• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.11.2019

17:48

MAKRON ĆE POGURATI "MALI ŠENGEN"! Milivojević: Vučić će od francuskog predsednika dobiti tri vrste podrške

Politika

MAKRON ĆE POGURATI "MALI ŠENGEN"! Milivojević: Vučić će od francuskog predsednika dobiti tri vrste podrške

Podeli vest

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti tri vrste podrške od francuskog predsednika Emanuela Makrona i to za evropski put Srbije, za "mini Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom i za dijalog Beograda sa Prištinom na osnovama pronalaženja kompromisnog rešenja

Milivojević u izjavi za Tanjug ocenjuje da je predstojeći razgovor predsednika Vučića i Makrona u Parizu veoma važan jer je, kako kaže, evidentno da opstanka EU bez Francuske nema, ali i zbog Makronovih stavova koji se ne menjaju.

- Sastanak dvojice predsednika će biti značajan po više pitanja, prvo i najvažnije jeste - da ako je moguće da nam Makron bliže precizira svoje viđenje EU u budućnosti, platformu sa koje će EU nastupati u nekom budućem periodu i šta će biti sa politikom proširenja - naveo je Milivojević.

Kako kaže, Makron ostaje dosledan svojoj politici koju je promovisao još prosle godine na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji kada je rekao da će se zalagati za reformu unutar EU, odnosno za saniranje svih teškoća sa kojima je EU sada okupirana.

MOLIĆU MAKRONA DA PODRŽI "MALI ŠENGEN"! Predsednik Srbije od sutra u trodnevnoj poseti Parizu


Dodaje da je poslednjim izjavama u britanskom "Ekonomistu", gde je bio čak, kako navodi, i grublji nego ranije, Makron ostao dosledan svojoj viziji i politici koja daje prednost reformama u samoj EU, a onda pitanjima koja se tiču i nas, odnosno pitanju proširenja.

- Dobićemo tri vrste podrške - prvo potvrdu da EU ne odustaje od Srbije, pitanje mehanizama ćemo čuti, ali dobićemo podršku za naš evropski put" ,kao i za inicijativu Srbije na regionalnom planu - "mini Šengen", koji Srbija gura kao mehanizam koji je komplementaran sa ciljevima EU - kaže Milivojević i dodaje da ćemo podršku dobiti i za dijalog sa Prištinom na bazi pronalaženja kompromisnog rešenja.

Foto: Printscreen TV Pink

Zoran Milivojević


Milivojević smatra da je neophodno da EU nađe mehanizam da i prostor Zapadnog Balkana nekako apsorbuje i ističe da bez toga ne može uspešno da se govori o konceptu EU, pogotovu kada se EU suočava sa Bregzitom.

Tema o kojoj će dva predsednika razgovarati, a koja je za nas posebno važna - je pitanje Kosova i Metohije, odnosno da li će uslov za pristupanje Srbije ukoliko politika za proširenje i dalje bude aktuelna biti priznavanje nezavisnosti Kosova, smatra Milivojević i dodaje da je to za nas veoma bitno imajući u vidu stav Srbije da neće priznati kosovsku nezavisnost, da je to pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog interesa i da tu nisu mogući ustupci.

Razgovaraće se i o "mini Šengena", inicijativi za koju je, smatra Milivojević podrška Francuske u toj inicijativi veoma važna jer preko tog mehanizma te tri zemlje na neki način kompenzuju neizvesnost proširenja EU.

Taj proces je zaustavljen, to je jasno i mi ne treba da sedimo i čekamo i gubimo vreme, treba da  nađemo način da svoj razvoj, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose podignemo na viši nivo, pri čemu se oslanjamo na suštinu strategije EU, a to su četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, kapitala, ideja i roba - kaže Milivojević.

(VIDEO) VUČIĆ U ORHIDU: Baš me briga šta u Briselu misle o nama, meni je najvažniji život naših građana
 

Foto: Tanjug

U isto vreme rešavamo neka otvorena pitanja i nalazimo mehanizme da obezbedimo naš razvoj, stabilnost i budućnost regiona, kaže nekadašnji diplomata i dodaje da sve to činimo kompatibilni sa filozofijom EU.

- Na ovaj način se te zemlje i pripremaju za ulazak u EU u budućnosti tako da se ovo ne može tretirati kao zamena za pristupanje, ali može kao neka vrsta kompenzacije i kao nekakav mehanizam koji će nas bolje kvalifikovati kao kandidate. Zato nam je važno da dobijemo podršku - navodi Milivojević i podseća da je Vašington već dao podršku.

Kako kaže, s obzirom da se od EU sada ne može ni očekivati da se o nečemu izjašnjava zato što je u fazi početka rada svih struktura, a još nisu ni svi komesari izabrani, važno je da dobijemo podršku od članica pojedinačno.

- Makron je prava adresa za to i to zato što je i lider budućnosti i lider bez kojeg se ne može zamisliti budućnost reformisane Evrope i njene spoljnopolitičke platforme u budućem periodu - navodi Milivojević .

Važno je da EU razume da se Severna Makedonija, Srbija i Albanija na ovaj način ne odriču pristupanja, već da očekuju da se to nastavi, kaže Milojević ističući da je za Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su doživele neuspeh na zadnjem Evropskom savetu i nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora, to čak politički i važnije nego za Srbiju.

Ipak, naglašava, za sve je značajno, kao i za EU i to iz prostog razloga što jačanje ekonomskih odnosa i ugradnja standarda i normi EU relaksira i političke odnose i stvara bolji politički ambijent u našem regionu, pa bi na taj način Balkan, dodaje, mogao da prestane da bude "bure baruta" i da se stabilizuje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija