• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

13.11.2019

10:23 >> 10:30

SRBI ZABORAVITE RAZUM, KO "NORMALAN" JE VEROVAO DA ĆEMO POSLE 500 GODINA VRATITI KOSOVO?! Kusturica: Nemamo pravo da prestanemo da verujemo u čuda!

Politika

SRBI ZABORAVITE RAZUM, KO "NORMALAN" JE VEROVAO DA ĆEMO POSLE 500 GODINA VRATITI KOSOVO?! Kusturica: Nemamo pravo da prestanemo da verujemo u čuda!

Podeli vest

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica održao je u Andrićevom institutu u Andrićgradu predavanje „Peter Handke - apostol istine", svojevrstan odgovor ovog srpskog intelektualca na hajku podignutu protiv Handkea posle vesti da je austrijski književnik ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

- Istina da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu najbolje potvrđjuje ideju kako nikada ne treba priznati nezavisno Kosovo - rekao je Kusturica na početku predavanja.

Po rečima Kusturice, u slučaju Kosova i Handkea vezivno tkivo je najpre „nepopustljiva vezanost naše pravoslavne kulture za individualnost, za čovečnost", a „najbolji srpski primer upravo je Petar Handke individualista, kao što je bio i Ivo Andrić".
 
- Obojica su disciplinu katolika pretvorili u emocionalnost pravoslavca, čime spajaju dve inače nespojive krajnosti evropske kulture - reči su Kusturice.

 
- Nobelov komitet, kako i sam autor kaže, izveo je dokaze o njegovoj nevinosti, znači da je bio na listi krivih samo zbog toga što je mislio drugačije i što se izražavao drugačije o istoj temi koja je bila ideologizovana. Pred nama je dug put da svoju nevinost dokažemo, ali moramo da je dokazujemo. Mi smo u Handkeu pronašli svog arheologa - istakao je Kusturica na predavanju u Andrićevom institutu, čiji je direktor.
 
On je naglasio da razvojni put Petra Handkea upravo po iraciononalnoj osnovi može da se veže za sudbinu srpskog naroda, jer njegova literatura za razliku od Andrićeve ne nastaje na istorijskim frakturama i velikim društvenim promjenama.

- On izmiče svim prepoznatljivim šemama, ali u vremenu gašenja moralnog diskursa koji prati iščezavanje hrišćanske kulture, veliki pisac ne pristaje na krah morala i to je ključna tačka njegovog okretanja prema nama. On zna da je svaka civilizacija nastajala na visokim moralnim načelima - rekao je Kusturica.

EKSKLUZIVNO! OVO SU DIVLJACI KOJI SU UNIŠTILI FRESKU U HILANDARU! Priča koja je šokirala Srbiju! VANDALIZAM NA SVETOJ GORI!

- Srpske države su se kretale usponima i stramputicama, padovima s jedne, ali i večnom nadom i verom u pravedan život i slobodu s druge strane. Teritorija Kosovo i Metohije, ono što se na Zapada zove mutherland, izgubljena je 1389, ali je i vraćena vojnom operacijom 1912. Ko bi razuman rekao kako je moguće posle petsto godina čudo da se desi i da teritorija koja čini temelj jedne kulture, u Prvom balkanskom ratu bude vraćena onome kome pripada? Ko bi razuman nešto slično prepostavio 1830. kada je teritorija konačno oslobođena od vojnika Otomanske imperije!? Razuman niko, posebno ne oni sa smislom za realnost kakvih je oduvek bilo, a danas ih ima malo previše - rekao je Kusturica.
 
- Srpski narod je svaku pobedu skupo platio. Bio je na pobedničkoj strani u Balkanskim ratovima, kasnije izgubio milion i četiristohiljada ratnika u evropskom ratu za civilizaciju, kako je borbu u Prvom svetskom ratu nazvao maršal Klemanso. Sa dva antifašistička pokreta u Drugom ratu izgubio je još jedan milion stanovnika i bio brutalna žrtva nemačko-hrvatskog nacizma i transnacionalnih obaveštajnih podvala Velike Britanije. Kada je nedavno, u Poljskoj, obeležen početak Drugog svetskog rata, tamo su bili pozvani Nemci koji su taj rat i započeli, i Hrvati. Nije bilo Rusa i Srba. Organizatori obeležavanja Hitlerove invazije na Poljsku ne samo da su preskočili istorijsku činjenicu da se aneksija Češke republike desila godinu ranije, pre dogovora Molotov - Ribentrop, i da je Hitler za aneksiji Sudeta imao prećutnu saglasnost Engleske i Francuske. Šta bi bilo da su se recimo Englezi i Francuzi već tada suprotstavili Hitleru? Da li bi Drugi svetski rat bio tako krvav i i da li bi bolest i opsesija jednog naroda od Bizmarka do Hitlera mogla da se odvrati od snova o prisvajanju Krima, moravsko-vardarske doline, kontrole puta do Soluna i Bliskog istoka - nastavio je Kusturica.
 
- Kako da ih odvratimo od redovnog bombardovanja naše prestonice i gradova u Srbiji i Republici Srpskoj? Da li je prekjuče preminuli genije fizičar upravo njihova žrtva, jer je odrastao uz zračenja koje su posejali u bombardovanju 2000? Niko ne može da izvede dokaz da je navod tačan, ali može da ga nasluti. Ali tu je tačka na kojoj se preseca naš susret sa velikim piscem. Da nismo trpeli istoriju ne bismo imali ni tako velikog prijatelja - kaže Kusturica.

 

ZBOG ONOG ŠTO JE NIKOLA ŠAINOVIĆ SINOĆ OTKRIO U "ĆIRILICI" ZANEMELI SU SVI U STUDIJU, PA ČAK I MILOMIR MARIĆ!

- Da li onda, ako želimo da u budućnosti budemo braća sa ljudima kao što je Peter Handke, imamo pravo da prestanemo da verujemo u čuda i da se u tako promenljivom svetu neće ponovo desiti obrt na Kosovu? Ovo nije poziv na čekanje od petsto godina.Tu nam brzina o kojoj smo govorili i vremenima koja se menjaju idu u prilog.U vremenu kada su nagrade postale važnije od onih koji ih primaju, ponajviše zbog brzine kojom se ti propagandni filmovi odvijaju, Handke je vratio ličnost i delo na pozornicu. Učinio je to bez dodvoravanja javnom mnenju, toliko karakterističnom našim liberalima i njihovoj braći i sestrama i na Zapadu i na Istoku. On je vratio dostojanstvo liku i delu, kako se nekada govorilo, i nije slučajno da je dodela Nobelove nagrade kod fakir-fukare širom Balkana probudila trijumfalizam slugu koje su u glas grunule na Handkea - zaključuje Kusturica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Običan Srbin

pre 4 godine

Svaka ti je pogodila pravo u centar! Optimalno, bez viška i manjka reči u dijagnozi. Bravo Doktore - pozlatio se!

boca

pre 4 godine

Lepo,lepo ali šta ćemo sa tim Kosovom za 100-200 godina kada dole svi nažalost pomru od karcinoma.Karcinom kod šiptara je u tolikoj meri raširen da je to nestvarno a šiptarska vlast tu istunu krije na sve načine.Nažalost taj isti karcinom je raširen i kod srba koji žive na kosovu.Istina je jedna ali strašna a to je da na Kosovu i Metohiji jednog dana neće biti ni šiptara ni srba ni ptica ni trave.p.s.Ako je neko skoro išao unskom prugom od Jasenovca do Knina ne čuje se cvrkut ptica ni lavež pasa jer su tu pretežno živeli Srbi,koji su proterani , ali na Kosovu je stvar mnogo strašnija...

Vlado

pre 4 godine

Baš bih voleo da vidim tebe kako ga braniš sa puškom u ruci. Lako je biti umetnik, jer ne snosiš nikakve konsekvence, ali na ratištu je "malo" drugačje a ti o tome znaš samo iz priče drugih. Da je Kosovo u Srbiji, za 50-60 godina, bilo bi više Albanaca nego Srba. Pametnom dosta.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Ако има Бога тако ће и бити...Мора тако бити...!! Ако нема, онда и није важно...Никоме од Вас... Јер ко не верује, и не треба му веровати.,..

Petar

pre 4 godine

Ovi što su nas bombardovali planiraju na vekove. Njima dole nisu potrebni ljudi, nego teritorija.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija