• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.11.2019

08:34

"RUSKI ŠPIJUNI" GURAJU SRBE U NATO! Strogo poverljiva obaveštajna afera trese državu!

Politika

"RUSKI ŠPIJUNI" GURAJU SRBE U NATO! Strogo poverljiva obaveštajna afera trese državu!

Podeli vest

Objavljen snimak na kome se vidi kako službenik ruske ambasade Georgij Kleban "srpskom oficiru" daje kesu sa kešom, a od njega uzima dokumenta. BIA potvrdila autentičnost snimka. Zapad pustio ovaj snimak da bi okrenuo javnost protiv Rusije

Zapadni moćnici rešili su, po svemu sudeći, da Srbiju što pre uguraju u NATO pakt, pa su u tom cilju u ovdašnju javnost lansirali ozbiljnu špijunsku aferu. Početkom nedelje, najpre na Jutjubu, a onda i u drugim medijima objavljen je video-snimak na kome se vidi kako službenik ruske ambasade Georgij Kleban daje kesu sa kešom čoveku za koga se tvrdi da je "visokopozicionirani srpski oficir".

Foto: Informer DN

Kleban je za te pare od našeg "oficira" kupio "poverljivu dokumentaciju"!

Smeta im politika neutralnosti

Lično, siguran sam da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti
Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Kada je juče ovaj snimak dospeo i na sve informativne portale, naređena je hitna istraga, a Bezbednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je autentičnost snimka! Stručnjaci veruju da SAD i EU hoće da preko ove afere okrenu srpsku javnost protiv Rusije i da pokušaju da Srbiju što pre i što više približe zapadnoj vojnoj alijansi!

Ozbiljna situacija

Snimak, koji je od ozbiljnih medija prvi objavio Radio "Slobodna Evropa", nalazi se na Jutjubu od 17. novembra, ali još nije utvrđeno kada je nastao.

Foto: Informer DN

Na njemu se vidi susret dvojice muškaraca u Zemunu. Za jednog je utvrđeno da je Georij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je do juna ove godine bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu.

Ranije špijunske afere u Srbiji

* Penzionisanom generalu, bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću i još dvojici okrivljenih i dalje traje suđenje zbog špijunaže za CIA. Postupak se odvija bez prisustva javnosti zbog čuvanja vojnih tajni i drugih tajnih podataka.
* Penzionisani oficir nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine Čedo Čolović optužen je 2016. za špijunažu u korist Hrvatske. Čolović se pre tri godine, ubrzo po otkrivanju afere, nagodio sa tužilaštvom. Osuđen je na kaznu zatvora od tri godine.

Drugi muškarac navodno je "srpski oficir", mada su pojedini mediji ustvrdili da je reč o biznismenu koji je trgovao poslovnim podacima. Njegovo lice je namerno zamućeno kako bi mu se sakrio identitet. Ova dvojica sreli su se u Zemunu, na parkingu na kome je bio automobil "srpskog oficira" i potom su otišli u obližnju pivnicu. Njih dvojica su razmenili kese, a na kraju snimka vidi se kako "srpski oficir" iz kese koju je uzeo od Rusa vadi flašu votke, a onda otvara kovertu i broji novac!
Komentarišući ove navode, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je juče da se Vojno-bezbednosna agencija (VBA) bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente.

Foto: Informer DN

- Razgovarala sam sa predsednikom Vučićem. On je dao nalog VBA da ispita slučaj. Još nemamo sve podatke. Ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i veliki problem za nas kao državu - upozorava Brnabićeva.

 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da je situacija ozbiljna i da će više informacija biti poznato u naredna 24 sata.

Foto: Informer DN

Brojke

* 3 do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili službene - saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, organizaciji ili licu koje im služi
* 5 do 15 godina zaprećeno je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode
* 1 do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu
* 1 do 8 godina zatvora preti u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranim državama

- Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba VS. Situacija je ozbiljna. Ono što bih lično dodao jeste da sam siguran da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti - naglašava Vulin.

Službe dobro rade

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić, na drugoj strani, ocenjuje da sve ovo potvrđuje da domaće službe odlično obavljaju posao i da građani mogu da imaju poverenja u sistem.

- Ovo jeste prilično neprijatna situacija, koja potvrđuje tezu da u međunarodnim odnosima nema prijateljstava. Uveren sam da naše službe tačno znaju šta je predmet rada ruskog obaveštajca. Srbija je zemlja prilično interesantna stranim obaveštajnim službama i taj narativ da obaveštajne aktivnosti sprovode samo zapadne službe treba promeniti kada vidimo da to rade i Rusi - zaključuje Dragišić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

"3 do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili službene - saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, organizaciji ili licu"... znači, ako bugarskoj novinarki predam službene tajne o np. trgovini oružjem a ona još to uzme pa objavi na sajtu i time učini dostupnim svakome ko ima pristup internetu u celom svetu, mogu da dobijem od 3 - 15 godina robije? A ako zakukam da sam "uzbunjivač"? Jel će da pomogne? Da li bih tome trebao da dodam da sam "glup ko tocilo" i da sam to uradio "iz revolta jer su mi mamu poslali u penziju"? Jel tu leži razlika da li ću da dobijem 3 a ne 15? Može li tu N1 i SzS da mi pomogne?

Lala iz Banata

pre 4 godine

Зар не би било једноставније да му је уплатио на фиктивни рачун у некој швајцарској банци...?

Marcco

pre 4 godine

Naravno da nije. Jedino što prolazi kod Švajcaraca je porezna utaja. Sve ostalo se blokira po zahtevu bilo čijeg suda pa i srpskog. A porezna utaja prolazi zato što je ona u Švajcarskoj definisana kao prekršaj a ne kao krivično delo.Doduše, prekršaj koji, ako te uhvate, pored obaveze da platiš porez sa kamatama povlaći i enormnu novčanu kaznu, toliku da nema šanse da platiš pa završiš u zatvoru zbog neplaćanja prekršajne kazne a ne zbog utaje poreza. Prošlo je vreme tajnih računa u Švajcarskoj još negde 2002. godine.

petar petrović

pre 4 godine

Smešno,odakle skrivena kamera u kolima dotičnog ,,oficira,, i snima brojanje novca dotičnog.Nesumnjam da i Rusi špiuniraju kao i svi u svetu.

Marcco

pre 4 godine

Nije skrivena u autu, zumirano je sa spoljne strane pod uglom. A ovog oficira treba hitno izbaciti iz VBA... ovakav stepen debiliteta i amaterizma prilikom obaveštajnog "rada" je sramotan za VBA. Pa ovaj ima bezbednosnu kulturu jednakoj starleti u realitiju pod 300 kamera...

milan

pre 4 godine

Zasto je ova spijunska afera ,,Problem za nas,, To je valjda problem za Rusiju. Odma ukinuti i rasformirati Rusku spijunsku bazu u Nisu..

Marcco

pre 4 godine

Koliko ja vidim, ova vest je javnost okrenula protiv ovog "našeg" visokog oficira VBA koji uzima pare od braće Rusa! Gde će mu duša, slovenska! Zar od Rusa da naplaćuje usluge?!

Ljubo

pre 4 godine

Hoće da saznaju sve o našim tajnama naročito ih interesuje MIG 29, Pancir i helikopteri MI 17

Zašto

pre 4 godine

Na snimku se zamagljuje lice navodnog oficira da tu ima i malo istine nebi se krio njegov identitet. Šta raditi sa Nato špijunima koji otvoreno rade protiv Srbije a da im ne fali ni dlaka sa glave Ako pokrećemo istragu protiv navodnog ruskog špijuna zašto ne pokrenuti istragu i protiv velikog broja špijuna kojio nam dolaze sa zapada i kojima se daje i medijski prostor da rade protiv interesa Srbije.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59