• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.11.2019

12:20 >> 13:08

(VIDEO) VUČIĆ U ORHIDU: Baš me briga šta u Briselu misle o nama, meni je najvažniji život naših građana!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ U ORHIDU: Baš me briga šta u Briselu misle o nama, meni je najvažniji život naših građana!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama obraćaju se predstvanicima medija nakon sastanka sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija u Ohridu. Tok zajedničke konferencije pratite na Informer.rs

13.00 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema potrebu da se dodvorava nekome i ponavlja da evropski put nema alternatiu, već da ulazak u EU ne zavisi samo od samih država.

- Može šest mladića da voli jednu devojku, ali ona može da bude nezainteresovana. Mi smo završili 50 odsto posla da se mi njima sviđamo, ali 50 odsto je da li se mi njima sviđamo. Baš me briga šta oni misle. Najvažniji je život naših građana, mene zanima bolji život mojih ljudi. Naše alalize govore da će prvo korist imati građani Severne Makedonije, Albanije, pa tek u Srbiji. Kao što za Ramu kaže da će biti u Jugoslaviji, meni je to smešno. Meni zameraju da stvaram veliku Albaniju. Šta imate protiv toga da se brže prolazi kamionima - upitao je Vučić.

Foto: Printscreen TV Pink

On je dodao da su zvaničnici zapadnog Balkana "malo stariji" i pametniji, pa su shvatili da je potrebno da se udružuju umesto da se ogovoraju.

12.55 - Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da je Crna Gora najbliža ulasku u EU od svih zemlaja na Balkanu jer nema otvorene sukobe ni sa jednim susedom.

- Svaka inicijativa do sad koja se ticala ekonomske saradnje u CG je bila cenjena jer ubrzava evropski put i integracije, a inicijativa je bila vrednovana i po benefitima za građane i privrede CG. Mora se dokazati koji su to benefiti za građane i privredu i da se ovom inicijativom ubrzava naš evropski put. CG će i dalje biti pouzdan partner regionalnom povezivanju - rekla je Sekulić.

12.49 - Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je sastanak dobra platforma za perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

- Ovo je nastavak našeg dogovora od pre nekoliko godina da se ne sastajemo u evropskim gradovima, već u državama zapadnog Balkana kako bismo definisali najbolje modele za rešavanje izazova sa kojima se suočavamo. Mi u BiH nemamo konsenzus ni zvaničan stav o ovoj inicijativi - rekao je Zvizdić.

Foto: Printscreen TV Pink

On je kazao da će BiH svoj konačan stav doneti u skladu sa svojim procedurama i posle ozbiljne analize ovlašćenih institucija. 

- Dobili smo potvrdu da cilj ove inicijative nije da se derogiraju postojeći sporazumi poput CEFTA i ostalih, već postoji prostor da se saradnja proširi. reba kontinuiranoi raditi na unapređenju ekonomske saradnje koja će unaprediti procese izgrade pomirenja u regionu - rekao je Zvizdić.

12.31 - Premijer Albanije Edi Rama rekao je da nije ideja da se podeli zapadni Balkan koji je ionako rascepkan, već obuhvatiti sve zemlje Balkana.

- Naša deklaracija, dogovor na samitu je zapisano i usvojeno u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja - rekao je Rama.

Foto: Tanjug/Printscreen

12.25 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju to veoma važna inicijativa i da je ponosan da su se za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari za građane.

- Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda. Da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju i može da planira bolju proizvodnju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za 2 godine ćete moći da vidite rast investicija u sve 3 zemlje. Imaćete slobodno kretanje, pre kraja godine da izlazimo u Albaniju samo sa ličnom kartom - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Printscreen

On je istakao da u Srbiji neće biti popularno ono što je dogovoreno u Ohridu, ali da ga to ne zanima.

- Ljudi to danas mnogi ne razumeju, vidim da je Rama pod pritiskom. U toku izborne kampanje su me protivnici napadali da gradim auto-put za veliku Albaniju, ali su dobili 11 puta manje glasova od mene. Ponosan sam na dogovor Severne Makedonije i Albanije. Možda ovo nama propadne, ali će svakako biti budućnost, ovde nema nikakve nove Jugoslavije, već boljeg života za naše građane - rekao je Vučić.

 

 

12.20 - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. veku kako bi bio bolje mesto za život.

- Otvorili smo jednu inicijativu, ja je zovem akcionim planom koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Sbriju, Albaniju i Severnu Makedoniju koji pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više od onoga što radimo u berlinskom procesu - rekao je Zaev.

Foto: Tanjug/Printscreen

Liderima tri zemlje pridružili su se i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavlja ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom dobar za ljude iz Srbije. Očekuje da će on, ipak, biti napadnut zbog važnosti odluka. Ne plašim se pritiska, znam da je dobro za ljude u Srbiji, baš me briga šta neko može da kaže, rekao je Vučić

 

 

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama, susreli su se sinoć i dogovorili su se da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posedovanje lične karte, potom zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura i skraćenje vremena za kamione na granicama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bubica

pre 4 godine

Pa sto to niste napravili pred 30 godina , pa jos tad da nam je bilo "dobro"

LakiUrosch

pre 4 godine

Bas tebe briga za sve.....to znamo odavno

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija