• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vidovdan.org

19.11.2019

12:01

NEBOJŠA BAKAREC: Marko Bastać u raljama života! (Dosije – Bastać)

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Marko Bastać u raljama života! (Dosije – Bastać)

Podeli vest

Mnogi pamte komediju Rajka Grlića iz 1984., "U raljama života", nastao po romanu Dubravke Ugrešić "Štefica Cvek u raljama života". Film govori o dogodovštinama stidljive, usamljene i introvertne službenice željne ljubavi i romanse. U slučaju Marka Bastaća koji je dospeo u ralje života, radi se o dogodovštinama arogantnog, bahatog i ekstrovertnog opštinskog službenika željnog novca i moći, piše Nebojša Bakarec, analitičar i odbornik SNS u Skupštini Beograda. Njegov tekst prenosimo u celosti:


 Dok se film "U raljama života" završava srećno po službenicu Šteficu Cvek, "film"o Marku Bastaću se izgleda neće završiti hepiendom.

Marko Bastać je po zanimanju producent. Star je 35 godina (1984.). Od 2006. do 2009. godine je radio u Đilasovoj firmi "Imoušn". Nestručan, arogantan i obestan, Marko Bastać je u rukovodstvu opštine Stari grad čitavu deceniju (od 2009.), a predsednik opštine je poslednje četiri godine. Tri puta je biran za predsednika opštinskog odbora DS Stari grad (2011., 2013. i 2015.). Važio je za veliku nadu omladine DS. Bastać je 18.12.2016. napustio DS. Demokratska stranka je 25.12.2016. saopštila:“Iz DS je izašla Bastaćeva rodbina i prijatelji“. Tom prilikom DS je optužila Bastaća „da je napustio DS nakon otkrivanja pronevere više od 10.000 evra, kroz izdavanje lažnih menica“. DS je još saopštila: “Privatizacija stranke na Starom gradu je nedopustiva i uvereni smo da je njihov izlazak pojačanje za pravu Demokratsku stranku”. “Njega (Bastaća, op.aut.) su sledili njegova supruga, njena sestra, njegova sestra i njen suprug, jedan rođak i majka njegovog kuma, kao i još neki njegovi prijatelji koji su deo ove nepotističke družine“, navela je DS.

Sada je Bastać potredsednik Đilasove stranke (verovatno) i predsednik gradskog odbora SSP. Podataka o tome ko su funkcioneri SSP nema na sajtu te stranke. Marko Bastać, i njegovih četrdesetak (?) odbornika, više ne predstavljaju građane koji su ih birali, niti stranke na čijim listama su izabrani i svi zajedno su više puta menjali stranke u tekućem mandatu. To je potvrdio i sam Bastać, 19.06.2019. za TV N1, kada je upitan ko čini vladajuću koaliciju na opštini Stari grad, Bastać odgovorio “slobodno lutajući odbornici“. “Vidite, to niko živ ne zna, toliko je odbornika protekle tri i po godine napustilo partiju i prešlo u neku drugu, ili postalo nezavisno od stranaka, da to više niko ne može da pohvata, pa ni ja“, rekao je Bastać.

Veliki režiser, Starograđanin Goran Marković je Bastaću prošle godine poručio: „Ne ulazeći u mračnu špilju u kojoj carujete, rešio sam da vam vratim poveći komad pleha koji se zove „Ključevi Jevremove“, i koji ste mi utrapili prošlog proleća. Ja naime, sa takvom vrstom ljudi, koji se na taj način ponašaju, ne želim da imam bilo šta“. Zbog čega Bastać krije da više nema podršku građana Starog grada (u Beogradu je nikad nije ni imao). Zbog toga što ti podaci samo naglašavaju činjenicu da već godinama Bastaćeva vlast nije ni legitimna, ali ni legalna. Bastać je samo anomalija, koja će, ako pravna država dođe do izražaja, po svemu sudeći ići na izvršenje krivičnih sankcija u odgovarajuću zavodsku instituciju.

Foto: Tanjug

Tokom izbora 2016., Bastać je ostao u DS, samo zbog toga što mu je bio potreban politički brend sa kojim bi mogao da uspe na Starom gradu, gde je DS vladala od 1996. do 2016, punih 20 godine! Već tada je on imao pripremljenu ideju o odlasku iz kompromitovane DS, ali je procenio da mu ta stranka može još jednom biti od koristi. Na izborima Bastaćeva DS lista je osvojila 20 od 56 mandata. Da bi mogao da vlada bilo mu je potrebno još najmanje 9 odbornika. Ostale stranke su osvojile sledeći broj odbornika: SNS – 14, DJB – 8, DSS-Dveri – 4, SPS-JS – 4, LDP-SDS – 3, SRS – 3. Posle izbora Bastać je primenio trik i lansirao nadstrančku ideju vlasti na Starom gradu, i u vlast pozvao sve odbornike i stranke koje su osvojile mandate. Time je postigao više ciljeva. Sebi je obezbedio više nego komotnu većinu.

Drugo, praktično je uništio opoziciju, i onemogućio stvaranje neke druge većine. Jedina stranka koja nije nasela na njegov trik je SNS. Ta stranka i danas ima netaknutu odborničku grupu od 14 odbornika i predstavlja jedinu opoziciju u opštini. Posle Bastaćevog poziva kome su se odazvale LDP, SDS, DSS, Dveri, SPS i SRS i deo DJB, ove stranke su praktično prestale da postoje na Starom gradu, vreme je pokazalo. Naprosto ih je asimilovala Bastaćeva većina. DJB se na Starom gradu raspao i izgubio i formalno odborničku grupu, zbog toga što su najmanje 4 odbornika DJB podržali Bastaća. Tako je Bastać namakao većinu od najmanje 38 odbornika (20 DS, 4 eks DJB, 4 SPS, 4 DSS-Dveri, 3 LDP-SDS i 3 SRS). Tokom godina, gotovo svi odbornici, izuzev 14 odbornika SNS, su više puta promenili stranačke boje, uključujući i Bastaća (dva puta). U prethodnom pasusu ste videli da danas ni sam Bastać ne zna tačno ko od odbornika vlasti kojoj stranci pripada. To nije ni važno zbog toga što im je zajednička jedna stvar- svi podržavaju Bastaća (njih oko 42) i tu podršku debelo naplaćuju. Bastać ih plaća na više načina, od kojih su neki nezakoniti (preko dve agencije (za pranje novca?) „Rispekt legal“ i „Kodeks trejd“).

Sredinom 2016. Bastać je napustio DS, uz uzajamne optužbe. Svih 20 odbornika DS je napustilo tu stranku, takođe. Bastać je odmah formirao grupu građana lukavog naziva „Čuvari Starog grada“ koja je marketingom i prodajom magle medijima i građanima, vešto prikrivala višegodišnje mahinacije Bastaća i njegove ekipe. Na gradske izbore 2018., Bastać je izašao sa svojom grupom građana pod sloganom „Šta radite, bre?“ i istakao je svoju kandidaturu za gradonačelnika. U toj kampanji se Bastać ponašao manje agresivno nego danas. Koristio je megafon, kao zaštitni znak, i veliki šator koji je postavio u Knez Mihajlovoj. Nekog stvarnog programa nije imao, već se sve svodilo na vešto manipulisanje javnošću, medijima, i društvenim mrežama. Jedina Bastaćeva ideja vredna pomena (iako nenamerno komična i vrlo neinteligentna) je bio predlog da se u Beogradu uvede ombudsman za kućne ljubimce! Zvuči kao šala, ali je to lansirano kao ozbiljna ideja! Šta građani Beograda i Starog grada misle o Bastaću najbolje govori činjenica da je on na tim gradskim izborima 2018., kao kandidat za gradonačelnika, od 1.599.525 birača Beograda dobio svega 3.841 glas ili 0,47 odsto, a od 55.725 birača Starog grada, Bastać je dobio mršavih 1.469 glasova ili 6 odsto. Ta mala podrška koju je Bastać imao pre godinu i po, sada je još manja. U Beogradu je nemerljivo mala, a na Starom gradu nije veća od 2 odsto. Taj fijasko je veoma pogodio sujetnog Bastaća. Nekoliko meseci posle tih izbora on se priključio Đilasovoj stranci sa svojim pratiocima i obožavaocima iz opštinske vlasti. Posle toga su Bastać i njegovi, višestruko podigli nivo agresivnog i ekstremnog ponašanja. Danas je ta grupacija poznata po kršenju zakona i vandalskom ponašanju koje je na ivici terorizma.

Foto: Tanjug

Po ponašanju Bastaćevih funkcionera, odbornika i simpatizera, u poslednjih godinu dana, ali i od izbora 2016., reklo bi se da svi oni više liče na pripadnike neke agresivne sekte ili kulta, a manje na pripadnike političke stranke. Na jednom širem nivou isto se može reći i za Đilasovu, Trifunovićevu i Obradovićevu stranku. Od svih njih, ipak najviše odlika sekte poseduje Bastaćeva grupa. Istorijat takvih sekti je najnepovoljniji po članove takve sekte. Oni su pljačkani, zloupotrebljavani, prisiljeni na sučesništvo u vršenju krivičnih dela i često terani u smrt, pojedinačno ili kolektivno.

Posle nastanka Đilasove i Jeremićeve stranke, većina odbornika vlasti Starog grada danas pripada tim dvema strankama, pa možemo reći da te dve stranke (SSP i NS) vladaju opštinom Stari grad, uz odbornike odbegle iz drugih stranaka. Naglasićemo da im je jedina opozicija odbornička drupa SNS od 14 odbornika.

Ušavši u Đilasov SSP, gladan moći i zaštite, Bastać se danas našao u nezgodnom položaju. Prete mu podnete višestruke krivične prijave za niz mahinacija, a uz to u toku su i ozbiljne istrage koje sprovode policija i tužilaštvo. Drugo, Đilas je delu opozicije (pa i Bastaću) nametnuo besmisleni stav o bojkotu izbora 2020. To se odnosi na sve izbore, pa i na lokalne. To znači da će Bastać, krajem proleća 2020., morati da odstupi sa vlasti na Starom gradu, posle izbora na kojima neće učestvovati, te ni teoretski neće moći da ostane na vlasti, zbog toga što neće imati odbornike u opštini, odnosno biće vanparlamentarna opozicija u opštini Stari grad. To je Bastaću smrtna presuda, zbog toga što je on na vlasti u opštini Stari grad već 10 godina, i ništa drugo u životu nije radio (posao u Đilasovom „Imoušnu“ je bio uslužna partijska sinekura). Odlaskom Bastaća sa vlasti u opštini, odleteće će i cela njegova uža i žira familija, kumovi i prijatelji. I šta će onda? Naravno, do izbora ima još pola godine, pa se stvari u vezi sa bojkotom mogu promeniti. Ako Đilas istraje na bojkotu, nije isključeno da će Bastać samostalno nastupiti na Starom gradu sa svojom grupom građana, ili će Bastać podmetnuti kao učesnika na izborima neku svoju grupu građana koja samo formalno neće biti povezana sa njim.

Bastaćeve najave vršenja krivičnih dela

Predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać je više puta najavljivao vršenje krivičnih dela i rušilačke akcije. Pre nekoliko meseci Bastać je izjavio da će rušiti gondolu tokom gradnje (TV N1, 14.03.2019.:“Sve što urade preko dana, mi odemo preko noći i uništimo“, rekao je Bastać na sastanku, upozorivši građane da u takvim akcijama može doći do hapšenja“).

U maju mesecu Bastać je izjavio da će ukoliko SZS dođe na vlast, sve što je građeno u poslednjih sedam godina vratiti u prvobitno stanje, što znači da će sve što je izgrađeno, srušiti (list „Danas“,16. maja 2019.:“Bastać je danas novinarima u opozicionoj „Slobodnoj zoni“ u Beogradu naveo da veruje da će se građani izjasniti protiv radova i obećao u ime svoje Stranke slobode i pravde da će oni „sve vratiti prvobitno stanje kada budu smenili aktuelnu bahatu i korumpiranu gradsku vlast““.

U intervjuu „Istinomeru“ 5.10.2019. godine, odgovarajući na pitanje o izborima na Starom gradu 2020. Bastać je izjavio: “Što se mene tiče, Srpska napredna stranka neće ući u ovu opštinu, jer su to lažni izbori. Sprečiću ih da održe izbore na Starom gradu. Neće se glasati tog dana na Starom gradu. Neću dozvoliti da se proglase rezultati. Neću dozvoliti fizički, ni na jedan drugi način da SNS uđe u opštinu Stari grad“. Time je po ko zna koji put najavio vršenje krivičnih dela.

Foto: Tanjug

Lista mahinacija Marka Bastaća

Kada je preleteo iz DS, ta stranka ga je optužila da je proneverio više od 10.000 evra, kroz izdavanje lažnih menica.

Meganepotizam. Zaposlio je sve članove svoje uže i šire porodice, svoje prijatelje (Andrej Belingar) i kumove (prvi Bastaćev kum, Lazar Lešnjak je bio član opštinskog veća, dok komunalnu inspekciju vodi drugi Bastaćev kum, Dejan Stojanović) u opštini i njenim preduzećima, ili ih plaća preko dve agencije. Bastać je 2016. izjavio:“Ne vidim ništa sporno da članovi moje porodice rade sa mnom i da me podržavaju” i „Na listi DS-a su moja supruga, rođak, sestra i sestrin muž“. (Uputnica 20.) Sam Bastać je na TV N1 priznao da su na njegovoj listi: na 12. mestu sestra njegove supruge Milica Lazić, njegova supruga na 18. mestu, na 14. mestu suprug njegove sestre Bojan Dimitrijević, po zanimanju frizer, a njegova sestra Ana Dimitrijević odmah iza njega na 15. mestu, njegov rođak Nemanja Janković je na 16. mestu, na 19. mestu venčana kuma njegove supruge, na 21. mestu majka njegovog venčanog kuma, na 22. i 23. mestu dve sestre njegovog venčanog kuma Dejana Stojanovića.

Potpuno je privatizovao opštinu. Dok je preduzeće „Poslovni prostor“ bio pod Bastaćevom upravom, naložio je da se godinama ne plaća porez na imovinu. Time je gradskom budžetu naneta šteta od gotovo 18 miliona evra (2,2 milijarde dinara). Te 2,2 milijarde dinara duga je morao da plati grad Beograd, kada je preuzeo „Poslovni prostor“.

Pod Bastaćevom vlašću SC “MGM“ je napravio dug od preko milion evra. Bezobzirno je smenio niz direktora ustanove kulture „Parobrod“, zbog toga što su ukazivali na kriminal.
Niz godina unazad troši desetine miliona na dve privatne agencije, preko kojih nezakonito plaća svoje odbornike i deo zaposlenih u opštini, a svi oni učestvuju u akcijama vandalizacije Beograda i u proganjanju ljudi.

Bastać je svog najboljeg prijatelja Andreja Belingera, posle teške saobraćajne nesreće koju je ovaj izazvao vozeći pod uticajem alkohola, sa pozicije člana opštinskog veća, unapredio u Načelnika opštinske uprave, umesto da ga najuri iz opštine.

Mediji su objavili da je Bastać deo narko klana, u kome se nalazi njegov brat Miloš Bastać, koji se nalazi na crvenoj poternici Interpola.

Bastać na ulicama Beograda organizuje nasilne akcije u kojima se uništava gradski mobilijar, saobraćajni znakove, imovina javnih preduzeća, vandalizuju gradilišta, napadaju radnici na gradilištima, i slučajni prolaznici koji se tome suprotstave.

Više puta je najavljivao vršenje krivičnih dela. Bastać organizuje hajke i pokušaje linča protiv zamenika gradonačelnika Beograda, i targetira Vesićevu porodicu organizovanjem linč hajki ispred doma porodice Vesić.

Bastać organizuje proganjanje neistomišnjenika po ulicama. Bastać je organizovao spaljivanje knjige o Beogradu (autora Gorana Vesića), od čije prodaje se finansira humanitarna akcija spašavanja života devetogodišnjeg Filipa Ivanovića, obolelog od maligne forme sarkoma.
Bastać je nedavno uhvaćen kako švercuje 13.000 evra preko granice. Da li je to onaj novac o kome govori njegov kum Lazar Lešnjak?

Bastaćev kum, prijatelj i bivši saradnik, uzbunjivač Lazar Lešnjak ga je optužio za niz krivičnih dela – mučenje, prebijanje, nanošenje telesnih povreda, nezakonito zadržavanje, i višegodišnju korupciju.

Optužbi za korupciju i nenamensko trošenje budžeta se pridružio i novi uzbunjivač, Danče Urošević, bivši direktor jedne od dve agencije koje su Bastaću pomagale u ispumpavanju novca iz opštine Stari grad.

