• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2019

10:46

POPOVIĆ U SOFIJI! Sa Karanikolovom otvorio Poslovni forum Srbija-Bugarska

Politika

POPOVIĆ U SOFIJI! Sa Karanikolovom otvorio Poslovni forum Srbija-Bugarska

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar ekonomije Bugarske Emil Karanikolov otvorili su danas u Sofiji Poslovni forum Srbija-Bugarska, na kojem učestvuje više od 100 srpskih i bugarskih kompanija i poručili da dve zemlje mogu za pet godina da udvostruče trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila oko milijardu evra


Poslovni forum Srbija-Bugarska organizuje se u okviru trećeg zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Bugarske, a koji ministri Popović i Karanikolov obnavljaju nakon četiri godine pauze.

Popović je kazao da se dve zemlje mogu pohvaliti time da njihova trgovinska razmena raste, dodajući da je ona prošle godine dostigla cifru od milijardu evra, a da su prognoze da će ove godine preći milijardu evra.

- Kolega Karanikolov i ja smo mišljenja da Srbija i Bugarska mogu u roku od pet ili šest godina da udvostruče trgovinsku razmenu, zato nam je potrebno da se infrastruktruno povezujemo. Kao narod smo jako dobro povezani, ali nam je infrstruktura potrebna kako bi naš biznis bolje radio - rekao je Popović.

Dodaje da su zbog toga poslovni forumi veoma važni, kako bi se privrednici dve zemlje bolje upoznali, ali i ukazali predstavnicima vlasti šta ima potrebno kako bi, kaže, trgovinska razmena došla do dve milijarde evra.

- S druge strane, nove tehnologije, digitalizacija, veštačka inteligencija, blok čejn, daju nam mogućnost da zajedno sarađujemo i na trećim tržištima. Mi u Srbiji imamo bugarske IT kompanije koje zajedno sa srpskim izvoze na američko tržište, a i ovde u Bugarskoj sam video srpske kompanije koje zajedno sa bugarskim rade za kinesko, američko, singapursko tržište - ukazao je Popović.

Ističe da je bitno i da srpske kompanije iskoriste prednost Bugarske koja je članica EU, ali i da bugarske komanije iskoriste potencijal Srbije koja kao jedina zemlja u svetu nema carine ni sa EU, Rusijom i zemljama Evroazije.

- Takođe, i jedni i drugi imamo najbolje moguće odnose sa Kinom. Hajde da iskoristimo taj potencijal i da postanemo jezgro saradnje između Kine i cele Evrope - poručio je Popović.

Govoreći o srpskoj ekonomiji, Popović je naveo da u poslednjih pet godina, od kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bavi privlačenjem stranih direktnih investicija, Srbija je tri godine proglašavana za lidera u privlačenju direktnih stranih investicija po glavi stanovnika.

Ističe i da Srbija po prvi put ima višak para u budžetu, kao i da uskoro kreće sa Nacionalnim investicionim planom od 10 milijardi evra, dodajući da deo tog plana mogu biti i zajednički projekti sa Bugarskom.

- Mi nemamo nijednog komšiju sa kojim bliže sarađujemo nego sa Bugarskom. Ta ljubav između dva naroda mora da se realizuje i u ekonomskom smislu, a mi smo tu da pomognemo. Imamo Mešoviti komitet, naše vlade odlično sarađuju, a tome doprinose i prijateljski odnosi našeg predsednika Vučića i vašeg premijera Bojka Borisova - rekao je Popović.

Ministar ekonomije Bugarske Emil Karanikolov odao je priznanje Srbiji zbog broja privučenih stranih investitora u poslednjih nekoliko godina, dodajći da je time pokazala da iako nije članica EU može da dobrom politikom, obrazovanjem i kvalitetnom random snagom da privuče investitore.

- Osim što smo prijatelji, mi smo i konkurenti kada je privlačenje direktnih stranih investicija u pitanju. Uvek sam mislio da ako postanemo deo Evropske unije da će investitori sami dolaziti kod nas. Međutim, to nije tako, za investotire se treba boriti. Zato svaka čast Srbiji koja je uspela da privuče više investicija nego ceo region zajedno, iako nije članica EU - rekao je Karanikolov.

Ističe da zemlje Istočne Evrope moraju da se razvijaju u skladu sa četvrtom industrijskom revolucijom, i primetio da ovaj deo Evrope u odnosu na zemlje Zapadne Evrope zaostaje u tome.

- Moramo što pre da sednemo za sto i razgovaramo o tome šta treba učiniti kako ne bismo zaostajali za Zapadnom Evropom -rekao je bugarski ministar ekonomije i dodao da su te inovacije naročito odmakle u automobilskoj industriji koja prelazi na proizvodnju električnih automobila.

Nakon otvaranja Poslovnog foruma Srbija-Bugarska, ministri Popović i Karanikolov održaće bilateralni sastanak, a zatim će zajedno kopredsedavati sednicom Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Bugarske, koja zaseda nakon četiri godine pauze.

Ranije danas, ministar Popović imao je i bilateralni susret sa ministarkom energetike Bugarske Temenužkom Petkovom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija