• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ B. BABIĆ

05.11.2019

11:51

OVO JE DOKAZ DA SU VAŠINGTON I BRISEL NEPRIJATELJI SRBIJE! NATO licemeri nam prete sankcijama zbog 'pancira', a Hrvatima, Šiptarima i ostalima dali oružja u vrednosti od čak 4,9 milijardi evra!

Politika

OVO JE DOKAZ DA SU VAŠINGTON I BRISEL NEPRIJATELJI SRBIJE! NATO licemeri nam prete sankcijama zbog 'pancira', a Hrvatima, Šiptarima i ostalima dali oružja u vrednosti od čak 4,9 milijardi evra!

Podeli vest

SAD zameraju Srbiji zbog ruskog raketnog sistema, a od 2007. do 2019. sa ostalim zapadnim silama srpskim susedima poklonili i prodali naoružanje od čak 4.997.580.000 evra

Sjedinjene Američke Države i ostale zapadne sile definitivno su dokazale da su strašni i odvratni licemeri koji imaju sve otvorenije naprijateljske namere prema Srbima i Srbiji.

Vašington našoj zemlji sada preti sankcijama zbog nabavke ruskog raketnog sistema 'pancir' i dopremanja S-400 na vojnu vežbu 'Slovenski štit', a SAD i njihovi NATO partneri su za 12 godina, od 2007. do 2019, Hrvatima, Šiptarima i ostalim srpskim susedima donirali i prodali oružja i vojne opreme čija je ukupna vrednost 4,9 milijardi evra!

Naoružani do zuba

Istovremeno, precizni podaci do kojih je došao Informer pokazuju da su SAD u istom periodu Srbiji donirale tek 25,96 miliona evra u vojnoj opremi i tehnici!?! U istom periodu Amerika je zemljama u regionu - Hrvatskoj, lažnoj državi Kosovo, Bugarskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji - poklonila naoružanje i opremu u vrednosti od čak 687,98 miliona evra!

Foto: Informer DN

Kajova
Zaštitićemo našu Srbiju

Što jača Vojska Srbije i što jača Srbija, to će mir na Balkanu biti sigurniji, a Srbi bezbedniji
Aleksandar Vulin

Hrvatska je dobila i po vrlo povoljnim uslovima nabavila 16 jurišnih helikoptera 'kajova' sa po 32 rakete, 18 različitih borbenih sistema, 305 oklopnih vozila, a isporučeni su im i helikopteri 'blek hok', vozila 'hamer' i brojno drugo oružje i oruđe.

Kada se sabere koliko su SAD i ostale zapadne sile donirale i prodale oružja srpskim susedima u poslednjih 12 godina, dolazi se do frapantne cifre od 4.997.580.000 (četiri milijarde devet stotina devedeset i sedam miliona petsto osamdeset hiljada evra)!

Dakle, zapadnim silama nije problem da ulažu milijarde i milijarde evra u naoružavanje svih naših komšija, ali im zato strašno smeta kad Srbija od Ruske Federacije nabavlja odbrambene PVO sisteme.

To je juče i zvanično potvrdio specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. On je izrazio zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i istakao da bi, ako Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da nam se uvedu posebne sankcije.

- Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Ipak, nadamo se da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni sa takvim transakcijama... - prokomentarisao je Palmer, a u vrlo sličnom tonu i u isto vreme oglasio se i bivši 'premijer' lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, koji je rekao da se Srbija naoružava ruskim i kineskim oružjem da bi krenula u rat na Kosovu!?!

Na drugoj strani, ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenjuje da niko, a ponajmanje Haradinaj i slični, ne treba da se brinu zbog naoružavanja Vojske Srbije.

Šta su SAD i ostale zapadne sile donirale i prodale našim susedima

Foto:  

 

 

- Što jača Vojska Srbije i što jača Srbija, to će mir na Balkanu biti sigurniji, a Srbi bezbedniji. Ludilo je stvarati 'vojsku Kosova' i nadati se miru. Ludilo je kada dokazani ubica Haradinaj govori o miru, ludilo je porediti suverenu i priznatu Srbiju sa nepriznatom teritorijom. Srbija mora zaustaviti ovo ludilo pre nego što bude kasno - naglašava Vulin.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač kaže da su ovakve reakcije rezultat inercije delovanja stare administracije i tzv. "duboke države" u SAD prema neposlušnim narodima i državama.

- Promenile su se međunarodne okolnosti, tako da su i sankcije u dobroj meri prikazane kao sredstvo pritiska i ucena. Srbija svojim delovanjem ne doprinosi zaoštravanju odnosa između velikih sila na Balkanu i neće odustati od vojne neutralnosti i prava da samostalno odlučuje o unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i ukupne odbrambene moći zemlje - objašnjava Kovač.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Prete u prazno

Komentarišući poruku SAD o mogućim sankcijama prema Srbiji, Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije ocenjuje da do sankcija neće doći.

- Amerika dozvoljava da Srbija kupuje određeno oružje u Rusiji. Međutim, ne dozvoljavaju kupovinu S-400 koji ima veći domet i oni se osećaju ugroženi tim sistemom. Predsednik Vučić je rekao da mi to nismo ni nabavili, i u tom smislu ne bi trebalo da bude sankcija - navodi Zečević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vecko

pre 4 godine

Pa ako nam Rusi poklone, kao sto nam poklanjaju Ameri onda to nije kupovina i ne podleže nikakvim sankcijama. Drugo koliko znam sankcije se odnose na pojedince i institucije. Tako su kineskom ministarstvu odbrane uveli sankcije ali ne i Kini. Dakle neka se neko žrtvuje za Srbiju.

Vuk

pre 4 godine

GLEDAJTE KAKO ĆE HRVATI REŠITI PROBLEM DVOJEZIČNOSTI U VUKOVARU! Vojska je već došla u novu vojarnu u Vukovar a sad se gradi i zgrada za specijalnu policiju da i ona dođa a dolaze i cele hrvatske porodice sa vojskom i policijom a Srbi se iseljavaju pa na narednom popisu ih neće biti ni 15% a za dvojezičnost je potrebno najmanje 30%....

Vera

pre 4 godine

A šta se vi sada pravite ludi? Pa nisu Hrvati i Albanci bili agresori i radili genocid po komšiluku?

Vera

pre 4 godine

Hitlera su dočekali Ustaše koje su pravedno završile na Blajburgu a znamo i ko je iz Beograda slao tenkove sa cvećem na Groblje tenkova na ulazu u Vukovar pa ih onajn krivousti 250 000 pusti žive 95g u kolonama namesto da to reši ko Tito 45g?

Goran

pre 4 godine

kao sto znam tko je pacifisticki bacao cvece na tenkove 91.

Major

pre 4 godine

Jesu! Upravo su Hrvati i Siptari cinili genocidne radnje i sinhronizovano uz pomoc neofasistickih elemenata na zapadu za to optuzivali Srbe. Sve po sistemu "drzte lopova"! I sto je najzalosnije u velikoj meri su sami poverovali svojim izmisljotinama i lazima. Ali vreme tece i stvari polako ali sigurno dolaze na svoje mesto. Ko se zadnji smeje uvek se sladje smeje.

Pravi se Ludim

pre 4 godine

Ma kakvi - oni su to već odradili odavno - u Jasenovcu, Jadovnu .. a ovi drugi u Žutoj kući, Klečkoj ...

Lala iz Banata

pre 4 godine

A Vi kao znate definiciju genocida...? Vidi se da ste kvaziintelektualka...- iz profasizirane porodice...

Karma

pre 4 godine

Neće biti mira na ovom svetu sve dok se to vizantisjko-rusko-krivoslavno zlo ne očisti sa ovoga sveta ko šta se na vreme očistila toliko pravoslavna prokleta Vizanitja pa i mir je bio samo tih 500g dok su Osmanlije to zlo držale u ropstvo da miruje....

Mili

pre 4 godine

Jedva čekam da vidim kakav ćete naslov stvit kad Hrvati kupe F16-Oluja jer su ti izraleski avioni u Siriji u dva naleta uništili dva ta ruska PancerS-a! E to će biti zabavno!??

RINGISPIL

pre 4 godine

E ti si strucnjak do moga i malo nize. Izraelci su unistili... opet do moga, trebalo je znati rukovati oruzjem. A hrvati oni su dokazano osposobljeni da iz poljoprivredne avijacije izbacuju plinske boce.

Srba

pre 4 godine

Jos jedan sok clanak?Kako ste se ovo usudili napisati, ispada da su veliki njegovi prijatelji naj veci neprijatelji zemlje koju bi trebao po Ustavu da zastupa???Naravno Srbiju u EU uvodi covek cija zemlja izlazi?Zaista su Srbija i Srbi cudna drzava!?

Mrki medo

pre 4 godine

Što je tu čudno?Hrvatska i ostale zemlje kao članice Nato-a su dobile više.Pa više oružja ste dobili od Amera nego od braće Rusa.Hrvati su vas satrli oružjem kupljenim u Rusiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija