• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.11.2019

18:36

BILČIK: Opasno je menjati pravila proširenja Evropske unije

Politika

BILČIK: Opasno je menjati pravila proširenja Evropske unije

Podeli vest

Izvestilac Evropskog parlamentra za Srbiju Vladimir Bilčik kazao je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji, opasni, kao i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja

Prema navodima medija, Brisel bi na sledećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao da postavi nova pregovaracka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU ili ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Bilčik u intervjuu za podgoričku "Pobijedu" odbija ovakvu ideju, i ističe da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

- Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja. Pravila proširenja ne bi trebalo da budu promijenjena usred našeg politickog dijaloga sa zemljama kandidatima - rekao je Bilčik.

Foto: pixabay.com

MAKRON ĆE POGURATI "MALI ŠENGEN"! Milivojević: Vučić će od francuskog predsednika dobiti tri vrste podrške


Na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je "Pobjedi" nedavno saopšteno iz sedišta Saveta Evropske unije.

Predstavnici Francuske bi na ovoj sednici trebalo da iznesu predloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

Mogu da potvrdim da će na sednici Saveta ministara 19. novembra biti reči o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji - kazao je sagovornik "Pobjede" iz Saveta.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija