• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DUDVARSKI - M. DOBROMIROVIĆ

19.11.2019

10:11

HAŠIM TAČI JE SRBIN! HILANDAR IMA DOKAZ! Na Svetoj Gori sačuvan dokument! Pradeda mu je Radoslav Danilović!

Politika

HAŠIM TAČI JE SRBIN! HILANDAR IMA DOKAZ! Na Svetoj Gori sačuvan dokument! Pradeda mu je Radoslav Danilović!

Podeli vest

Tačijev pradeda Radoslav Danilović bio je pravoslavni sveštenik u Srbici, a u islam je prešao tek 1898. godine

Hašim Tači, takozvani predsednik lažne države Kosovo, ima srpsko poreklo, a dokaz za to čuva se u biblioteci manastira Hilandar, tvrde istoričari.

Prema navodima iz crkvenog letopisa koji se čuva na Hilandaru, Tačijev pradeda Jusuf Tači rođen je kao Radoslav Danilović i bio je pravoslavni sveštenik u Srbici. On je u islam prešao 1898. godine, promenio je ime u Jusuf i oženio se Albankom, sa kojom je dobio dedu Hašima Tačija i još četvoro dece.

Hteo da bude hodža

Stručnjaci tvrde da o svemu ovom postoji dokument, koji se nalazi u biblioteci manastira Hilandar, a koji potiče iz manastira Sokolica.

Polovina Albanaca sa KiM su Srbi

Prema mojim istraživanjima, na području Albanije i Kosova živi oko 40 odsto Albanaca koji su srpskog porekla
Božidar Kljajević, etnolog i istoričar

- U letopisu koji se čuva na Hilandaru navodi se da Radoslav Danilović prelazi u islam i menja ime u Jusuf Tači. Primivši islam, osim žene popadije, sa kojom je živeo, Jusuf se ženi Arnautkinjom iz jednog zaseoka sa Ćićevice, ali ona mu umire na porođaju. Jusuf, odnosno Radoslav, potom se ženi još jednom Arnautkinjom iz Glogovca i sa njom dobija petoro dece. Jedno od njih je bio deda Hašima Tačija - prenosi naš sagovornik, koji tvrdi da je imao uvid u dokument u manastiru Hilandar.

Prema njegovim rečima, iako Tačijev pradeda nije dobio versku upravu nad stanovništvom, uspeo je da veliku većinu svojih sunarodnika u Srbici preobrati u islam.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Verovatno se nadao da će postati hodža i ponovo dobiti versku upravu u Srbici. Međutim, do kraja života, 1929. godine, nije uspeo u tome - prenosi naš sagovornik, uz opasku da je krsna slava Danilovića bila Mitrovdan.

Da u ovome i te kako ima istine, potvrđuje i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je ranije za TV Hram otkrio da je Tači direktni potomak pravoslavnog sveštenika.

I albanski stručnjaci sve potvrđuju

Podsetimo, kako su pisali prištinski mediji, novinar i politički analitičar iz Albanije Mustafa Nanos svojevremeno je ustvrdio da Albanci sa Kosova i Metohije imaju srpsko poreklo, što je izazvalo burne reakcije medu njima.
I Mrdmend Meja, univerzitetski profesor sa Kosova, objavio je studiju koja ukazuje da je poreklo Albanaca blisko grčkom, sicilijanskom i vlaškom, ali i da više od 60 odsto Albanaca ima srpske gene.

- Hašim Tači je potomak sveštenika Danilovića. Taj Danilović je raščinjen zbog toga što se oženio nekom drugom ženom, muslimankom, i onda se poturčio. I evo šta se izrodilo i od njega sada šta se rađa... - rekao je mitropolit Amfilohije.

Foto: printscreen

Potpuna istina

Komentarišući sve ove navode, poznati beogradski etnolog i istoričar Božidar Kljajević kaže za Informer da je sve ovo 'apsolutna i potpuna istina'.

- Bavim se poreklom porodica već 45 godina. Sve ovo je suva istina! Prema mojim istraživanjima, na području Albanije i Kosova živi oko 40 odsto Albanaca koji su srpskog porekla. Ulcinjski Albanac dr Kaplan Burović, književnik, istoričar i publicista, tvrdi da je njih čak 60 odsto srpskog porekla. Albancima sigurno nije prijatno da ovo čuju, ali moraju da se pomire sa istinom i realnim stanjem - zaključuje Kljajević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 4 godine

Nekad bilo sad se spominjalo,pradeda je prodana duša kao Tači.Daleko im lepa kuća od pravoslavlha jer takvi su najgori po Srbe,i na KiM,i u ustašiji i u B iH,

Penzionerj

pre 4 godine

Neznam zasto se istrazuje kada je poznato da svaki nekadasnji srbin je najveci neprijatelj Srbima koji nisu promenili veru trpeci sva zverstva ustasa i ostalih. Takve treba ignorisati.

Marcco

pre 4 godine

Sada je sve jasno. Da su šiptari stvarno šiptari odavno bi se dogovorili i nikada ne bi ni došlo do svega onoga. Isto važi i za Muslimane pa i za Hrvate, pogotovu one najmilitantnije iz Zapadne Hercegovine, pokatoličene Srbe i najveće Ustaše (skoro pa jedine Ustaše). Inače, kakvu selekciju čini SPC kada prima sveštenike u svoje redove? Pop a menja veru i crkvu? Prvo ovi sa Kosova, pa silno sveštenstvo u Makedoniji 1945. ili kada već, pa danas ovi u Crnoj Gori. A bilo je "pravoslavnog" sveštenstva koji su 1941. godine osnivali Hrvatsku pravoslavnu crkvu, vernu Paveliću i NDH. To što je neko bio raspop je druga stvar, da ne kaže, kasno su se setili!

Marcco

pre 4 godine

Kada za dr Kaplana Burovića kažete da je Albanac, čovek dobije ospice. Pa celog svog života dokazuje sa uljcinjski Albanci nisu Albanci već albanizovani Crnogorci/Srbi.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Нема горег Турчина од ... - потурице...! То је свима општепознато... И доказано, кроз историју...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija