• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

24.11.2019

17:29

BEZ PRESEDANA! BRNABIĆ: Odluka o doktoratu je politička!

Politika

BEZ PRESEDANA! BRNABIĆ: Odluka o doktoratu je politička!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je odluka o proglašenju doktorata ministra finansija Siniše Malog za plagijat "eklatantan primer političke odluke i političkih pritisaka", koji dovodi u pitanje i nezavisnost Beogradskog univerziteta

- Ovo je eklatantan primer i političke odluke, i političkih pritisaka, i dvostrukih standarda, i šta sve ne. Za mene, ovo ozbiljno dovodi u pitanje nezavisnost Beogradskog univerziteta i daleko prevazilazi doktorat Siniše Malog - rekla je novinarima u Novom Sadu Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje u vezi s doktoratom Siniše Malog i o tome da li će i kakve posledice on snositi.

- Za mene, kao predsednicu Vlade Srbije, najvažnije u ovom trenutku da sve što radim da se pokaže da mi kao Vlada ni u jednom trenutku nećemo da utičemo na autonomiju Univerziteta. Ali, ostali, koji toliko vole taj Univerzitet, treba da razmisle o svim ovim pitanjima i kažu koji su odgovori na njih, jer ovo je daleko prevazišlo doktorat Siniše Malog - rekla je premijerka.

Ona je svoju tvrdnju da Beogradski univerzitet ima dvostruke aršine po pitanju odlučivanju o kršenju etičkog kodeksa potkrepila primerom Saobraćajnog fakulteta.

- Potpuno drugačija situacija je bila kada je profesor Dragan Ðuričin pred Beorgadskim univerzitetom pokrenuo postupak zbog neakademskog ponašanja svog kolege, akademika Teodorovića, jer ga je akademik omalovažavao u javnosti, što nije dozvoljeno po etičkom kodeksu da tor adi bez ikakvog osnova. U tom slučaju, Beogradski univerzitet je potpuno drugačije reagovao. Prosledio je Saobraćajnom fakultetu njegovu žalbu, Nastavno-naučno veće je odbacilo i vratilo Univerzitetu, a Univerzitet to samo prosledio profešoru Ðuričinu i pozvao se na decentralizaciju i da ne želi dalje da se meša. U slučaju Siniše Malog mešao se četiri puta i četiri puta preinačio odluku Nastavno-naučnog veća - rekla je Brnabićeva.

DOKTORAT NIJE PLAGIJAT I TAČKA! Mali: Pet godina ta priča traje, DRAGO MI JE DA JE ISTINA IZAŠLA NA VIDELO!

Foto: Tanjug

Upitana kako je razumela izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Siniša Mali mora snositi i političke posledice i da li to znači da će se to odraziti na njegovu funkciju ministra, premijerka je rekla da će s Vučićem razgovarati "i kao s predsednikom Srbije i kao s predsednikom Srpske napredne stranke" o ovom pitanju.

Ako se ne varam, predsednik Vučić je rekao da Mali treba da snosi političke konsekvence svojih loših procena i političkih odluka, a kao ministar finansija on jeste i politička figura. Ja, ako imam šta da zamerim Malom, onda je to što je dozvolio ove pritiske i ucene i da njegov doktorat politizuju kao temu. Mislim da je bilo važno da je Siniša Mali u jednom trenutku trebalo da izađe i kaže - ljudi, u trenutku kada vi politizujete ovaj doktorat, ja u tome ne želim da učestvujem, ne želim ovo da radim ni sebi, ni svojoj porodici, ni Vladi. To bih ja uradila - rekla je Ana Brnabić.

VUČIĆ: Odluka o doktoratu Malog duboko politička!
 

Ocenila je da je Mali još ranije trebalo da povuče svoj doktorat, jer, kako je rekao, njemu zvanje nije ni dodeljeno.

- I da kaže da to nema više nikakve veze sa akademskom čestitošću ili stručnošču, ovo ima veze samo s političkim pritiscima, koji su od trenutka kada je grupa studenata blokirala Rektorat i rekli mi ćemo ponovo blokirati, ako nam se ne svidi odluka, on je trebalo da kaže da ga ovo više ne zanima - rekla je Brnabićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 4 godine

Čekajte da li je Mali doktor ili nije....on je za mene doktorčina samo neznan čega....

Saradžogla

pre 4 godine

Доктор за заношење на кривини!

Marko

pre 4 godine

Ministar Sinisa Mali se je dokazao kao dobar ministar finansija iza kojeg stoje velika dela. Nikako se nesme dozvoliti da opozicija vrsi pritisak i na taj nacin omalovazi rad ministra.

maja

pre 4 godine

sta vam nije jasno plagiro je doktorat da li je politicki ili nije on je plagijator ako je to plagiro i uhvacen je onda mu je sve muvacina u zivotu i tacka

ZORA

pre 4 godine

Da li neka EU. institucija moze da proveri njegov doktorat a u isto vreme i rad naseg univerziteta????

mirko

pre 4 godine

To sa proverom rada se slazem, predlazem takodje da zadu 25 godina unazad i pocnu sa onima koji su sad u penziji, a najglasniji su...

sale

pre 4 godine

ma SVE ti verujemo! svi doktori do doktora! ma sta pricam svi ste GENIJE! a ovi sa univerziteta nemaju pojma! svi samo placenici.

Nebojsa

pre 4 godine

Kada pod formom nekakvih prava i slobode dopustite univerzitetu i tuzilastbu da budu nezavisni oni onda postaju privatna prcija i privatno preduzece i pisci biblije prava pravde i morala iako sa tim nemaju dodirnih tacaka. Sloboda svacija je ogranicena sprecavanjem ugrozavanja drugog. Teorija relativiteta ima 7 stranica i vredna je Nobelove nagrade pa ne vidim nista spornonu tome sto u teorijskom delu je navodio misljenja drugih i potencijalno negde zaboravio navesti autora. Sustina je u njegovom doprinosu koji je nesporan.

Sladjana

pre 4 godine

Ministar Sinisa Mali svoj posao radi odlicno i ne treba da se opterecuje sta o tome misli opozicija.

bekos

pre 4 godine

Mali jeste doktor, ali plagijata, jer treba znati i plagirati i to treba nagraditi doktoratom. Cekamo da na red dodju dr Nesa, dr Jorgovanka itd,itd,itd. Pun je SNS laznih doktora.

Lane

pre 4 godine

Siniša odlicno obavlja posao ministra i to je najvaznije !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17