saradnici, predsednik Srbije će od američkog zvaničnika tražiti detaljan i konkretan odgovor, bez imalo uvijanja!

Ključna borba

Sam Aleksandar Vučić uoči sastanka sa Palmerom ističe da je vrlo pažljivo pratio sve Palmerove izjave.

Vučić: Draga Majo, kako su otrovani Albanci u CIK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je pozvao portparolku EU Maju Kocijančič da kaže kojim otrovom su otrovani članovi CIK u Prištini.
'Draga Majo Kocijančič, prošlo je više od tri nedelje od kada je nastupilo, kako su Albanci tvrdili, masovno trovanje na jednonacionalnoj osnovi u CIK u Prištini. Molim vas, draga Majo, da nam konačno kažete da li je u pitanju bio antraks, novičok ili sredstvo za čišćenje nameštaja.
P. S. Dok sam živ, neću odustati od traganja za odgovorom na ovo važno pitanje. Žao mi je što se ovako važnom stvari, u kojoj su, navodno, učestvovali Srbi, očigledno ne bavi ni EU, ali ni Metju Palmer. Ja hoću. Unapred zahvalan', napisao je Vučić na Tviteru.

- Iznenadila me je činjenica da je Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo bilo kakve obaveze Prištine. Ako je sve tako kao što je rekao, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i ukazati da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda uopšte mi da pregovaramo.?! O tome da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Pa to je neka šala! - rekao je Vučić, dodajući da je Srbija spremna na razgovore i kompromis, ali ne i na poniženje države.

 

 

Ništa bez Srpske liste

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste kaže da je dobro što su imali sastanak sa Palmerom, jer su mnoge stvari sada znatno jasnije.

- To je bio iskren razgovor, u kojem se nismo saglasili sa nekim stavovima. Formiranje vlasti u Prištini nemoguće je bez Srpske liste. Ta 'vlada' mora poštovati propise na Kosovu i Metohiji, što znači da poštuje legitimne predstavnike srpske zajednice. Ono što nas je iznenadilo jeste susret Palmera sa ljudima koji nisu dobili poverenje Srba na prostoru Kosova. Ipak, dobro je što smo se videli, jer je Palmer čuo šta stvarno misle Srbi na Kosovu i Metohiji, a ne šta misle oni koji su poželjni za sagovornike u Prištini - zaključuje Simić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Kineski uticaj je veoma lako isključiti! Kada se raspiše tender, neka evropske i američke firme daju jeftiniju ponudu a ne duplo skuplju od kineza uz zamisao da će dobiti posao ako prete preko svojih političara. Pa nije više DS na vlasti da to prolazi. Kolike li su milijarde ispumpali iz naše siromašne zemlje da tu fintu. Pa onaj most na Adi koji je sa pristupnicama koštao skoro 800 miliona evra su kinezi mogli da završe za najviše 200 i duplo brže! Mogli smo četiti takva mosta da imam za te pare koje su date Slovencima i Austrijancima! Uz to je još i slovenačka firma na pola posla otišla u stečaj! A što se tiče Kosova... pa zar je neko očekivao nešto konstruktivno i pametno od Amerikanca... zamenika, pomočnika, trećeg savetnika državnog sekretara. Pa njemu karijera zavisi od ovoga! Ima da udara i gde treba i gde ne treba samo da može da prikaže da je imao neki uspeh na nečemu gde je njih 5 sličnih puklo u zadnjih 10 godina...

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija