• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

20.11.2019

10:27

ŠPIJUNSKA AFERA U SRBIJI?! Predsednik Vučić naredio detaljnu istragu (VIDEO)

Politika

ŠPIJUNSKA AFERA U SRBIJI?! Predsednik Vučić naredio detaljnu istragu (VIDEO)

Podeli vest

Prema ranijem pisanju Radija Slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak koji to navodno dokazuje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

- Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-obaveštajnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas. Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage - kaže Ana Brnabić za "Blic".

Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni "ruski obaveštajac" daje plastičnu kesu "srpskom agentu", koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

I NEMCI NA NOGAMA, RAMA JE VUČIĆEV SAVEZNIK! Strah Zapada da bi premijer Albanije mogao da POVUČE PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE sve veći!

Kada muškarac, označen u opisu videa kao "srpski agent", nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa.

Snimak je objavljen 17. novembra.

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

"Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine".

Foto: printscreen

Nadovezao se u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac. "Ne znamo ni ko je autor snimka", dodao je.

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica "Microsoft Azure".

ŠIPTARI U VELIKOM PROBLEMU! ISPLIVALE MRAČNE TAJNE LOBIRANJA! Bivši ministar od Pacolija dobio dva miliona dolara za priznanje Kosova?

NIJE PRVA AFERA! Špijuni GRU osuđeni u Crnoj Gori

Ovo nikako nije prvi put da se o delovanju ruskih obaveštajaca u Srbiji piše u javnosti. Poslednja velika afera prisutna u srpskim medijima datira iz novembra 2016. godine, nakon navodnog državnog udara u Crnoj Gori, za čije su organizovanje okrivljena dvojica agenata GRU. Kako je "Blic" pisao tada, glavni ruski bezbednjak Nikolaj Patrušev boravio je u Srbiji da bi u Moskvu vratio trojicu ruskih špijuna za koje se sumnja da su bili upleteni u dešavanja u Crnoj Gori. Patrušev, koji je tada slovio za šefa svih ruskih tajnih službi, tokom dvodnevne posete imao je nekoliko bilateralnih susreta sa najvišim državnim funkcionerima. Glavni cilj mu je bilo izglađivanje situacije posle razotkrivanja trojice ruskih operativaca. Prema saznanjima "Blica", oni su otkriveni tokom angažmana srpskih bezbednjaka povodom dešavanja u Crnoj Gori uoči izbora, a kada je, kako tvrde vlasti u Podgorici, pokušan državni udar. Posle dvodnevne posete, sa Petruševom u Moskvu otputovali su i ruski špijuni. Prema saznanjima "Blica", oni su boravili u Beogradu. Dvojicu pripadnika GRU, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, optužilo je crnogorsko Specijalno tužilaštvo za terorizam i državni udar u pokušaju. Oni su optuženi (a nedavno i nepravosnažno osuđeni) jer su organizovali kriminalnu grupu na čelu koje se nalazio bivši načelnik srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i višestruko osuđivani pripadnik Četničkog pokreta Saša Sinđelić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17