Višegodišnja podrška Marku Bastaću

Već smo naveli da je Bastać svoju vlast, 2016. godine, konstituisao uz pomoć SPS, SRS, DSS, Dveri, LDP, SDS i dela odbornika DJB. Međutim, sve ove stranke, osim DJB, su nastavile da podržavaju sve što Bastać radi, i naredne tri i po godine, odnosno do dana današnjeg. Svi ti odbornici su tokom tri i po godine podržavali sve Bastaćeve tačke i predloge na sednicama SO Stari grad. Takođe, niko od odbornika ili opštinskih funkcionera tih stranaka se nnije nikada ogradio od Bastaćevih mahinacija i nasilja. Dvoje funkcionera SPS, je navodno 5. novembra, podnelo ostavke na funkciju zamenice predsednika opštine Stari grad i na položaj člana opštinskog veća. Međutim, njihova imena se i dalje, posle 12 dana nalaze na delu sajta opštine Stari grad, koji daje podatke o funkcionerima opštine, pa se može postaviti pitanje, da li su oni zaista odstupili sa svojih funkcija? Da li će odbornici SPS nastaviti da podržavaju Bastaća, to će se teško utvrditi. I oni su na platnom spisku kao i svi ostali odbornici koji podržavaju Bastaća. Socijalisti su još u maju 2019., najavili izlazak iz Bastaćeve vlasti, ali su to jednim delom ispunili tek pola godine kasnije. O svemu tome svedoči i uzbunjivač Danče Urošević, bivši izvršni direktor prodaje „Rispekt legala“ . On je potvrdio da su socijalisti i radikali učestvovali u Bastaćevim performansima protiv vlasti:“Tu informaciju sam dobio od Bastaćevih insajdera i proverio. Nisu to bili samo Dačićevi ljudi već i pojedinci iz SRS i koalicije DSS-Dveri. Oni su rušilački bataljon za političke ciljeve protiv Vesića, nisu dolazili na posao, ali su zato rušili po gradu. Isplaćivao sam im novac za političke akcije. Oni su glasali za njega, fizički ga branili i širili dezinformacije u novinama“.

Lideri SPS, SRS, DSS, Dveri, LDP i SDS će nastaviti da ćute o četvorogodišnjoj podršci Marku Bastaću. Nastaviće da ćute zbog toga što je teško objasniti zbog čega su podržavali čoveka koji je toliko dugo i toliko duboko umešan u nezakonitosti i malverzacije, odnosno zbog čega su dozvoljavali svojim opštinskim odborima da vode tako štetnu politiku u opštini Stari grad. Da li je taj novac koji su primali njihovi odbornici i opštinski funkcioneri, za podršku Bastaću, bio toliko važan? Lideri i predsednici gradskih odbora SPS, SRS, DSS, Dveri, LDP i SDS su bili itekako upućeni u Bastaćeve malverzacije. Prvo, imaju odbornike i funkcionere u opštini Stari grad. Drugo, tokom najmanje pet ili šest godina, mnogi mediji su objavili stotine izveštaja o mahinacijama Marka Bastaća. Treće, državni organi – Grad Beograd, DRI, Budžetska inspekcija grada i drugi, su tokom godina objavili kredibilne izveštaje o nezakonitostima u poslovanju opštine Stari grad i njenih preduzeća. I pored svega toga SPS, SRS, DSS, Dveri, LDP i SDS, nisu ništa preduzeli. Zbog čega? SPS je navodno napustila Bastaćevu vlast pre 12 dana, što je ipak pohvalno – ukoliko je tačno.

Foto: printsvreen

Uništavanje Sportskog centra MGM

Bastać je zajedno sa Đilasom, još 2009., godine, učestvovao u otuđivanju dela imovine SC „MGM“ – visoko profitabilnih teniskih terena. Vlasti opštine Stari grad i grada Beograda, su od 2009., pod Đilasovom komandom povlačile niz štetnih poteza po opštinu i Sportski centar „MGM“. Prvo su opštinari pod pritiskom republičkih i gradskih vlasti, čitaj Tadića i Đilasa, zlatnu koku Centra, teniske terene, na sumnjiv način dali na „korišćenje“ jednoj privatnoj kompaniji 2009. godine. Potom su Đilas, Bastać i DS, 2013., ušli u rat sa tom privatnom kompanijom i poveli sudski spor, koji traje do dana današnjeg. Zbog toga ta kompanija, besplatno a štetno po opštinu, upravlja teniskim terenima i dan danas. Rukovodstvo opštine Stari grad i grad Beograd (Đilas, Bastać i drugi) su dozvolili da privatna kompanija 2010. izgradi bez dozvole sprat više na objektu upravne zgrade teniskog centra i da bespravno izgradi još tri teniska i jedan rukometni teren. Od tada odgovornošću Đilasa i Bastaća (grada i opštine) nastaju ogromni finasijski problemi Sportskog centra „MGM“, koji je ostao bez prihoda od teniskih terena, ali i bez zakupnine privatne kkompanije. Sve to danas kriju i Đilas i Bastać, koji su opet u istoj stranci – SSP. Javno preduzeće „Milan Gale Muškatirović“ je pre preuzimanja od strane grada bilo u ogromnim dugovima. Ti dugovi su iznosili oko milion evra (komunalije – struja, voda, grejanje, telefonski računi, porez, dobavljači, krediti, kamate i dr.). Bastaćeva vlast je u SC „MGM“ počinila mnoge malverzacije. O kakvim se zloupotrebama radi, najbolje govori i činjenica da je opština protivzakonito založila imovinu SC „MGM“, koja nije opštinska već gradska svojina, zarad dobijanja kredita od 50 miliona dinara kojim je trebalo otplatiti deo ogromnog duga. To su svojevremeno potvrdili Luka Petrović, gradski sekretar za investicije, Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda, i konačno zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Dugovanja SC „MGM“ i opštine nisu nastala samo zbog problema sa gubitkom prihoda od teniskih terena, već i zbog neracionalnog (a sumnja se, i protivzakonitog trošenja novca). O tome su izveštavali mediji tokom godina. Kada već govorimo o mahinacijama u SC „MGM“, Marko Bastać bi morao da objasni zbog čega su se u ovom sportskom centru otpisivala dugovanja zakupcima suprotno zakonu i na štetu budžeta opštine i zbog čega je sportski centar „MGM“ uzeo kredit za renoviranje sale za mali fudbal, a umesto sale napravio igraonicu?

Grad Beograd je 13.11.2019. podneo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i odgovornih lica u Sportsko rekreativnom poslovnom centru “Milan Gale Muškatirović”, Dušana Raičevića, bivšeg direktora tog centra i grupe njegovih saradnika, na osnovu zapisnika Službe za budžetsku inspekciju Grada. Služba za budžetsku inspekciju izvršila je redovnu kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja, kao i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava u SRPC “Milan Gale Muškatirović” za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

U zapisniku te službe, koji ima 247 strana, navodi se da su utvrđene brojne zloupotrebe i finansijske malverzacije koje su to preduzeće ostavile u dugu od milion evra. U krivičnoj prijavi se navodi da su kršenja zakona izvršena kroz izdavanje prostora, povlašćene cene za zakupce, naplatu i ignorisanje zatezne kamate, kao i da odgovorna lica nisu preduzela pravne radnje radi naplate potraživanja zbog kašnjenja, da postupci javnog nadmetanja nisu zakonski sprovođeni, kao i da su konkursni uslovi “nameštani kako bi se eliminisali ‘nepoželjni zakupci'”. Navodi se i da je utvrđeno da su odluke donošene bez saglasnosti nadzornog odbora, te da su napravljeni pravni propusti, i to sa gotovo svim zakupcima. U prijavi se navodi i da su pojedini zakupci kasnili u plaćanju zakupa, a da rukovodstvo Centra nije preduzimalo mere da naplati zakup, i da su se pojedini lokali izdavali ispod tržišne cene – 100 dinara po kvadratu. Kako se navodi, rukovodstvo sportskog centra, iako su napravljeni milionski dugovi, nije pokrenulo postupke za prinudnu naplatu, niti je naplatilo ogromnu kamatu koju, usled docnje, propisuje zakon, što, dodaje se, znači da su praštali dugove suprotno zakonu i naneli štetu preduzeću. Dodaje se i da je usled takvog poslovanja, sportski centar dugovao Beogradskim elektranama za grejanje, EPS-u za isporučenu električnu energiju, kao i dobavljačima za tekuće nabavke, a nisu plaćane rate za kredite bankama. Služba za budžetsku inspekciju Grada je utvrdila sledeće nezakonitosti: donošenje odluka bez saglasnosti nadzornog odbora, izdavanje prostora po nameštenim uslovima, opraštanje dugova zakupcima prostora, neplaćanje rata kredita bankama, nameštanje uslova za konkurs, kršenje zakona i propisa, neplaćanje komunalija.

O mahinacijama u SC „MGM“, za vreme Bastaćeve vladavine, su mnogo puta izveštavali mediji. Izveštaji su govorili o dugovima preduzeća, kašnjenju u isplati zarada, blokadama računa, nezakonitom poslovanju u vezi izdavanja lokala koji pripadaju centru, nenamenskom trošenju sredstava, o nezakonitim tenderima i drugim zloupotrebama).

Najargumentovanije je istraživanje „Pištaljke“. Navedimo samo deo njihovog istraživanja o malverzacijama u SC „MGM“. „Pištaljka“ je nesumnjivo utvrdila kroz svoja dva istraživanja, da su čelnici opštine (Bastać i družina) i direktori SC „MGM“, „državne milione bacili na logo firme“ i da je SC „ Milan Gale Muškatirović“ „potrošio više 40 miliona na sumnjive nabavke“.

Istraživanje „Pištaljke“ o Sportskom centru „MGM“

Istraživanje od 03.05.2016.

“Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. maj“), čiji se godišnji gubici mere u desetinama miliona dinara, platio je 2014. godine više od 23.000 evra za logotip, a od tada istoj firmi još nekoliko miliona dinara za grafički dizajn. Ovaj iznos mnogo je veći od onog koji za dizajniranje logotipa traže poznate svetske firme za dizajn i u rangu je, na primer, sa iznosom od 33.000 dolara koliko je na vrhuncu svoje moći pre dvadeset godina američki energetski gigant „Enron“ platio za logotip čuvenom umetniku i dizajneru stotina logotipa Polu Randu. Sportsko-rekreativno-poslovni centar „Milan Gale Muškatirović“, kako glasi pun naziv ovog javnog preduzeća čiji je osnivač beogradska opština Stari grad, platio je firmi „View of New“ vlasnika Bora Miševića u aprilu 2014. godine 2.722.500 dinara za kupovinu žiga (logotipa) i grafički dizajn, što je iznosilo tačno 23.494 evra“. „Direktor SC „MGM“, Branislav Krekić (bivši direktor – op.aut.) je inače visoki funkcioner Demokratske stranke, bio je i poslanik te stranke u skupštini Srbije, a „Večernje novosti“ su u januaru 2012. godine objavile da je stranci donirao čak 291.000 dinara“.

„U martu 2015. godine „Milan Gale Muškatirović“ uplaćuje firmi „View of New“ 2.990.000 dinara za „usluge grafičkog oblikovanja“, a pre manje od dva meseca ponovo isplaćuje novac za istu namenu. Podaci o visini ove poslednje uplate se razlikuju – na portalu javnih nabavki upisan je iznos od 4.000.000 dinara, a u odluci o dodeli ugovora 770.000 dinara bez PDV-a. Ako su podaci sa portala tačni, firmi „View of New“ je sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ za poslednje dve godine isplatio ukupno 9.712.500 dinara“.

„Opština Stari grad, u kojoj je na vlasti Demokratska stranka, takođe ima višemilionsku saradnju sa „View of New“. Kako je utvrdila Državna revizorska institucija, ta opština je u martu 2013. zaključila ugovor vredan 4.062.000 dinara za usluge „unapređenja imidža Gradske opštine Stari grad i svih izabranih i postavljenih lica“. Revizori su utvrdili da je novac isplaćivan bez validne knjigovodstvene dokumentacije“.

Istraživanje od 02.06.2016.

„Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ (…) u poslednje dve godine potrošio je još 40.000.000 dinara na druge sumnjive javne nabavke, pokazuje istraživanje Pištaljke“.

„Ovo javno preduzeće čiji je osnivač beogradska opština Stari grad i koje beleži višemilionske gubitke u poslovanju kupilo je 260 (!) komada „antidekubitnih korektora“ kao da je u najmanju ruku reč o bolnici sa stotinama kreveta, godišnje plaća 4 miliona dinara za usluge „kol centra“ iako ima više od šezdeset zaposlenih (od kojih je neko mogao i da se javlja na telefon), za štampanje je dalo deset miliona dinara, a za instaliranje „sistema kontrole i naplate“ isplatilo je 18 miliona dinara“.

„Nepravilnosti u ovim javnim nabavkama ima mnogo. Tako su u konkursnoj dokumentaciji za nabavku „antidekubitnih korektora“ navedene ne samo njihove tačne dimenzije i sastav, već i boja – „svetlo bež led“ sa tačnom šifrom. Zato nije čudno da je na konkurs stigla samo jedna ponuda i da je ona izabrana kao „najpovoljnija“ – firmi „Melino-Relax“ d.o.o. isplaćena su tačno 3.420.144 dinara sa PDV-om“.

„Isključujući kriterijum bio je postavljen i za nabavku usluge pozivnog centra 2014. i 2015. godine – od ponuđača se tražilo da je prethodno imao ugovore sa tri javna preduzeća. Oba puta je pobednik bila firma „Uni Call“ iz Beograda, koja je ukupno dobila 7.273.500 dinara.

Povlašćena je i firma „Grafomarket“, kojoj je u poslednje dve godine rukovodstvo „Galeta“ za usluge štampanja isplatilo 9.940.332 dinara. Za taj iznos je ovaj sportski centar mogao u najmanju ruku da odštampa na hiljade luksuznih knjiga, a dobio je (bar po specifikaciji iz javne nabavke) samo potrošni materijal: memorandume, vizit karte, blokove, kese, letke, ulaznice i pozivnice“.

Foto: Informer

Vandalizacija grada i mnogobrojna krivična i prekršajna dela – hronološki

12.03.2019. Bastać i njegova grupa su u toku vikenda (9. ili 10. mart) nezakonito uklonili sve oznake nove ljubičaste parking zone. Zbog skidanja tabli protov Bastaća su podnete dve krivične prijave.„On je uništio gradsku imovinu. Nadam se da će kao i svaki kriminalac odgovarati po zakonu za uništavanje gradske imovine. Bastać je ovo uradio da bi skrenuo pažnju sa uništavanja Sportskog centra „Milan – Gale Muškatirović” gde je ostavio dug za grejanje, struju i vodu koji je ukupno veći od 90 miliona dinara“ izjavio je tim povodom zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

16.03.2019. Pristalice SZS su protivzakonito upale u Javni servis RTS, delimično ga demolirale, pretile zaposlenima i policiji. Predvodili su ih lideri SZS Đilas, Obradović, Bastać i mnogi drugi. Program RTS je bio prekinut više sati. Sumnja se da je to bio deo pokušaja državnog udara, čiji je jedan deo trebalo da bude zauzimanje državne TV.

17.03.2019. Pristalice SZS, predvođene Đilasom, Obradovićem, Jeremićem, Bastaćem i ostalima pokušale su da nasilno uđu u predsedništvo Srbije i primoraju predsednika Srbije da da ostavku. Kako u tome nisu uspeli, blokirali su zgradu predsedništva. U toku skupa demonstranti su vređali predsednika Srbije i policiju. Prethodni dan su pokušali da zauzmu RTS i da emituju svoj program (Uputnica 26.).

04.04.2019. Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Skupštini grada Beograda prekinuta je nakon što su lideri Saveza za Srbiju Boško Obradović, Nikola Jovanović, Marko Bastać i drugi, pokušali nasilno da uđu u zgradu Starog dvora. Članice Saveta za rodnu ravnopravnost izašle su ispred ulaza, kako bi okončale blokadu Skupštine Grada, posle čega je došlo do verbalnog sukoba. Pripadnici SZS su vređali okupljene žene, a gradski odbornik SZS, Miloš Pavlović je pretio da će udariti jednu od okupljenih žena.

04.04.2019. Predstavnici SZS, predvođeni Bastaćem, su 4. aprila uklonili i uništili ograde koje su se nalazile u Kolarčevoj ulici, zbog radova na Trgu Republike, i odneli ih pred sedište Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

07.04.2019. Bastać je tog dana zajedno sa aktivistima opozicionog Saveza za Srbiju u Kolarčevoj ulici u Beogradu, učestvovao u sprečavanju rekonstrukcije Trga Republike.

09.04.2019. I tog dana je Bastać blokirao ovo gradilište u centru Beograda.

13.04.2019. Pristalice Marka Bastaća, predsednika Opštine Stari Grad, u rano jutro tog dana su iz zgrade Skupštine opštine nasilno izbacili odbornike SNS. Prethodnog dana su odbornici SNS došli su u salu Skupštine opštine Stari grad, protestujući protiv nezakonitih radnji Bastaća i njegove vlasti. Postupili su slično poslanicima SZS koji su protestovali u Skupštini Srbije. Međutim, dok poslanike SZS, niko nije dirao, a kamoli izbacio iz Skupštine Srbije, dotle je Bastaćeva SZS vlast postupila potpuno suprotno tome, ne obazirući se na pravo legalno izabranih odbornika SNS da borave u sali Skupštine opštine.

18.04.2019. Bastać je sa svojim pristalicama blokirao radove na Trgu. Okupljeni su tražili obustavu radova, razgovor s gradonačelnikom i hitno razrešenje zamenika gradonačelnika.

24.04.2019. Blokada radova na Trgu Republike je trajala 12 časova.

Bastać je sa svojim pristalicama, tokom aprila i maja 2019., mnogo puta blokirao radove na Trgu i verbalno se sukobljavao sa neistomišljenicima.

07.05.2019. Bastać je i tog dana sa svojim pristalicama blokirao radove na Trgu Republike.

Bastać je tog dana najavio blokadu koja će trajati puna 24 sata.

Foto: Informer

08.07.2019. Mediji su tog dana objavili da je Služba za budžetsku inspekciju utvrdila da je rukovodstvo opštine Stari grad, koju vodi Marko Bastać, nezakonito potrošilo skoro milion dinara (906.141) u restoranima. Budžetski inspektori utvrdili su da je ova opština 906.141 dinara potrošila na hranu i piće, bez sprovedenog postupka javne nabavke, kako to nalaže zakon.

Opština Stari grad je 06.08.2019., po ko zna koji put zaključila ugovor vredan 50 miliona dinara o angažovanju dodatne radne snage – 52 radnika na godinu dana, za “nesistematizovane poslove”. Gradski sekretar za investicije, Luka Petrović je 08.08.2019., optužio predsednika opštine Stari grad, Marka Bastaća da na taj način “izvlači novac iz opštinskog budžeta za svoju političku stranku“. „U stvari, Bastać na taj način opštinskim parama plaća svoje odbornike, službenike Đilasove stranke, u koju je nedavno prešao, huligane koji uništavaju grad i zaustavljaju radove“ – rekao je Petrović. „Pozivam nadležne organe da istraže poslovanje Gradske opštine Stari grad i firme “Kodeks trejd” jer ne postoji primer u Srbiji, a verovatno ni u Evropi, da jedan predsednik opštine 20 odsto para iz budžeta izvuče preko privatne firme i potroši za svoju stranku“. Prema Petrovićevim navodima, Bastać je tokom ove godine na ime drugih sličnih ugovora, ovoj firmi već prebacio 42 miliona dinara, što znači da je ta firma tokom ove godine dobila ukupno 92 miliona dinara.

31.08.2019. Bastać je sa svojim pristalicama tog dana izazvao incident tokom otvaranja Trga Republike i prve promotivne vožnje “Vrabac servisa”. Marko Bastać i njegove pristalice su se najpre okupili na Trgu Republike, da održe “poslednju blokadu” Trga, gde su upalili baklje, zviždali i skandirali. Nakon toga su se uputili za kolonom vozila “Vrabac servisa” i verbalno se sukobili sa funkcionerima grada. Incident je bio na ivici fizičkog sukoba. Bastać i njegovi su nasrtali na goste na otvaranju Trga Republike, proganjali su ih, i zaprečavali im kretanje.

01.11.2019. Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv predsednika opštine Stari grad i šefa gradskog odbora Đilasove stranke, Marka Bastaća. Kako je potvrdila portparolka tužilaštva Irena Bjeloš, poslat je nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i proveri navode koje je izneo uzbunjivač Lazar Lešnjak. Tužilaštvo je poslalo nalog policiji da prikupi obaveštenja i proveri navode uzbunjivača Lazara Lešnjaka.

05.11.2019. Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je javnost da su pripadnici policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, 04.11.2019., došli u opštinu Stari grad kako bi prikupili neophodnu dokumentaciju povodom istrage o mogućim zloupotrebama u ovoj opštini. „Podsećamo javnost da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi predistražni postupak povodom navoda uzbunjivača i bivšeg funkcionera opštine Stari grad Lazara Lešnjaka o korupciji u ovoj beogradskoj opštini“ – navedeno je u saopštenju MUP.

07.11.2019. Mediji su tog dana objavili da je Budžetska inspekcija grada Beograda utvrdila brojne nepravilnosti u poslovanju opštine Stari grad, i da tereti predsednika opštine Stari grad, Marka Bastaća i njegove najbliže saradnike za malverzacije prilikom zapošljavanja, isplate troškove prevoza, naplaćivanja usluga pomoći starim licima, i mahinacije u vezi sa korišćenjem aparata za kokice. Oni se terete da su oštetili budžet te opštine za više od 80 miliona dinara.U izveštaju, budžetski inspektori su konstatovali, prilikom vanredne kontrole, brojne nepravilnosti i „činjenične opise radnji iz kojih proizilazi izvršenje krivičnog dela“. Nakon detaljnog uvida u dokumentaciju, inspekcija je utvrdila da je opština Stari grad, čiji je predsednik i odgovorno lice Marko Bastać, potrošila 71.896.114,40 dinara više od ugovorenog, samo na zapošljavanje ljudi preko kompanija „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“.

07.11.2019. Mediji su tog dana, takođe objavili da je Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda, posle utvrđivanja nepravilnosti u poslovanju, podnela protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, saopštila je načelnica uprave grada Beograda Sandra Pantelić. Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu. Budžetska inspekcija u prijavi navodi da je kontrolom konstatovan niz nepravilnosti, pa su dati činjenični opisi radnji iz kojih proizilazi izvršenje krivičnog dela – nabavka usluge posredovanja prilikom angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u Gradskoj opštini Stari Grad (71.896.114,40 više od ugovorenog posla, za zapošljavanje kadrova). Krivičnom prijavom Bastaću se na odgovornost stavljaju i nepravilnosti zbog izbegavanja primene propisa koji uređuju novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i u vezi sa isplatama naknade za prevoz angažovanih lica (1.464.499,18 za isplate naknada za prevoz – iznos suprotan ugovorima). Tereti se i da je kao predsednik GO Stari grad 5. jula 2018. godine platio privrednom društvu „Kodeks trejd“ d.o.o iznos od 200.000 dinara bez pravnog osnova. Takođe, utvrđeno je da je kao naredbodavac za izvršenje budžeta GO Stari grad, 18. juna 2018. godine izvršio isplate u ukupnom iznosu od 210.735 dinara bez pravnog osnova, čime je takođe, u tom iznosu, naneta šteta opštinskom budžetu, navodi se u prijavi. Bastać se sumnjiči i da je izvršio plaćanja Agenciji „Nana S. V.“ od skoro četiri miliona dinara, bez dokaza da su geronto domaćice iz te agencije zaista pružale pomoć u kući starim i iznemoglim osobama (3.928.511 dinara bez dokaza o ostvarenim uslugama). Krivičnom prijavom Bastaću se na teret stavlja i umanjenje prihoda od naknade za postavljene aparata za kokice od korisnika javne površine, za 40 odsto, čime je naneta šteta opštinskom budžetu od 2.8 miliona dinara. Ukupno je konstatovano nezakonito trošenje 80.681.773 dinara. U krivičnoj prijavi detaljno su opisane radnje izvršenja za koje se tereti Bastać i priloženi dokazi kojima se pokrepljuju te tvrdnje, kao i računi koje je podneo Danče Urošević, u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem (više u poglavlju o uzbunjivaču Dančetu Uroševiću).

Slučaj Belinger

U noći između 28. i 29. marta 2017., Andrej Belinger, tada član opštinskog veća opštine Stari grad, najbolji prijatelj i desna ruka Marka Bastaća, je izazvao je udes oko 2 i 30, posle ponoći, na Novom Beogradu, vozeći sa čak 1,58 promila alkohola! On je vozeći “reno megan” išao velikom brzinom autoputem, nedaleko od Sava centra, i otpozadi je udario “škodu fabiju”, čiji je vozač samo pukom srećom pretrpeo lakše povrede! Pijani Belinger je nakon alko-testa urađenog na VMA priveden u policijsku stanicu na trežnjenje. Pre udesa Belinger je počinio još krivičnih dela (vožnja pod uticajem alkohola, nedozvoljena brzina, bežanje od policije…). „Policijski presretač primetio je “reno megan” koji se kretao velikom brzinom preko mosta Gazela u smeru ka Novom Beogradu. Presretač je krenuo za njim, ali vozač “renoa” je nastavio da se kreće velikom brzinom“. Do stravičnog udesa je došlo samo nekoliko stotina metara dalje, kod benzinske pumpe. – „Zbog velike brzine, vozač “renoa” je izgubio kontrolu i naleteo na “škodu fabiju”, koja se kretala ispred. Od siline udara oba automobila su uništena. Policija je na licu mesta Belingaru uradila alko-test, ali je ipak odvezen na VMA da bi se dobili tačni rezultati. Nakon toga je odveden na trežnjenje“ – naveli su u policiji. Na mestu nesreće, tokom uviđaja, pojavio se i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad (Uputnica 39.). Posle tog skandala Bastać je svog najboljeg prijatelja unapredio u Načelnika opštinske uprave.

Zloupotreba prostora zgrade Opštine Stari grad

Marko Bastać je protivzakonito, a besplatno, ustupio dve kancelarije na trećem spratu zgrade opštine Stari grad (kancelarije 49 i 50) televiziji Šabac (Uputnica 40.). Iz dve navedene kancelarije izbačen je deo jedne opštinske službe i zaposleni u toj službi. Tu je napravljen improvizovani studio TV Šabac, u kome gostuju Đilas i ostali funkcioneri SZS, da ne bi morali fizički da odlaze u Šabac na TV. Jednostavno, prostorije državnog organa nije moguće ustupiti, dati na korišćenje, ili iznajmiti na ovaj način. Prema odredbama Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini grada Beograda, gradske opštine ne mogu da izdaju u zakup poslovne zgrade ili njihove delove. Uz to opštine su dužne da svoj prostor koriste isključivo u sklopu obavljanja poslova iz svoje nadležnosti.

Prvi uzbunjivač – Lazar Lješnjak (A od kuma…!)

Javnost je ostala šokirana i zgađena posle svedočenja pravog insajdera i uzbunjivača, Bastaćevog kuma (Bastać je bio Lešnjakov kum na venčanju), prijatelja i nekadašnje leve ruke u opštini Stari grad, Lazara Lešnjaka (Uputnice 41. 42. 43. i 44.). Mene lično, kao političkog analitičara, stanovnika opštine Stari grad i dobrog poznavaoca prilika u opštinskoj vlasti, tu gotovo ništa nije iznenadilo. Sve to je bilo u skladu sa onim što je godinama prodiralo u javnost, a ticalo se malverzacija u toj opštini. Iznenadila me je jedino hrabrost i volja Lazara Lešnjaka da istupi i da optuži i sebe. Lazar Lešnjak je diplomirani inženjer šumarstva. Lešnjak je od 2012. do sredine 2018. bio član opštinskog veća, bivši je član DS, bio je sve vreme uz Bastaća i u grupi građana, i bio je član SSP (stranka je osnovana 19.04.2019.). Po svedočenju Lazara Lešnjaka, koje je 31.10.2019., emitovano na TV „Studio B“, on je krajem maja 2018., doživeo torturu u prostorijama nekadašnje Bastaćeve grupe građana, a tada, u maju 2018., Đilasove stranke SSP. Fizičko mučenje je trajalo od 21 čas, pa do 5 ujutru, narednog dana – čitavih osam časova. Torturu je vodio Marko Bastać, koji je bio glavni mučitelj. U mučenju su još učestvovali Andrej Belinger, funkcioner SSP, Bastaćeva desna ruka i načelnik opštinske uprave Stari grad, kao i Vojislav Bastać, brat Marka Bastaća. Mučenju je prisustvovao i Dejan Stojanović, funkcioner SSP, načelnik komunalne inspekcije Stari grad. On nije mučio Lešnjaka, već je igrao ulogu „dobrog policajca“. Tortura je podrazumevala protivpravno zadržavanje, vezivanje ruku i nogu za stolicu, isleđivanje i fizičko i psihičko mučenje. U to je bilo uključeno batinanje po glavi i telu, davljenje kesom preko glave. Psihička tortura je obuhvatala ponižavanje, pretnje, čak i seksualnim nasiljem, i zahteve da žrtva prizna ono što mučitelji traže. Uzrok torture je to što Lešnjak nije dostavio Bastaću jednu preuzetu kovertu sa mitom od 6000 evra, koji mesec ranije.

Foto: printscreen

Povodom mučenja, korupcije i krivičnih dela Marka Bastaća, Lešnjak u svom svedočenju, između ostalog kaže:“Sa Markom Bastaćem se znam od 2006. godine, postali smo venčani kumovi. Kao njegov kum, pratio sam bespravnu gradnju na Starom gradu, i bespravni graditelji su mogli da sagrade nešto u srcu Dorćola uz određenu finansijsku nadoknadu koje sam ja bio dužan da preuzmem i odnesem Marku. Tih koverata je bilo desetak i radi se o sumi od nekoliko desetina hiljada evra. Na sastanak u devet uveče došli su još i Andrej Belinger i Dejan Stojanović. Sastanak je počeo tako što nam je Bastać plastičnim kaiševima vezao ruke i noge za stolice i rekao: “Sad ćemo da se igramo kviza.” Mislio sam da je šala, ali kad je počeo da nabraja i pita da li poznajemo određene ljude, shvatio sam da nije. Ja sam ih prepoznavao, jer su imali veze sa bespravnom gradnjom u Starom gradu. Kada su Andrej i Dejan rekli da navedenu osobu ne znaju, odvezao ih je. Na svako njegovo naredno pitanje ukoliko nije bio zadovoljan odgovorom, bio sam udaran prvo onim kanapom za preskakanje, bio sam šiban po telu, sedeo tako vezan… Počelo je u devet uveče, došao sam kući u pola šest ujutru kući. Tokom noći odgovarao sam na bezbroj pitanja, a sve u vezi sa kovertom koju mu nisam odneo… Gde sam bio, u koliko sati, šta sam pio na nekom sastanku… Klasično mučenje. Ako nije bio zadovoljan odgovorom, dobijao sam udarac pesnicom u glavu, u stomak, stavljena mi je kesa na glavu da se malo kao i gušim, da se mučim… Uključen je bio TV na maksimalno, da se ne čuje šta se dešava. Andrej (Belingar op.aut.) me je isto udario dva ili tri puta, vikao je na mene i pitao “da li je moguće da sam to uradio”.Zvala me je supruga na telefon, da pita gde sam, Marko se javljao i govorio da smo na sastanku. Doneli su i neke flaše vina, pravili pauze u drugoj prostoriji gde su pili i dogovarali se šta dalje. Oko 4 ujutru se pojavio Vojislav, jedan od Markove braće, valjda od strica. Podelio mi je par udaraca u lice i rekao da ne smem tako više nikada da se ponašam. Zapretili su mi da bilo kome šta kažem. Ni porodici, ni policiji, da ne bismo imali gadne probleme. Kući sam došao u 5.30 i rekao supruzi da ne radim više u Opštini Stari grad. Rečeno mi je da polovinom juna na Skupštini opštine podnesem ostavku, pa sam to i uradio. Kao čovek od Bastaćevog poverenja i njegov venčani kum, jedno od zaduženja u Opštini mi je bilo i pokrivanje rada građevinske inspekcije. Bezbroj je primera bespravne gradnje u centru grada i srcu Dorćola. Onde gde je Bastać imao dogovor sa graditeljima, ja sam morao da pokrijem papirološki. Slao sam inspektore na određene lokacije, a oni su revnosno obavljali svoj posao. Opština bi onda donosila rešenje o rušenju, gradilište smo ograđivali trakama, ali su graditelji i dalje bespravno zidali, jer su za određenu sumu novca sa Bastaćem sklopili dogovor. Nikada nismo uklanjali sporne objekte, jer smo se vadili na nedostatak novca u budžetu. Imao sam zadatak da uzimam koverte u kojima je bio novac od tih bespravnih graditelja i da ih donosim Bastaću. Bilo je desetak takvih primera u mom mandatu, koji se sve skupa mere desetinama hiljada evra. Moj pakao od života počinje kada sam jednu od tih koverata zadržao za sebe“.

