• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

04.11.2019

15:00

PAUNOVIĆ: Vlada posvećena unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Politika

PAUNOVIĆ: Vlada posvećena unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Podeli vest

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, i da je Vlada u potpunosti posveđena njenom sprovođenju u cilju unapređenja položaja jedne od najranjivih društvenih grupa

Paunović je, otvarajući skup posvećen predstavljanju opštih komentara 6 i 7 Komiteta za prava osoba sa invaliditetom UN-a, istakla da je u odnosu na period od pre deset godina, kada je Konvencija potvrđena, učinjen vidan napredak u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom. Svesni smo da se i dalje suočavamo sa brojnim izazovima kada se radi o unapređenju ostvarivanja svih njihovih prava, navela je Paunović.

Paunović je objasnila da ovi opšti komentari bliže određuju primenu članova Konvencije u odnosu na jednakost i nediskriminaciju, kao i participaciju osoba sa invaliditetom i civilnog društva u implementaciji i monitoringu Konvencije.

Vlada Srbije je u proteklom periodu veliku pažnju posvetila unapređenju načina praćenja i sprovođenja svih preporuka UN mehanizama za ljudska prava. Među ovim preporukama, nalazi i veliki broj onih koji se odnose na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, istakla je Paunović. 

Prema njenim rečima, mehanizmi UN za ljudska prava uputili su Srbiji ukupno 392 preporuka, od tog broja 65 preporuke je usmereno na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, među kojim i 37 Komiteta za prava osoba sa invaliditetom iz 2016.

Paunović je rekla da Vlada Srbije kontinuirano prati primenu dobijenih preporuka kroz rad Saveta Vlade za praćenje UN preporuka. Na ovaj način Srbija je postala jedina država u regionu i jedna od retkih država u svetu koja ima sistemski način praćenja svih preporuka UN, a te napore su prepoznala i pozitivno ocenila ugovorna tela UN i Savet za ljudska prava UN, ali i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ocenila je Paunović.

(FOTO) ĐORĐEVIĆ OTVORIO SAJAM 'J=DNAKI' : Osobama sa invaliditetom ista prava kao ostalima

Za nas je jako važno da organizacije civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja osoba sa invaliditetom u punoj meri budu uključene u donošenje odluka, kao i praćenje sprovođenja preporuka, po modelu koji sami izaberu i na način koji ne ometa njihovu nezavisnost, dodala je Paunović. 

Paunović se posebno zahvalila Damjanu Tatiću, doskorašnjem istaknutom članu UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom koji je radio na izradi ove analize i predstavljanju opštih komentara, ističući njegov veliki dopronos ne samo u radu ovog međunarodnog tela već i na unapređenju ugleda naše zemlje. 

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije je istakla da će ova organizacija nastaviti da jača kapacitete organizacija civilnog društva za praćenje i sprovođenje preporuka Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, kako bi u partnerstvu sa državom radila na daljem unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.  

Okrugli sto je organizovan u okviru programa „Opšti komentari 6 i 7 Komiteta za prava OSI - konsultacije sa organizacijama osoba sa invaliditetom kao preduslov ravnopravnog učešća ovih osoba u društvu" kojim je Kancelarija za ljudska i manjinska prava finansisjki podržala Nacionalnu organizaciju osoba sa invaliditetom (NOOOIS) u okviru Javnog konkursa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija