• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ B. BABIĆ

06.11.2019

08:38

NAJVEĆA RUSKA GREŠKA JE TO ŠTO 1999. SRBIJI NISMO POSLALI S-300! Bivši ruski premijer Sergej Stepašin objašnjava ZAŠTO NIJE POMOGAO SRBIJI

Politika

NAJVEĆA RUSKA GREŠKA JE TO ŠTO 1999. SRBIJI NISMO POSLALI S-300! Bivši ruski premijer Sergej Stepašin objašnjava ZAŠTO NIJE POMOGAO SRBIJI

Podeli vest

Milošević nam se obraćao s molbom da mu isporučimo ovaj raketni sistem, ali su generali iz Kremlja, predstavnici naše vojske, bili protiv toga

Bivši premijer Ruske Federacije Sergej Stepašin kaže da je to što Rusija 1999. godine Srbiji nije isporučila raketni sistem S-300 najveća geostrateška greška Moskve u modernoj istoriji.

Stepašin, koji je u vreme NATO agresije prvo bio vicepremijer a potom i predsednik vlade po odlasku Jevgenija Primakova, potvrdio je da je tadašnji predsednik Slobodan Milošević od Rusije tražio S-300.

Slabi izgovori

To pitanje se, kako je dodao Stepašin, razmatralo na jednoj od sednica Saveta bezbednosti Ruske Federacije, ali je odgovor Beogradu ipak bio negativan, što je znatno olakšalo posao NATO pakta.

Šta bi bilo, kad bi bilo...

To je bila greška. Da su kompleksi S-300 bili u Srbiji, a mogli smo ih lako dopremiti, nijedan NATO avion ne bi preleteo jer bi bio oboren
Sergej Stepašin, bivši ruski premijer

- Milošević se obraćao Rusiji sa molbom da se Srbiji i Jugoslaviji isporuči S-300. U tom slučaju ne bi bilo nikakvog bombardovanja... O tome smo razgovarali na Savetu bezbednosti Rusije. Ja sam takođe bio član tog saveta. Ali predstavnici vojske, generali iz Kremlja, rekli su da Jugoslavija nije bila članica Varšavskog ugovora i da zato ne može da dobije S-300... Po mom mišljenju, to je bila greška, strašna greška. Da su ti kompleksi bili ovde, a bilo ih je lako dopremiti, nijedan NATO avion ne bi preleteo jer bi bio oboren. Ali istorija se ne može vratiti unazad... - rekao je Stepašin za 'Sputnjik' nakon otkrivanja biste njegovom prethodniku Jevgeniju Primakovu u Ruskom domu u Beogradu.

Stepašin nije pojasnio kakve je veze imao S-300 sa Varšavskim paktom, koji je i formalno prestao da postoji još 1. jula 1991. godine, odnosno skoro punih osam godina pre početka agresije na Srbiju i Jugoslaviju.

Ko je Sergej Stepašin

* 1997. izabran za ministra pravde
* 1998. izabran za ministra policije
* Od 27. aprila do 12. maja 1999. bio vicepremijer
* Od 12. maja do 9. avgusta 1999. bio premijer Rusije
* Nasledio ga Vladimir Putin
* Bio dugogodišnji predsednik FK Dinama iz Moskve

Bivši ruski premijer je podsetio da je 24. marta 1999. tadašnji prvi čovek ruske vlade Jevgenij Primakov okrenuo avion iznad Atlantika i otkazao planirani put u SAD.

- Skrećem pažnju da su i danas, posle 20 godina, odnosi Rusije i Srbije, odnosi naših predsednika pošteni, transparentni, saradnja se odlično odvija, a temelje za sve to udario je upravo Primakov. Mi smo izvukli veoma važne pouke iz bombardovanja Srbije, što se vidi u onom što se sada dešava na Bliskom istoku, u Siriji. Što se tiče Srbije, vezali su vam ruke otevši vam deo teritorije, a stalno sa vama igraju neku igru "popustite tamo, popustite ovamo, a onda ćemo možda da vas primimo u Evropsku uniju". Drago mi je što predsednik Vučić ispravno i jasno to razume - zaključio je Stepašin.

BUGARI JOŠ BESNI ZBOG S-400: Rusi nam pred celim svetom pokazali KO KOMANDUJE BUGARSKOM!

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da Stepašinove reči zvuče kao izgovor i da te 1999. stvari nisu bile tako jednostavne.

Primakovljeva udovica: Sećam se kad je okrenuo avion zbog Srbije

Irina Primakova, udovica bivšeg ruskog premijera Jevgenija Primakova, prisetila se tokom otkrivanja biste svom pokojnom mužu u Ruskom domu u Beogradu kako je on 24. marta 1999. naredio pilotu da okrene avion koji ga je vozio za SAD.
- Leteo je u Ameriku na razgovore i čuo je tada da su prve bombe pale na Srbiju. Odmah je okrenuo avion nad Atlantikom. Bila sam s njim, a čitava delegacija je njegovu odluku zdušno pozdravila aplauzom. Taj gest je neosporno nosio i određeni rizik pogoršanja odnosa između Rusije i SAD, ali tada je bilo važnije da podrži Jugoslaviju - ocenila je Primakova.

- Možda su Primakov i Stepašin, kao i neki visoki vojni zvaničnici Rusije, bili za to da nam se dostavi S-300, ali glavnu reč je ipak vodio tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin. On je bio ključni čovek, kao i tajkuni oko njega - ističe Anđelković, dodajući da Jeljcin nije bio spreman da se zamera SAD i da je tih godina u više navrata trgovao našom nesrećom.

(FOTO) OTKRIVENA TAJNA RUTA RUSKOG S-400 DO SRBIJE! Bugari objavili mapu, a onda na snimku iz Beograda primetili NEŠTO ŠTO IH JE ŠOKIRALO!

- Ali to ne treba da nas čudi. Kada je Jeljcin pustio da se raspadne SSSR po veštačkim granicama i da 30 miliona Rusa ostane izvan Rusije, nije bilo realno da će nama pomoći - naglašava Anđelković.

Nauk za ubuduće

Vladan Glišić iz Srpskog patriotskog saveza kaže da, iako je istorija učiteljica života, mi je ne možemo promeniti.

- Znamo da nam naši ruski prijatelji 1999. nisu mogli pomoći. Ali sada su okolnosti drugačije i verujemo da su svesni žrtve koju smo tada podneli i da će nam u budućem razvoju pomoći kroz investicije, pre svega izgradnjom gasovoda i železnice - kaže Glišić, podvlačeći da se iskreno nada da nam rusko oružje neće trebati za neki novi rat.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dtagan

pre 4 godine

Ne treba zaboraviti i ne dopistiti da sudbina naseg naroda je bila u rukama Rusije koja na nije pruzila ruku. Sta ocekujemo kada ne bude Putina u koga sada svi verujemo. Sta skoro ponovo dodje neki Jeljcin

Avram

pre 4 godine

I sutra da nas napadne neko,bilo bi isto,mi smo za ruse sitnica,nebitni,da im nesto znacimo,a mnogo smo pretrpeli zbog prijateljstva sa njima,ovde bi bilo nekoliko diviziona S 400 ,ili koji vec ,na dezurstvu,uz minimalne troskove odrzavanja,sve ostalo su lepe price I predstave za javnost,I njihovu I nasu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija