• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

11.11.2019

21:25

VUČIĆEVA POSETA PARIZU SVAKAKO DOBRA ZA SRBIJU! Makron će podržati mini Šengen-uteha za politiku proširenja

Politika

VUČIĆEVA POSETA PARIZU SVAKAKO DOBRA ZA SRBIJU! Makron će podržati mini Šengen-uteha za politiku proširenja

Podeli vest

Diplomata Vladislav Jovanović očekuje da će francuski predsednik Emanuel Makron na sutrašnjem sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dati podršku inicijativi "mini Šengena", tim pre što bi, kako kaže, regionalno povezivanje smanjilo razočarenje zemljama koje nisu dobile datum za počinjanje pregovora sa EU

Jovanović je za Tanjug ocenio da francuski predsednik nema previše interesa da sve to prati sa većom pažnjom, ali da mu inicijativa ne smeta, i da se podrškom "mini Šengenu" preporučuje kao prijatelj zemaljama na Zapadnom Balkanu, tim pre što sa drugih strana iz EU ne dolaze reči podrške.

On dodaje da je Vučićeva poseta Parizu svakako dobra za Srbiju, jer učesćem na značajnom međunarodnom skupu (Drugi Pariski forum o miru) Srbija na neki način predstavlja zemalja Zapadnog Balkana, govori u njihovo ime, i tako jača svoj značaj u međubalkanskim odnosima.

Govoreći o politici proširenja EU i novim predlozima Makrona, Jovanović ocenjuje da je EU dalek cilj koji sve više bledi, jer od početka nije bio dovoljno realan, budući da nismo nikada od 2000. godine jasno definisali da li želimo da uđemo u EU pod istim uslovima kao i drugi ili prihvatamo oštrije uslove.

On ne očekuje da će u razgovoru sa Makronom doći do nekog konkretnog odgovora u kom pravcu će se dalje kretati rešavanje kosovskog problema, koje, kako ocenjuje, Amerika trenutno drži u svojim rukama.

(FOTO) HVALA, DRAGI PRIJATELJU! Predsednik Vučić na večeri kod Makrona!

Ali, kako kaže, SAD neće moći same da reše taj problem i one će u trenutku kada približe stavove dveju strana morati da dobiju podršku i pokriće i drugih i to ne samo u EU, već i Rusije i Kine kao stalnih članova SB UN.

Kada je reč o Francuskoj i eventualnoj ulozi Emanuela Makrona u pokretanju dijaloga, Jovanović kaže da Francuska sada koristi izlazak Velike Britanije iz EU da se na neki način nametne kao prvi glas Unije, jer ostaje jedina zemlja u Uniji koja ima jako nuklearno naoružanje i na taj način više nego kompenzuje relativne ekonomske slabosti u odnosu na Nemačku.

Sa druge strane, smatra Jovanović, Makron voli da povlači i poteze na svetskoj šahovskoj tabli i misli da mu događaji idu na ruku, pa kao energičan, mlad, ambiciozan političar hoće da što više "svoju korpu napuni pozitivnim poenima".

- Mi smo mu bliži posle njegove posete Beogradu, mislim da se i emocionalno približio nama za razliku od drugih Francuza koji su se odaljili i da će imati interesa i da Srbiju zadrži u nekoj vrsti svoje političke orbite - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, u Parizu na Drugom Pariskom forumu o miru, moramo očekivati svetski debi domaćina - Makrona, kao novog aktuelnog lidera koji će hteti više da se preporuči svetskoj javnosti sa svoja četiri glavna poteza koje je povukao prethodnih nedelja.

(VIDEO) MAKRON PRIŠAO PRAUNUKU VOJVODE ŽIVOJINA MIŠIĆA! POSEBNA ČAST za Srbina na ceremoniji kod Trijumfalne kapije! (FOTO)

Jedan od tih poteza je "proglašavanje NATO-a praktično klinički mrtvim", kaže Jovanović i dodaje da drugi predstavlja Makronov poziv EU da se urazumi ili nikada neće postati super sila i značajan faktor.

Ostali potezi koje će Makron promovisati su, kako je ispričao Jovanović, njegovo zauzimanje za strateško partnerstvo sa Rusijom, odnosno poziv EU "da okrene leđa sankcijama" i njegov put u Kinu koji, dodaje, otvara Francuskoj perspektivu veće vojne i ekonomske saradnje, a istovremeno budućoj reformisanoj EU da igra značajnu ulogu takmaca u geopolitičkoj igri velikih sila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17