Lešnjak je rekao da je iza njega težak period od godinu dana skrivanja i straha za bezbednost, jer su ispred zgrade u kojoj živi dolazili ljudi povezani sa divljom gradnjom. Posle toga je, kaže, morao da se skloni u Pariz, gde je radio u kafiću i pomagao u građevinskim poslovima.

„Morao sam da izađem u javnost, jer ne mogu više da živim sam u stranoj zemlji, odvojen od porodice, već želim da se vratim normalnom životu“ – zaključio je svoju ispovest Bastaćev kum.

Foto: printscreen

U svojoj pisanoj izjavi o korupciji, predatoj nadležnima u Gradu Beogradu, Lazar Lešnjak je u svojstvu uzbunjivača obelodanio sledeće malverzacije Marka Bastaća, u kojima je i sam učestvovao i kojima je bio direktni svedok:

– Bastać je jednom građaninu uzeo 5.000 evra, od dogovorenih 30.000 za legalizaciju objekta, ali ovaj nije hteo da da ostatak mita, pa mu je poslata inspekcija.

– Bastać je za nadziđivanje stana u Gospodar Jevremovoj uzeo 2.000 evra.

– Bastać je izdavanje upotrebne dozvole u zgradi u Nušićevoj naplatio 2.000 evra.

– Bastać je jednom kafiću na Dorćolu uzeo 3.000 evra za nadgradnju.

– Bastać je stopirao postupak protiv bespravne gradnje od oko 70 kvadrata na „Dorćol placu“ dok funkcioner N. K. ne završi legalizaciju. (Autoru ovog teksta poznat je podatak iz APR, da je vlasnik „Dorćol placa“, Veselin Simonović, bivši glodur Blica, prijatelj Dragana Đilasa i simpatizer DS, a sada verovatno SSP. Stoga ovaj podatak o korupciji koji je izneo Lešnjak, zvuči sasvim uverljivo).

– Onih 6.000 evra koje je Lešnjak prisvojio i zbog kojih je mučen, je novac građanina L. G. kome je legalizovano 80 kvadrata nadgradnje stana u Ulici cara Uroša.

– Bastać nije hteo da šalje inspekciju u nelegalnu perionicu kod Luke Beograd, zbog toga što je postigao dogovor sa njenim vlasnikom.

– Bastać je isposlovao da nadležni organi sruše krov jedne kuće, zbog toga što vlasnik nije hteo da mu da 30.000 evra za legalizaciju.

– Bastać je obezbedio parking mesta klinici “Medigrup”, koja ima kliniku u zgradi u ulici Cara Dušana. To je urađeno na štetu stanara te zgrade kojima su ta mesta pripadala.

Slučaj „Bastać“ je pratilo i prati, gromoglasno ćutanje cele SZS opozicije. Ni jedna od mnogo stranaka SZS nije se oglasila povodom optužbi uzbunjivača Lešnjaka i Uroševića. Iz Bastaćeve stranke, SSP – muk. Predsednik SSP, Dragan Đilas, koji komentariše sve i svašta, o Bastaćevom skandalu i aferi ćuti gotovo tri nedelje. Sam Bastać se oglasio u dve emisije na Đilasovoj TV Ns. U emisiji „Među nama“ on je rekao da je kompletno svedočenje Lešnjaka neistinito. Kao Lešnjakov motiv on je nepromišljeno naveo to da je Lešnjak ucenjen od strane vlasti.

Tu se postavlja pitanje, na koji način vlast može uceniti čoveka o čijim poslovima ništa ne zna, i koji je u junu 2018. godine, napustio Srbiju i do skora živeo u Francuskoj? Lešnjaka je mogao da uceni Bastać ili neko drugi kome bi Bastać saopštio šta su radili u opštini Stari grad, ali ne i gradska ili republička vlast. U pokušaju da nešto kaže o svom kumu Lešnjaku, Bastać je rekao da je Lešnjak iznenada, u junu prošle godine, saopštio da je nezadovoljan svojom platom u opštini, i da ne može da izdržava porodicu i da je odlučio da ide da radi u Francusku, i da podnese ostavku na funkcije u opštini. Sve to zvuči baš nategnuto. Plate i privilegije funkcionera u opštini Stari grad su značajne, a posao lak, stoga potpuno neubedljivo zvuči to da je neko rešio to da odbaci i da ode trbuhom za kruhom, u zemlju čiji jezik ne govori i gde nikoga ne poznaje. U toj emisiji je gostovao i bivši sudija i tužilac, Sead Spahović, nekada blizak SPO-u i DS-u. On je sa druge strane izneo sasvim drugi motiv Lešnjakovog svedočenja – osvetu. Možda se radi i o osveti? Međutim sveti se onaj ko ima zbog čega da se sveti! Dakle, Spahović je insinuirao da Lešnjakove optužbe o mučenju zbog 6000 evra (koje Lešnjak nije odneo Bastaću), mogu biti istinite i da se Lešnjak Bastaću sveti zbog svega toga. Iz toga proističe da navodi Lešnjaka o torturi i korupciji mogu biti istiniti, čim se zbog toga sveti. Bastać je ćutao i nije negirao navode Seada Spahovića. Dva dana posle toga Bastać je gostovao u „Utisku nedelje“ i Biljana Srbljanović ga je u svom komentaru optužila da se branio neuverljivo, da je „gutao knedle“ i „muljao sa odgovorima“, da je „jedan očigledni mutljivac“ i „muljator“. Eto toliko je bio uverljiv. Posle toga je i Bastać prestao da daje izjave povodom svog skandala i afere (Uputnica 47.)

Drugi uzbunjivač – Danče Urošević

Neko će možda osporiti kredibilitet uzbunjivača Lazara Lešnjaka, na osnovu one narodne izreke „Jedna lasta ne čini proleće“. Nekoliko dana posle svedočenja prvog uzbunjivača-insajdera, pojavio se i drugi, te eventualne malopređašnje primedbe otpadaju. O korumpiranosti Marka Bastaća, svedočio je 04.11.2019. godine, Danče Urošević, preduzetnik koji se uglavnom bavio kompanijama za privatno obezbeđenje. Bio je direktor nekoliko njih. Pregledom njegovih tragova, na Guglu, vidi se da nema naznaka povezanosti sa sumnjivim licima ili poslovima. Danče Urošević je takođe dobio status uzbunjivača, i svoj pisani iskaz dao je nadležnim organima. Danče Urošević je bivši pravni zastupnik kompanije (agencije) „Rispekt legal“, jedne od dve kompanije (druga je „Kodeks trejd“) koje su služile kao paravan za nezakonito trošenje novca opštine Stari grad. Pretragom podataka u APR vidimo da su i “Rispekt legal” i “Kodeks trejd” registrovani kao privredni subjekti. Zvanično “Kodeks trejd” bavi čišćenjem i održavanjem zgrada, dok je “Rispekt legal” zvanično „privatna agencija za ustupanje ljudskih resursa“. Nezvanično, radi se o paravan agencijama, koje mogu pružiti i zvanično navedene usluge, ali i mnoge druge, nezvanične.

Danče Urošević otkriva da je predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać novcem iz budžeta, mimo zakona, plaćao odbornike, ali i druge aktiviste (Uputnica 48.). Mesečno su dobijali od 30.000 do 80.000 dinara, preko Uroševićeve agencije. Dok je Urošević bio ovlašćeno lice te agencije, ovim licima je nezakonito isplaćeno 86 miliona dinara. Iz toga proističe da je Marko Bastać proneverio 86 miliona dinara iz opštinskog budžeta, za političku kampanju i finansiranje stranačkih aktivista, odbornika koji su deo vlasti, ali i najbliže rodbine!

„Nakon pobede na tenderu, „Rispekt legal“ sklopio je ugovor od 86 miliona dinara za 2018. i 2019. sa opštinom Stari grad. Pristao sam na uslove koje su čelnici opštine nametnuli, a to je da zaposlim 60 radnika koje oni izaberu. Kasnije sam saznao da je 23 već zaposleno na drugom mestu, ali smo morali da ih isplaćujemo zbog pretnji i ucena zatvaranjem firme“ – navodi Urošević. On objašnjava kako je funkcionisao Bastaćev sistem:“Odbornici u Skupštini opštine Stari grad po zakonu imaju nadoknadu za taj rad. Međutim, određeni broj njih, koji su bliski Bastaću, bio je zaposlen i preko agencije „Rispekt legal“ i praktično su iz budžeta dobijali novac koji ne bi smeli, jer je to sukob interesa. Oni su dobijali novac, a praktično su bili fiktivno zaposleni. Postoje odbornici iz svih stranaka koje čine vlast na Starom gradu, a koji su ovako prisvojili novac građana. To su mahom bivše demokrate, koje su preletele u SSP, ali ima ljudi i iz SRS i SPS. Novac preko ovih agencija isključivo su dobijali odbornici, funkcioneri SSP i aktivisti. Taj novac, koji je namenjen za građane, potrošen je na ljude koji su svakodnevno sprovodili kampanju za Đilasovu političku organizaciju. Oni su novcem građana finansirali svoju političku kampanju. To su ljudi koje smo viđali na njihovim akcijama, demolirali su gradilišta, čupali znakove, spaljivali knjige Gorana Vesića… To je jedna ista grupa ljudi, tu su funkcioneri opštine, članovi veća i ovi koji su na pomenutim platnim spiskovima“.

Urošević navodi da je dobio otkaz u agenciji „Rispekt legal“ nakon što je u medijima otkriveno da Bastać svoje ljude plaća preko „Rispekt legala“. Bastać se nije izjasnio o Uroševićevim optužbama, za razliku od Lešnjakovih.

Slučaj spaljivanja knjiga

Bastać i njegov šef Đilas slabo čitaju knjige. Oni više vole da spaljuju knjige. Da su išta čitali, čuli bi barem za knjigu Reja Bredberija, „Farenhajat 451“, negativnu utopiju, koja govori o nasilnicima poput Bastaća i Đilasa, koji proganjaju ljude i spaljuju knjige. Čuveni Fransoa Trifo, je snimio izvanredan film po toj knjizi. Sve to Đilas i Bastać ne znaju. Inače, 451 stepen po Farenhajtovoj skali, je temperatura na kojoj gore knjige (232 ºC). Bastać to zna iz prakse. Đilas i Bastać ne poznaju ni istoriju, jer da je poznaju znali bi da su nacisti spaljivali knjige, baš kao i njih dvojica. I nacisti su u početku „samo“ proganjali ljude i spaljivali knjige, a onda je to sve dovelo i do genocida. Za sada ovi naši esesovci još nisu u toj fazi, za sada spaljuju knjige, proganjaju ljude i najavljuju da će vlast u krvi rušiti na ulici. Kako to izgleda, pokazali su ispred galerije „Progres“. Donji snimak „Srbininfo“ pokazuje agresivnost Bastaćeve i Đilasove linč rulje. U petom minutu snimka se vidi klicanje Bastaću kao glavnom operativcu akcije spaljivanja knjige i proganjanja.

Prvo su Đilasovi funkcioneri i članovi pokušali da spreče promociju knjige Gorana Vesića o Beogradu, gradu koji toliko duboko mrze. Mrze Beograd i zbog toga vandalizuju sve što je obnovljeno, trgove, fontane, mobilijar, saobraćajne znakove, gradilišta i napadaju građevince. Potom su đilasovci i bastaćevci ispred galerije „Progres“ spalili knjigu, od čije prodaje se finansira humanitarna akcija spašavanja života devetogodišnjeg Filipa Ivanovića, obolelog od maligne forme sarkoma. Vređali su i oca malog Filipa Ivanovića, koji je došao na promociju knjige.

Foto: Pink.rs

Narednih dana je dvoje Đilasovih potpredsednika negiralo odgovornost SSP za paljenje knjiga. Marinika Tepić je na RTS-u tvrdila da je SNS organizovala paljenje Vesićeve knjige, za koju je rekla da i nije prava knjiga, već pamflet. Marko Bastać je 15. 10. odlučno negirao da SSP ima bilo kakve veze sa paljenjem Vesićeve knjige. To isto je tvrdio i član predsedništva SSP, Branko Miljuš. Dve nedelje kasnije, kada se pojavio snimak spaljivanja knjige, na kome se vide osobe koje su zapalile knjigu o Beogradu, Dragan Đilas je bio primoran da na KZŠ od 31.10. prizna de je jedan član SSP učestvovao u paljenju knjige. U paljenju knjige su učestvovala četvorica članova Đilasove stranke. Knjiga je zapaljena po nalogu Dragana Đilasa, a neposredan nalog četvorici izvršilaca su dali Marko Bastać i Branko Miljuš.

Zaključak

Autor ovog teksta je bio odbornik u opštini Stari grad od 1992. do 2008. godine. Prvih osam godina bio sam u opoziciji. Od 2000. do 2004., obavljao sam dužnost predsednika Izvršnog odbora opštine Stari grad. Od 2004. do 2008. bio sam zamenik predsednika opštine. O svemu ovome govoriću zbog toga što je u tih 16 godina bilo nazamislivo da se rade stvari koje radi Marko Bastać. U ta dva mandata u opštini, opštinska vlast, čiji sam funkcioner bio, bavila se isključivo: uvođenjem komunalnog reda, redukovanjem broja kioska (sa 400 na 100), povećanjem procenta naplate od zakupnina za poslovni prostor, vraćanjem otuđenih subjekata – sportskog centra i ustanove kulture, pod okrilje vlasnika i osnivača, opštine Stari grad, renoviranjem celog Doma zdravlja i svih zdravstvenih stanica, ulaganjem u obnovu vrtića, osnovnih i srednjih škola, finasiranjem SPC (Dečani i Pećka Patrijaršija), finansiranjem srpske enklave Goraždevac u Metohiji, nagrađivanjem najboljih đaka i dodelom novčane pomoći majkama novorođenih beba. Pomagali smo, doniranjem medicinskih aparata i mnoge zdravstvene ustanove u Beogradu. Nismo trošili novac na marketing, na fantomske agencije, nismo plaćali odbornike, izuzev skupštinske naknade koja im po zakonu pripada, nismo plaćali aktiviste bilo koje stranke, nismo blokirali radove ili rušili ono što gradi grad Beograd, već smo gradili, nismo uništavali gradski mobilijar i saobraćajne znakove, nismo stvarali dugove, plaćali smo porez, poštovali smo zakone i propise, nismo nikoga mučili, nismo nikoga tukli ili isleđivali, nismo ni tražili niti uzimali mito, nismo zapošljavali članove svojih porodica, kumove i prijatelje, nismo proganjali građane po ulicama, nismo spaljivali knjige, već smo kupovali knjige đacima. Normalno smo sarađivali sa gradskim i republičkim vlastma. Nismo imali bilo kakvu aferu. Nismo imali ni prekršajne, a kamoli krivične prijave. Ni za kim od nas koji smo bili na čelu opštine do 2008. nisu se vukli bilo kakvi tragovi. Lično sam ostavio čiste račune i za ovih poslednjih 11 godina, od kada mi je prestao mandat u opštini, niko me nije prozvao ni za jednu stvar koja je učinjena tokom moja dva mandata. To je bilo stoga što u toku mandata nisam uradio ni jednu spornu stvar. To važi i za ostale funkcionere u ta dva mandata. Verujem da su i ostale kolege iz tog perioda, ma kojoj stranci pripadale, danas šokirane onim što radi vlast opštine Stari grad, na čelu sa Markom Bastaćem.

Kako je moguće da jedna takva osoba poput Bastaća bude u vlasti opštine punih 10 godina, i da napreduje u karijeri, uprkos tome što su malverzacije u opštini rasle tokom tih 10 godina, i danas dostigle neslućene razmere? Kako je moguće da toliko stranaka iz vlasti i opozicije, toliko dugo podržava jednu tako dijaboličnu i kompromitovanu ličnost? Odgovor na to pitanje je složen. Deo odgovora je sama činjenica da je u pitanju opština Stari grad, centar Beograda, neformalno stecište samoproglašene elite, odnosno snobova i malograđana, tzv. cveta građanstva, koje je bilo oličeno u DS, iz koje potiču i Bastać i njegova grupa. Postoji netačna pozitivna predrasuda, da je predsednik jedne takve opštine, sam po sebi nekakva elita, posebna ličnost i zaštićena vrsta. Ulogu igra i činjenica da je sam Bastać, dugo vremena uspevao da obmanjuje javnost, šireći imidž savremenog, tehnokratskog, i pre svega nekonvencionalnog mladog čoveka koji je zaratio sa partokratijom, veštog u korišćenju modernih sredstava komuniciranja. Možda je on u nekom trenutku i posedovao neki od navedenih kvaliteta, međutim vlast, sujeta, arogancija i obest su odavno potpuno ovladali Bastaćem. Dostojevski je rekao: “Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti“. To za Bastaća ne važi. Kao i Đilas, on savesti nema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija