• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2019

10:32 >> 12:28

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA S PENDAROVSKIM: Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da vam neće otvoriti pregovore - BIO SAM U PRAVU!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA S PENDAROVSKIM: Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da vam neće otvoriti pregovore - BIO SAM U PRAVU!

Podeli vest

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastaje sa državnim vrhom Srbije. Domaćin predsedniku Severne Makedonije je predsednik Aleksandar Vučić, koji ga je dočekao ispred Palate Srbija

12.47 - Znam ko u svetu iskreno podržava, a ko nije naročito srećan, ali ćemo mi brže ići napred - odgovorio je Vučić na pitanje o mini Šengenu.

On je dodao da postoje napadi na tu inciijativu, ali da ga pritisci ne zanimaju.

- Čuo sam da ja podržavam stvaranje velike Albanije. Šta ćete, budala ima svuda. Belgijska premijerka je rekla: "Aleksandre, vi ste u svetu poznati po tome da na veoma samostalan i nezavistan način upravljate Srbijom". Ja sam rekao da sam ponosan na to što je rekla i da se nadam da će se taj glas dalje čuti - kazao je Vučić.

12.45 - Pendarovski je kazao da sada ne postoji nijedan važan faktor koji je protiv inicijative malog Šengena.

- Sve magle oko inicijative su završene. EU kao takva, ključni članovi američke administracije takođe, niko nije protiv toga. Jasno je da se ne radi o četvrtoj Jugoslaviji. Jedini cilj je povećanje životnog standarda nađih ljudi - poručio je on.

12.40 - Vučić je kazao da Srbija i Severna Makedonija imaju različit odnos prema Kosovu i Metohiji.

- Ne sećam se da je neka inicijativa imala toliki značaj i vrednost za budućnost regiona. To nikome ne bi trebalo da smeta, a smetaće nekome u Evropi. Mi smo otvoreni, želimo da Priština u to uđe, ja to ne krijem. Sarajevo, Podgovica takođe. Ko ne uđe, tražiće za godinu, pet da uđe - rekao je Vučić.

On je dodao da zna da će ta inicijativa imati puno protivnika u regionu, ali znam da tu ideju niko ne može da pobedi.

- Mi hoćemo daimamo dobru saradnju i sa Rusijom, pristojne odnose sa NATO, ali nećemo da uđemo. Zato moramo da imamo pristojnu armiju kako bismo mogli da čuvamo svoje nebo - poručio je Vučić.

12.36 - Predsednik Pendarovski rekao je da kada je najavljena inicijativa malog Šengena ima plemenitu motivaciju.

- Mini Šengeni nije zamena za Evropsku uniju. Mislim da sada ima strukturnu slabost jer ne obuhvata svih šest balkanskih zemalja. Mislim da mora da se nađe nekakvo da u njega uđe i BiH da se uvede u saradnju. Milsim da je dobro da svi budemo povezani - kazao je on.

Vučić o sastanku Kurtija i Ugljanina: Našla krpa zakrpu...

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da susret predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i lidera Pokreta Samoopređeljenje i kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija neće dovesti ni do kakvih ozbiljnih posledica.

- Posledice će biti veoma ozbiljne, poješće jagnje više i to je to - ironično je rekao Vučić upitan da prokomentariše susret Kurtija i Ugljanina.

Dodao je da drugih posledica neće biti.

- Našla krpa zakrpu... - rekao je Vučić uz opasku - vratimo se na ozbiljnu temu - rekao je Vučić.

Sinoć je iz Samoopredeljenja saopšteno o susretu Ugljanina i Kurtija, kao i da je Ugljanin informisao Kurtija o zahtevu za poseban status Sandžaka, te da je na sastanku je bilo reči o situaciji u Sandžaku, položaju tamošnjih Albanaca i Bošnjaka, kao i njihovim težnjama da rade i razvijaju se ka dostojanstvenom životu i "životu bez diskriminacije od Beograda".

12.27 - Predsednik Vučić rekao je da svi na Balkanu čekaju da postanu članice EU.

- Pitate me da li su u Briselu sigurni da znaju šta će sa sobom ili sa nama, ja ću vam reći da oni nisu sigurni šta žele sa nama. Ja sam to Zoranu (Zaevu) rekao kad smo bili u Novom Sadu. Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da mu neće otvoriti pregovore i bio sam u pravu - kazao je Vučić.

12.20 - Predsednik Severne Makedonije Pendarovski rekao je da će ulazak u EU biti dug proces.

- Zalaganje Makrona je da se usvoji nova metodologija o članstvu u januaru 2020. a ne kasnije od marta, ali nije mi dao garancije za otvaranje pregovora. Nova metodologija decidno kaže da se ne predviđa nikakva zamena članstva nekom alternativom za zemlje zapadnog Balkana. To je glavna tema razgovora sa Makronom - kazao je Pendarovski.

 

 

12.14 - Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da mu je čast što je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji te da je imao mogućnost da sa Vučićem razgovara o zajedničkim temama.

- Moja poseta je još jedna potvrda uzajamnog razumevanja. Povezuje nas duga istorijska tradicija - rekao je Pendarovski.

Mi moramo da svoja pitanja rešavamo dijalogom uz maksimalno poštovanje, pojasnio je Pendarovski i dodao da Severna Makedonija nema drugu alternativu osim članstva u EU.

- Raduje me činjenica što iz Skoplja i Beograda da EU ne treba da zaboravi na zapadni Balkan - kazao je on.

On je pozvao Vučića da 2020. godine gostuje u Skoplju.

12.15 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, te da su oni dobri.

On je rekao da su važni ekonomski odnosi, te da će oni biti poboljšani posle sporazuma potpisanog nedavno u Ohridu.

Foto: Tanjug

Vučić je kazao da što se tiče političkih odnosa, osim razlike u priznavanju Kosova nema otvorenih pitanja.

- Predao sam pismo koje smo potpisali Ana Brnabić i ja za izgradnju srpskog Kulturnog centra u Skoplju - rekao je Vučić.

- Što se svih drugih pitanja tiče ja da sam ponosan na dogovor koji smo napravili, znam da to nije baš najpopularnije ovde u Srbiji, znate koliko sam tvrdoglav, mislim da je to budućnost regiona i pametan izbor za opstanak našeg regiona. verujem da ćemo to u Draču nastaviti sa premijerom Ramom - rekao je Vučić.

On je dodao da mi nemamo nikakve zahteve prema Makedoncima, jedino tražimo da dobro radimo, sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnsoti.

- To je moja poruka za Skoplje. Što se nas tiče hoćemo samo da prihvatite našu pruženu ruku i ama baš ništa više - rekao je on.

12.10 - Počelo obraćanje javnosti dvojice predsednika posle sastanka u četiri oka.

10.36 - Počeo tet-a-tet sastanak Vučića i Pendarovskog

Foto: Tanjug

10.33 - Pendarovski je predsednika Vučića upoznao sa članovima delegacije sa kojima je doputovao u Beograd.

 

 

10.29 - Počeo je svečani doček ispred Palate Srbija. Predsednika Severne Makedonije Pendarovskog dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug

Zvaničnika Severne Makedonije je dočekao špalir Garde Vojske Srbije, a intonirane su himne dve države.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ceremonija svečanog dočeka u čast predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskog.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 22, 2019 at 1:48am PST

 

Nakon svečanog dočeka dvojica funkcionera će imati tet-a-tet razgovor.

Posle plenarnog razgovora delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje će predvoditi predsednici dve zemlje, Vučić i Pendarovski će dati izjave za medije, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Pendarovski će potom razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Predsednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posete Beogradu rekao da Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajednicku istoriju i strateški cilj – clanstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsetio je da je deo posete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvecenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 4 godine

Makedonija i Srbija, dve oduvek i zauvek drzave koje se zalazu za saradnju a samim tim i bolji zivot svojih gradjana.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija