• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2019

14:35

POPOVIĆ: Srbija i Bugarska teže razvoju ekonomskih odnosa

Politika

POPOVIĆ: Srbija i Bugarska teže razvoju ekonomskih odnosa

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas u Sofiji da se politički odnosi Srbije i Bugarske nalaze na najvišem nivou u novijoj istoriji, a da ih odlikuju intenzivan politički dijalog i obostrano opredeljenje za jačanje saradnje u gotovo svim oblastima

 

Popović je nakon treće sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske u izjavi medijima kazao da je zadovoljan rezultatima sednice i istakao da je ministar ekonomije Bugarske i predsedavajući komitetom sa bugarske strane Emil Karanikolov izneo odlične ideje za razvoja bilateralne i regionalne saradnje.

- Mislim da ćemo u segmentu regionalne saradnje zajedno sa Bugarskom da budemo inicijatori nekoliko novih projekata u koje bi bili ukljjučeni osim naših vlada i vlade Grčke, Rumunije i Mađarske - najavio je Popović.

Kako je pojasnio, regionalni projekti postaju mnogo interesantniji u svetu, jer se na taj način i veliki projekti realizuju lakše, svaka strana ulaže manje novca, a od tih pogodnosti na kraju najveću korist imaju građani u regionu.

Napomenuo je da Srbija i Bugarska imaju odličnu tendenciju rasta međusobne trgovine, navodeći da je trgovinska razmena prošle godine bila oko milijardu evra, a da se ove godine očekuje rast od 10 do 15 odsto.

Popović je rekao i da značajnu saradnju s Bugarskom očekuje u oblasti poljoprivrede i dodao da se i ta zemlja suočava sa istim problemom "pražnjenja" sela, kao i Srbija.

- Razgovarali smo o korišćenju novih inovacionih tehnologija i digitalizacije kako bi pomogli razvoju sela i kako bi poljoprivrednici koristeći najnovije tehnologije mogli da daju što veći doprinos razvoju ekonomije i Bugarske i Srbije - naveo je Popović.

Veliki potencijal za saradnju dve zemlje ministar vidi i u energetici, turizmu, koji je grana koja se najbrže razvija u našoj međusobnoj saradnji.

- Srbija je prošle godine imala više od 100.000 turista iz Bugarske, ove godne se očekuje još više, a i sve više srpskih turista dolazi u Bugarsku. Mislim da taj segment nije iskorišćen ni 30 odsto, i tu će obe vlade da učine mnogo kako bi građani Bugarske što više dolazili u Srbiju i obratno - naveo je Popović.

On je ocenio da je pitanje infrastrukture izuzetno važno za dve zemlje, te naveo da su Vlada Bugarske i njeni građani izuzetno zadovoljni i da se sa velikim poštovanjem odnose prema tome što je Srbija završila svoj deo auto-puta u okviru Koridora 10.

- Danas od Beograda do bugarske granice postoji najmoderniji auto-put u Evropi, koji skraćuje vreme putovanja i za turiste, ali i za privrednike - rekao je Popović i dodao da će i Bugarska svoj manji deo auto-puta od granice do Sofije završiti u najkraćem mogućem roku.

Tema razgovora na sednici komiteta bila je i povezivanje železničke infrastrukture, a Popović je kazao da će i Bugarska tražiti svoje mesto u koridoru koji ide od Budimpešte, preko Beograda do Soluna i Atine.

- Imamo najmodernije auto-puteve, ali potrebno je i da modernizujemo međugranične prelaze, jer tu dolazi do začepljenja naročito u toku letnje sezone. I mi i Bugari želimo da naše transportne rute budu najmodernije i da imamo što veći broj turista iz celog sveta - rekao je Popović.

Značajnu saradnju ministar očekuje u oblasti informacionih tehnologija, inovacija i digitalizacije, te podseća da danas u Srbiji postoje mala i srednja preduzeća iz Bugarske koja se bave informacionim tehnologijama, kao i da u Sofiji u poslednjih sedam godina pojedina srpska preduzeća otvaraju svoje kompanije i predstavništva.

- Te kompanije zajedno rade na promociji i na prodaji IT usluga, servisa i proizvoda, a zajednički nastup srpskih i bugarskih kompanija na trećim tržištima je od ogromne važnosti za obe zemlje - kazao je Popović.

On je bugarskim kolegama preneo informaciju da Srbija očekuje da ove godine izvoz IT usluga i proizvoda dostigne 1,5 milijardi evra.

Ministar ekonomije Bugarske Emil Karanikolov je izrazio zadovoljstvo zasedanjem mešovitog komiteta, istakao da između Srbije i Bugarske ne postoje otvorena pitanja, te poručio da će dve zemlje nastaviti da jačaju ekonomske odnose.

On je naveo da trgovinska razmena između Srbije i Bugarske raste, te ponovio da je ona prošle godine iznosila oko milijardu evra, a da je u prvih sedam meseci ove godine iznosila 886 miliona evra.

- Ambicija i zaključak Mešovite komisije je da se trgovinska razmena u narendih nekoliko godina udvostruči - rekao je Karanikolov u izjavi Tanjugu.

Napomenuo je da su Srbija i Bugarska strateški partneri i prijatelji, ali da su konkurenti kada je reč o privlačenju direktnih stranih investitora, te pohvalio Vladu Srbije što "neretko uspeva da pobedi ostale zemlje u regionu u privlačenju stranih investitora".

Nakon sednice Mešovitog komiteta dvojica ministara potpisala su Protokol sa trećeg zasedanja komiteta, a potpisan je i Memorandum o saradnji između Fonda za inovacionu delatnost Srbije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske.

Inače, sednica Mešovitog komiteta je prva posle četiri godine pauze, čime su ministar Popović i ministar ekonomije Bugarske Emil Karanikolov obnovili institucionalni okvir za dalje učvršćivanje bilateralne saradnje između Srbije i Bugarske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija