• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2019

15:19

ŽENE, PRIJAVITE NASILJE! Stefanović: Uvođenje sistema narukvica za žrtve i počinioce nasilja SPREČIČE NAJTEŽE POSLEDICE!

Politika

ŽENE, PRIJAVITE NASILJE! Stefanović: Uvođenje sistema narukvica za žrtve i počinioce nasilja SPREČIČE NAJTEŽE POSLEDICE!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će uvođenje sistema narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja omogućiti da se žrtva pravovremeno upozori da se u njenoj blizini nalazi osoba kojoj je izrečena hitna mera i ujedno hitno reagovanje policije kako bi se sprečile najteže posledice

Stefanović je, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas  prisustvovao potpisivanju dopunjenog projektnog dokumenta "Unapređenje bezbednosti žena u Republici Srbiji" koji se odnosi na uvođenje ovenove preventivne mere u borbi protiv nasilja u porodici.

On se zahvalio međunarodnoj organizaciji UN Women i Ambasadi Kraljevine Norveške na realizaciji ovog projekta i objasnio da će se kada zaživi, nakonizmena Zakona o   sprečavanju   nasilja   u   porodici,   sprovoditi   najpre   u   desetpolicijskih uprava u Srbiji.

Foto: MUP Srbije

- Ostvarili smo izvestan napredak u borbi protiv nasilja, ali ne mogu da kažem da sam zadovoljan, jer i pored svih mera koje su preduzete, nažalost, u Srbiji i dalje veliki broj žena zbog straha, ekonomskih posledica, osećaja stida i sramote ne prijavljuje nasilje. Moramo da ohrabrimo i osnažimo žene, ali i sve druge ljude u njihovom okruženju da nasilje prijave i time zaštite i sebe i svoju decu. MUP je svakako jedno od najvažnijih ministarstava u sistemu zaštite žrtava, ali ova borba nije borba samo jednog ministarstva, u nju se moramo uključiti svi - celokupno društvo se  mora uhvatiti u koštac sa ovim problemom. Zato bih još jednom apelovao i na sve građane, sve ljude koji znaju da neko trpi nasilje da to prijave, ne smemo okretati glavu. Prijava nasilja i osuda nasilnika moraju postati imperativ - istakao je Stefanović.

BEOGRAD DANAS U NARANDŽASTOJ BOJI! Gradska vlast skreće pažnju na OVAJ PROBLEM!

 

On je podsetio i da je u okviru MUP-a otvorena besplatna telefonska linija 0800100 600 na koju se nasilje može prijaviti potpuno anonimno. Stefanović je podsetio i da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao širaovlašćenja policiji i mogućnost izricanja preventivnih mera u cilju zaštite žrtve.

Foto: MUP Srbije

- U 2018. godini policija je izrekla 27.042 hitne mere na osnovu ovog Zakona, od čegaje 8.065 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 18.977 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi. Tokom ove godine, zaključno sa 20. novembrom, broj hitnih mera bio je 23.754, od čega je 7.262 meraprivremenog udaljenja učinioca iz stana i 16.492 mera privremene  zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi - precizirao je Stefanović. 

RADOJIČIĆ OBIŠAO SIGURNU KUĆU: Celokupno društvo da se uključi u rešavanje problema nasilja nad ženama!

 

Ministar je ukazao da je u okviru porodičnog nasilja, i pored svih preduzetih mera, u ovoj godini ubijeno 28 žena, što pokazuje da borba protiv nasilja nad ženama mora biti jedan od vrhovnih ciljeva cele Srbije. Regionalni direktor UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alija El-Jasiristakla je da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Istanbulskukonvenciju, čime je poslala snažan signal svoje posvećenosti i političke želje dase suoči sa problemom nasilja u porodici. 

- Zahvalni smo Vladi Srbije, posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer su njihovi pripadnici u prvoj liniji rešavanja ovog problema. Takođe, želim da se zahvalim i Kraljevini Norveškoj, na posvećenosti i ulaganju u aktivnosti Republike Srbije da reši ovaj veoma složen fenomen za koji niko u svetu nema odgovor - istakla je El-Jasir.

Foto: MUP Srbije

El-Jasir je istakla da se slaže sa ministrom Stefanovićem da problem nasilja uporodici nije problem samo jednog ministarstva, organizacije ili jedne države i da u rešavanje tog problema moraju biti uključeni svi, da žene i devojčice ne smeju biti gledane samo kao pasivne žrtve kojima se nešto dešava i da fokus mora biti na počiniocima i merama koje treba preduzeti kako bi se oni sprečili da vrše nasilje.

Zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Jene Knutrud istakla je da je nasilje nadženama i devojčicama i dalje najuporniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu. 

- Norveška podržava srpski narod i Vladu Republike Srbije koji osuđuju nasilje nad ženama. Uprkos svim koracima koji su preduzeti, problem nasilja nad ženama idevojčicama i dalje zahteva više aktivnosti, zbog čega dajemo podršku projektu "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji - rekla je Knutrud. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17