• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

15.11.2019

20:12

SADRŽAJ MAKRONOVOG PAPIRA IŠČEKUJE CEO BALKAN! Evo šta na njemu piše, A TIČE SE I SRBIJE!

Politika

SADRŽAJ MAKRONOVOG PAPIRA IŠČEKUJE CEO BALKAN! Evo šta na njemu piše, A TIČE SE I SRBIJE!

Podeli vest

Postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova EU, ali i striktnija politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširenja — četiri su principa na kojima se zasniva francuski predlog reforme politike proširenja, saznaje danas Tanjug u Briselu

Francuska je četiri dana pred ministarski sastanak Saveta EU, koji je zakazan za 19. novembar u Briselu, zemljama članicama dostavila dokument koji sadrži predlog principa na kojima bi trebalo da se zasniva nova metodologija politike proširenja.

Dokument, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da Francuska „nedvosmisleno pruža podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana“.

Navodi se da su „bliže veze sa EU jedini put da zemlje regiona izgrade, odnosno konsoliduju svoje države na osnovama vladavine prava, da nastave ekonomski i društveni razvoj, da mladima obezbede budućnost i promovišu politiku proširenja“.

„Obnovljen princip pristupanja proizilazi iz neophodnosti da se podrže zemlje Zapadnog Balkana u reformama neophodnim da bi se u potpunosti uskladile sa vladavinom prava i opštim EU standardima“, stoji u francuskom dokumentu.

Time bi i građani regiona mogli konkretnije da vide koristi od pristupanja EU, i pre ulaska u punopravno članstvo.

Francuzi se i u ovom dokumentu zalažu za takozvanu „reverzibilnost“ procesa proširenja, odnosno za princip sankcionisanja zemlja koje nazaduju na putu pristupanja.

 

SRBIJA TREBA DA BUDE ZAHVALNA MAKRONU, ON JE SRUŠIO LAŽI EU KAKO NAS ŽELI! Vreme je da se okrenemo sebi i...

Izvori iz EU kažu za Tanjug da se očekuje da ministri opštih polova EU na sastanku 19. novembra kao poslednju tačku dnevnog reda razmotre situaciju u oblasti politike proširenja i pristupnog procesa, ali da se ne očekuje i definisanje konkretnih zaključaka Saveta EU.

Foto: Tanjug

- Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku - poručuju iz Saveta.

Navodi se da će ministarska diskusija u utorak biti usmerena u prvom redu na „definisanje radnog i vremenskog okvira“, kada je u pitanju rad na politici proširenja EU.

Iz Saveta EU, kojim trenutno predsedava Finska, podsećaju da je u pitanju „tranzicioni“ trenutak za EU institucije, i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije, koja bi trebala da, ukoliko bude zahteva od zemlja članica, izradi novu metodologiju politike proširenja.

 

(FOTO) FRANCUZI SU ARMANJAK SAČUVALI ZA SEBE, A KONJAK SU DALI SVETU! Vučić i Makron pili LUKSUZNO PIĆE od 7.800 dolara, A PRIČA O NJEMU JE IMPRESIVNA!

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da će se lideri EU „konkretnije“ vratiti pitanju politike proširenja, u Savetu EU smatraju da to neće biti pre Evropskog samita sledeće godine.

- Prethodno se moraju konkretno utvrditi i dogovoriti neki elementi politike proširenja, kako opet ne bi došli u ’ćorsokak‘ neslaganja, što je bio slučaj u oktobru - navode izvori iz Saveta.

Dodaje se i da u EU više „ne žele da vide blokadu“, već da je sve što se radi priprema za deblokiranje procesa pristupanja, konkretizacija i uspostavljanje konsenzusa o politici proširenja među zemljama članicama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 4 godine

Па по томе његовом, ми због тога што не желимо да признамо лажну државу Косово и одрекнемо се КиМ, има да будемо "реверзибилни" као нико, па онда је боље да баталимо ЕУ и да се потпуно ослонимо на Кину и Русију.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija